Με την καυτή πατάτα των εύκολων εξαγγελιών δείχνει να ξέμεινε η κυβέρνηση στο θέμα των χιλιάδων συμβασιούχων στους δήμους, για τους οποίους αρχικά είχε αποφασίσει παράταση των συμβάσεών τους μέχρι το τέλος του έτους. Στη συνέχεια όταν βρέθηκε μπροστά στον σκόπελο του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας της απόφασης αυτής, υποσχέθηκε νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση. Και τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη, καθώς η προώθηση μιας τέτοιας ρύθμισης δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα εφικτή.
Οι πολίτες όλης της χώρας βρίσκονται στο μεταξύ εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δεκάδες τόνους απορριμμάτων, που συσσωρεύονται στους δρόμους των δήμων εξαιτίας των κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει οι δημοτικοί υπάλληλοι.
Κινητοποιήσεις που όπως διαφαίνεται θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Ως αποτέλεσμα, οι σακούλες σκουπιδιών ξεχειλίζουν από τους κάδους αναδίδοντας έντονη δυσωδία, που προκαλεί ασφυκτική ατμόσφαιρα εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Οπως σχολιάζεται, η κυβέρνηση εκτέθηκε σε ένα κοινό –αυτό του Δημοσίου –που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις θεωρείτο προνομιακό και της έδωσε ιδιαίτερη δυναμική. «Είχαν σηκώσει τη σημαία ότι ο Μητσοτάκης έδιωξε δημοσίους υπαλλήλους και τώρα αυτοί δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν, όπως υποσχέθηκαν, για μερικούς μήνες τους συμβασιούχους» σημειώνεται.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΕ. Οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων ζητάει πάντως η Κεντρική Ενωση των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ). Ετοιμάζεται μάλιστα να βάλει λουκέτο στο σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών αν δεν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση οριστικό σχέδιο επίλυσης του προβλήματος.

«Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους εργαζόμενους αλλά και για τη λύση που πρέπει να δοθεί, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών» τόνισε η ΚΕΔΕ, μετά τη συνάντηση που τελικώς κατάφερε να έχει με τον υπουργό Εσωτερικών.
«Συμφωνήσαμε με την ΚΕΔΕ ότι το ζητούμενο είναι πως το συντομότερο δυνατό θα δρομολογηθούν σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαριότητας» είπε, από την πλευρά του, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. Για την ανάγκη να βρεθεί «βέλτιστη λύση» στο θέμα έκανε λόγο και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

«Ζητείται ελπίς μετά το σήμα κινδύνου της γενικευμένης αντισυνταγματικότητας παλαιών και νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που εξέπεμψε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δυστυχώς, το λάθος της ομηρείας των υπό απόλυση συμβασιούχων συνεχίζεται» σχολίασε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης. «Προϋπόθεση κάθε λύσης είναι η ειλικρινής αντιμετώπιση ενός τεράστιου εργασιακού και κοινωνικού ζητήματος, που απειλεί με γενικευμένες επιπτώσεις και το οποίο μόνο υπό συνθήκες ειλικρίνειας και ευθύνης μπορεί να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του» πρόσθεσε.

ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. Ωστόσο, οι νέες κυβερνητικές αναφορές δεν φαίνεται να δίνουν λύση και να καλύπτουν τους συμβασιούχους. Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για 2.500 μόνιμες θέσεις, ενώ βάσει των δικών του υπολογισμών οι υπηρετούντες συμβασιούχοι ανέρχονται σε 6.500 και οι ίδιοι οι αιρετοί μιλούν για πάνω από 10.000.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν προχωρήσει η προκήρυξη μόνιμων θέσεων, θα απαιτηθεί μεγάλο διάστημα. Ζητούμενο είναι επίσης αν οπότε εκδοθεί η σχετική προκήρυξη, θα προβλεφθεί αυξημένη μοριοδότηση για την προϋπηρεσία των συμβασιούχων.
Στελέχη που ασχολούνται με την υπόθεση λένε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος προσφυγών για διακριτική μεταχείριση. Μέχρι τότε, όμως, οι συμβασιούχοι πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται, ενώ εκκρεμούν ζητήματα όπως αν θα μπορέσουν να πάρουν επίδομα ανεργίας και κατά πόσον η κυβέρνηση θα τους καλύψει ώστε να μη χρειαστεί να επιστρέψουν δεδουλευμένα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας, δεδομένου ότι θα έπρεπε να γνωρίζει τις συνταγματικές επιταγές, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν επί υπουργίας στο Εσωτερικών του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου το 2004, οπότε βάσει κοινοτικής οδηγίας μονιμοποιήθηκαν χιλιάδες συμβασιούχοι που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ωστόσο με εκείνο το Προεδρικό Διάταγμα οριζόταν επίσης πως στο εξής δεν επιτρέπεται μονιμοποίηση συμβασιούχου. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν πως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου «εμπεριέχει σπέρμα καταστροφής για τους συμβασιούχους, αλλά περιλαμβάνει και κλειδί σωτηρίας καθώς υπάρχει η παραδοχή ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Θα μπορούσαν λοιπόν να προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές, πατώντας στην αναφορά αυτή. Υπό το πρίσμα αυτό, επισημαινόταν ότι υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για προώθηση ρύθμισης ανάλογης με εκείνη του Παυλόπουλου, η οποία θα στηρίζεται στην ύπαρξη του κοινοτικού δικαίου, επιχειρώντας να φέρουν το θέμα στη διελκυστίνδα μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ. Επεισόδια σημειώθηκαν πάντως χθες όταν αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ επιχείρησε να φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πάνο Σκουρλέτη. Συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι στους δήμους έριξαν σκουπίδια στην είσοδο του υπουργείου και προσπάθησαν να σπάσουν τα ρολά.
Για «επαγγελματίες προβοκάτορες» και «στημένα επεισόδια» έκανε λόγο η ΚΕΔΕ, καταγγέλλοντας τόσο την επίθεση στον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη και στην αντιπροσωπεία όσο και το γεγονός ότι εξαιτίας των επεισοδίων αρχικά δόθηκε αφορμή στον Πάνο Σκουρλέτη να μην προσέλθει στη συνάντηση που είχε οριστεί.

Οι εργαζόμενοι έφτασαν και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο είναι αρμόδιο για τις εγκρίσεις θέσεων στους δήμους, ενώ έκαναν συγκέντρωση και στη Βουλή όπου υπήρξε ένταση. Συναντήθηκαν μάλιστα με την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, χωρίς όμως να λάβουν συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματά τους.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Το ζήτημα των σκουπιδιών που πνίγουν τις μεγάλες πόλεις σχολίασαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ο κ. Τσίπρας, μαζί με όλους τους Ελληνες, εξαπάτησε και τους συμβασιούχους ΠΟΕ ΟΤΑ. Αυτό δεν νομιμοποιεί το πνίξιμο της χώρας στα σκουπίδια» τουιτάρισε δηκτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Ποτάμι άσκησε κριτική στα «κόμματα που μεγάλωσαν και ζουν από το πελατειακό κράτος» και πρότεινε «λύση σε τρία βήματα»: πληρωμή των συμβασιούχων για την εργασία που παρείχαν μέχρι τώρα, αλλαγή στο σύστημα προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και καμία μετατροπή σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου.