Διά της επίθεσης αμύνεται η Αγκυρα καταδικάζοντας την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εγκαλεί την τουρκική πλευρά για την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να δώσει συγχαρητήρια στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη Νύχτα της Δύναμης, επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας την Παρασκευή. Η Νύχτα της Δύναμης είναι η πιο ιερή νύχτα του Ραμαζανιού.

«Το ιστορικό της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία είναι μεταξύ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι καλά γνωστό. Αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα: Οι Ελληνικές αρχές υποβάλουν την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα σε αυξανόμενη πίεση, υποβάλουν νόμους κατά των εκλεγμένων μουφτήδων σχετικά με τα καθήκοντά τους και απέρριψαν, φέτος, για άλλη μια φορά το αίτημα των μουσουλμάνων για προσευχή κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ραμαζανιού σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει ανοιχτό τζαμί», προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει με έκκληση προς την Ελλάδα «να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες».

«Οταν χάνεις το μέτρο ως προς την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε δυστυχώς κοιτάζεις στο εσωτερικό σου και βλέπεις γείτονες. Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», απάντησε η ελληνική πλευρά μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Στράτου Ευθυμίου.