Με επιχείρηση ανάταξης του ηθικού των κυβερνητικών στελεχών ισοδυναμεί η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ η «ανοιχτή» εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα με την προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη ότι «τα καλύτερα έρχονται», όπως είχε πει πρόσφατα. Τουλάχιστον όπως τα οραματίζεται ο Πρωθυπουργός, αξιολογώντας ως θετική τη συμφωνία του Eurogroup, για την οποία, παρά τους πανηγυρικούς τόνους, παραδέχθηκε ότι «δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης», αλλά τόνισε ότι «αισθανόμαστε δικαιωμένοι».
Λίγες ώρες μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει και τους υπουργούς του κοινωνούς του ισχυρισμού ότι η κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη με τη συμφωνία του Eurogroup και ότι η χώρα πλέον βρίσκεται σε «νέο περιβάλλον». Ετσι, πραγματοποιώντας τον απολογισμό της δεύτερης αξιολόγησης, επέμεινε ότι η συμφωνία ανοίγει «καθαρό διάδρομο εξόδου από τα Μνημόνια», ενώ υποστήριξε ότι προδιαγράφει με ακρίβεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτησή του. Μολαταύτα, απέφυγε ξανά να κάνει έστω και την παραμικρή αναφορά στην ποσοτική χαλάρωση.

Παράλληλα, στέλνοντας μηνύματα προς τους υπουργούς του, προειδοποίησε ότι τα φετινά «μπάνια του λαού» είναι κομμένα για εκείνους και ότι όλοι βρίσκονται υπό αξιολόγηση για το έργο τους, ενισχύοντας έτσι τα σενάρια ανασχηματισμού το φθινόπωρο. Με την αναφορά του σε «επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν στα συρτάρια», τους κάλεσε συγκεκριμένα να δώσουν μάχη με τη γραφειοκρατία.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, παραμένει η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα και η οριστική έξοδος από τα Μνημόνια και την επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018, δηλαδή με τη λήξη του προγράμματος. Επιχειρώντας δε να ξορκίσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών, επανέλαβε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και σε μία ακόμη «ένεση» ηθικού μίλησε για «ορίζοντα εξαετίας», υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγει νικητής από τις κάλπες το 2019.

Ο Τσίπρας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές τις αναπτυξιακές προοπτικές που θεωρεί ότι δίνει στη χώρα η απόφαση του Eurogroup και ιδιαίτερα η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, γεγονός που –πάντα κατά τον ίδιο –υπηρετεί τον στόχο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα. Στη λογική αυτή, όπως είπε, σύντομα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο από τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ξεκινώντας από τη Δυτική Μακεδονία. Οσο για τις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες, όρισε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τον «χάρτη» για την πρωτοβάθμια υγεία.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΜΜΕ. Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί στα Μέσα Ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό για την κυβέρνηση επικοινωνιακό περιβάλλον και προς τούτο κάλεσε τους υπουργούς του να κλείσουν τα αφτιά τους, λέγοντας ότι «θα κριθούμε από τα έργα μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε, εξάλλου, στοιχεία που αποδεικνύουν, κατά τον ίδιο, ότι τον τελευταίο χρόνο δημιουργήθηκαν 230.000 νέες θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με τις θέσεις που χάθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Για τους συμβασιούχους των δήμων, είπε ότι θα πρέπει να τελειώσει η ομηρεία τους, ωστόσο δεν ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

ΒΡΟΧΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ. Τέλος, φωτογράφισε την όξυνση της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση μέσα από τις Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές που «τρέχουν» ή πρόκειται να «τρέξουν» στη Βουλή για μια σειρά από υποθέσεις, σημειώνοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να μη συγκαλύψουμε τίποτα και να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα».

Από τη Βουλή και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός βρέθηκε κατευθείαν στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, αφού το βράδυ συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας για το μέλλον της Ευρώπης. Σήμερα και αύριο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.