Με την επισήμανση ότι «η διακυβέρνηση του κ.Τσίπρα και του ακροδεξιού συνεταίρου του, έχει τόση σχέση με την αριστερά, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο», απέρριψε το ΠΑΣΟΚ την πρόταση Τσίπρα για το διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία σε προοδευτική κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη αναφορά διατυπώνεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου, όπου επισημαίνεται η αναφορά που έκανε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της: «Δε θα συμμετέχουμε σε αδύναμες κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα μέσα σε καθεστώς πόλωσης σε νέα αδιέξοδα. Το μοντέλο αυτό – όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση – έχει αποτύχει. Και αυτό ισχύει τόσο για τον κ Τσίπρα, όσο και για τον κ. Μητσοτάκη. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και κυβέρνηση ευρείας, λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε, μεταξύ άλλων,για το ΠΑΣΟΚ θα «χαιρόμασταν ειλικρινά αν έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί.»

Διατυπώνει μάλιστα επιφυλάξεις για το κατά πόσο την Φώφη Γεννηματά την «χωρίζει πολιτική άβυσσος» από τον κ. Μητσοτάκη, όπως η ίδια έχει πει:

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το εννοούσε, διότι, αν ίσχυε, θα έπρεπε να τη χωρίζει πολιτική άβυσσος και από τον κ. Σημίτη ή τον κ. Βενιζέλο, που στηρίζουν και πριμοδοτούν τον κ. Μητσοτάκη με κάθε δυνατό τρόπο. Αλλά αν το πιστεύει πραγματικά, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να δώσει πολιτικό περιεχόμενο σε αυτό που περιγράφει ως ‘άβυσσο’.

» Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει συγκεκριμένα πράγματα. Εχει υποσχεθεί φοροαπαλλαγές στους πλούσιους, μείωση των κοινωνικών δαπανών, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης. Ας τοποθετηθεί επ’ αυτών, για να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, το Γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ διαπιστώνει ότι «οΠρωθυπουργός, αφού έφερε νέα μέτρα δογματικής λιτότητας, μείωσε τις κοινωνικές δαπάνες, τις συντάξεις, κατήργησε το ΕΚΑΣ, δεν διασφάλισε βασικά εργασιακά δικαιώματα ανοίγοντας την πόρτα ακόμη και στις ομαδικές απολύσεις, διερωτάται σήμερα για τις θέσεις άλλων κομμάτων σε αυτά τα ζητήματα για να δημιουργηθεί προοδευτική ατζέντα απέναντι στη ΝΔ!

Δέσμευσε τη χώρα με διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060, αλλά λέει ότι βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια το 2018. Για άλλη μία φορά, μην έχοντας καταλάβει ότι κυβερνά εδώ και 2,5 χρόνια, διακηρύσσει ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Παρουσιάζει ταυτοχρόνως ένα τεχνητό success story, αντιγράφοντας πλέον σε όλα τη ΝΔ. Για τον κ. Τσίπρα δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και οι άνεργοι βρίσκουν δουλειές, ξεχνώντας τις υποαμειβόμενες θέσεις εργασίας, τη μερική απασχόληση, αλλά και ότι τα ποσοστά ανεργίας δεν δικαιολογούν αυτές τις δηλώσεις.

Εκεί που το τερματίζει όμως είναι όταν αναζητεί τον προοδευτικό του προσανατολισμό συγκυβερνώντας με την εθνικολαϊκιστική δεξιά των ΑΝΕΛ και έχοντας στην κυβέρνησή του την καραμανλική πτέρυγα της δεξιάς και βεβαίως “γνήσιους αριστερούς” όπως ο Πολάκης. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται τα επικοινωνιακά του παιχνίδια προ των αδιεξόδων που έρχονται, και ούτε θα τον περιμένει, ούτε θα τον ακολουθήσει στις δήθεν προοδευτικές του αναζητήσεις. Η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική παράταξη μακριά από τον αριστερό λαϊκισμό, για αυτήν εργαζόμαστε συστηματικά στη ΔΗΜΑΡ, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στην Κεντροαριστερά».