Ενας Πρωθυπουργός κλεισμένος και απομονωμένος στο Μέγαρο Μαξίμου και που δεν έχει καμία επαφή με τον κόσμο και τα προβλήματά του είναι για τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτή την εικόνα επιδιώκει όλο και πιο συστηματικά να περάσει στους πολίτες η Πειραιώς θέλοντας να καταδείξει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο επικεφαλής της βρίσκονται σε αποδρομή. Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει διαρκώς πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης –σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση –συνεχίζει πιο εντατικά τις επαφές του με την κοινωνία –το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στη Θεσσαλία.

Βασική στόχευση του γαλάζιου στρατοπέδου είναι όποτε παρουσιάζεται ευκαιρία η ΝΔ να δίνει έμφαση σ’ αυτό το έντονο κοντράστ: του αποκομμένου από την κοινωνία Αλέξη Τσίπρα και του δραστήριου και πιο κοντά στους πολίτες Κυριάκου Μητσοτάκη. Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε ακόμη μία αφορμή στην αξιωματική αντιπολίτευση να ξεδιπλώσει αυτή την επικοινωνιακή τακτική. Αμέσως μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Bασίλης Κικίλιας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό. «Ο κ. Τσίπρας μίλησε σήμερα στο μοναδικό ακροατήριο που έχει απομείνει να τον χειροκροτεί: στους υπουργούς του. Είναι προφανές ότι η απόστασή του από τους πολίτες, τα προβλήματά τους και την ελληνική πραγματικότητα διαρκώς μεγαλώνει» σχολίασε με καυστικό τρόπο και πρόσθεσε πως μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη με τις ιδεοληψίες τού χθες δεν μπορεί να υπάρξουν.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Κοινή εκτίμηση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως αυτή η αρνητική εικόνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η αδυναμία της να διαχειριστεί οποιοδήποτε πρόβλημα της κοινωνίας πρέπει να γίνουν αντιληπτές από τους πολίτες. Γι’ αυτό η άσκηση αυστηρής κριτικής για θέματα καθημερινότητας από τους γαλάζιους βουλευτές και τους σκιώδεις υπουργούς προς τους υπουργούς του κυβερνητικού συνασπισμού έχει πυκνώσει το τελευταίο διάστημα. Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η ασφάλεια και η εγκληματικότητα μπαίνουν σταθερά στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, χθες, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής στηλίτευσε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων. Χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να επιλύσει το ζήτημα πρόχειρο, ελλιπή και προβληματικό. «Μη επικαιροποιημένες λίστες οχημάτων, ελλιπείς διασταυρώσεις στοιχείων και λανθασμένα ειδοποιητήρια, που αγγίζουν το 1/3 των απεσταλμένων, όχι μόνο ταλαιπωρούν τους πολίτες, αλλά τελικά δεν επιλύουν το όλο θέμα» επισήμανε.

ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΧΕΔΙΟ. Παράλληλα, η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του στρατηγείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όλα τα γαλάζια στελέχη να βρίσκονται κοντά στην κοινωνία αναδεικνύοντας τις αποτυχίες της κυβέρνησης αλλά και παρουσιάζοντας το εναλλακτικό σχέδιο της ΝΔ. Αυτό το πλάνο ακολουθεί και ο πρόεδρος του κόμματος θέλοντας μάλιστα να δώσει πρώτος το παράδειγμα. Ετσι το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφτεί πόλεις της Θεσσαλίας με στόχο να βρεθεί κοντά σε αγρότες, κτηνοτρόφους και άλλους επαγγελματίες και να ακούσει τα προβλήματά τους.

Την ίδια ώρα, το πρόσφατο Eurogroup και η κατάσταση στην οικονομία παραμένουν ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ. Η Πειραιώς επαναλαμβάνει καθημερινά ότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχαν σε όλους τους βασικούς στόχους που είχαν θέσει: στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, στη λύση για το χρέος. Συνακόλουθα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα περιμένουν τον Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διάταξη στη Βουλή που ορίστηκε για τις 3 Ιουλίου, «για να απολογηθεί» –όπως λένε –αλλά και για να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια.