Σε πεδίο ζυμώσεων για το Κυπριακό, ενόψει και της πολυμερούς διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας, εξελίχθηκε το χθεσινό δείπνο εργασίας των 28 της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε το περίγραμμα των ζητημάτων που διχάζουν τις δύο κοινότητες.

Είχε προηγηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν το προσχέδιο του κοινού εγγράφου που ετοίμασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα (περιλαμβάνει τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών), αλλά και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης Γιλντιρίμ στην Αθήνα.

Κλειδί η Μέρκελ. Η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον έλληνα Πρωθυπουργό μπορεί να ήταν «εποικοδομητική» κατά τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν ήταν όμως από τις συναντήσεις που έβγαλαν ειδήσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αφού είναι γνωστό ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι πλήρως εναρμονισμένες.

Ετσι, τα πλέον σημαντικά, ενόψει της Γενεύης ΙΙ, είναι τα όσα διημείφθησαν στις επαφές Αναστασιάδη με τη βρετανή πρωθυπουργό Τερίζα Μέι, αλλά και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία παρότι δεν εκπροσωπεί εγγυήτρια χώρα, φαίνεται πως έχει αναλάβει ρόλο-κλειδί στον νέο γύρο διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να συμμερίζεται τη θέση της Λευκωσίας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Αντίθετα, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο εγγράφου του νορβηγού διπλωμάτη – για το οποίο κάθε πλευρά είχε μικρό χρονικό περιθώριο να καταθέσει τις ενστάσεις και τα σχόλιά της – η θέση των Τουρκοκυπρίων στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων παραμένει άκαμπτη. Η Αθήνα, ειδικότερα, ζητεί κατάργηση των εγγυήσεων, με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων σε προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ η Αγκυρα επιμένει σε διατήρηση των εγγυήσεων με παράλληλη διατήρηση των στρατευμάτων – ουσιαστικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης σε διάστημα 15ετίας. Η τεράστια, όπως φαίνεται, απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, οδηγεί τον Νίκο Αναστασιάδη στην ανάγκη να μεταφέρει ένα τμήμα της ευθύνης για τα όσα θα διαδραματιστούν στην Ελβετία, προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Με Τίμερμανς στην Ελβετία. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Αναστασιάδης – σύμφωνα με πληροφορίες – ζήτησε να καταστήσουν σαφές προς την Αγκυρα ότι η στάση που θα τηρήσει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα λειτουργήσει ως καθρέφτης για τις δικές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ως προς αυτό, αναβαθμισμένο ρόλο φαίνεται πως θα παίξει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα είναι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάσκεψη της Ελβετίας. Ο Τίμερμανς δεν είναι άγνωστος στην τουρκική πλευρά, αφού είναι το πρόσωπο που έχει «χρίσει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρμόδιο να συντονίσει τις διαβουλεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.

Πάντως, το κλίμα το οποίο περιέγραψε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τις επαφές του στο περιθώριο της Συνόδου δεν ήταν και το πλέον ενθαρρυντικό, ενώ επιφυλακτικός ήταν και στις απαντήσεις που έδινε στους συνομιλητές του όταν εκείνοι τον ρωτούσαν σχετικά με τις προσδοκίες του ενόψει της νέας πολυμερούς. Για τη Λευκωσία δεν υπάρχουν ενδείξεις που επιτρέπουν αισιοδοξία, ενώ και από την πλευρά του ΟΗΕ, το πρόκριμα της ελβετικής διάσκεψης, όπως εξάλλου δήλωσε και ο νορβηγός ειδικός διαμεσολαβητής, είναι μια καταρχήν σύμπλευση σε βασικά ζητήματα και σε καμία περίπτωση μια οριστική συμφωνία που θα μπορούσε να προοιωνίζεται και λύση του Κυπριακού.