Η στάση της Φώφης Γεννηματά στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ήταν καταλυτική για την από εδώ και πέρα στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι πλέον προφανές ότι η αντιπολίτευση… τούς πηγαίνει και έτσι χωρίς πολλούς δισταγμούς σταματούν με συνοπτικές διαδικασίες να κρατούν «ανοιχτές πόρτες» στην κυβέρνηση. «Τέλειωσε το παιχνίδι για μας», έλεγε χθες επιτελικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη εξηγώντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ τις μισές μέρες της εβδομάδας το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα και τις άλλες μισές ένας απαραίτητος εχθρός ο οποίος συντηρεί το αφήγημά του ενάντια στο παλιό.

Η χθεσινή εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο και η έμμεση αναφορά στη Γεννηματά («αποτελεί θράσος από κάποιους να μας κουνάνε το δάχτυλο») επιβεβαίωσαν τόσο την ψυχρή σχέση ανάμεσα στις δύο παρατάξεις όσο και την πεποίθηση του βασικού επιτελείου της ΔΗΣΥ από όπου διαρρέει ότι παρά τις «συνεχείς προσπάθειες του Τσίπρα, το επικοινωνιακό σόου δεν του βγαίνει». Με τα στελέχη να θεωρούν πως η στάση της Γεννηματά δεν επέτρεψε στον Τσίπρα να «παραμυθιάσει όπως ήθελε τους πολίτες», η στρατηγική της ΔΗΣΥ, που βρίσκεται ένα βήμα πριν το προγραμματικό της συνέδριο, θα συνεχίσει εξίσου επιθετικά. Η αντιπολίτευση θα παραμείνει σε υψηλούς τόνους μέσα και έξω από τη Βουλή, με τη ΔΗΣΥ να δίνει ιδιαίτερη έκταση στις τελευταίες «περιπέτειες» του Πάνου Καμμένου.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ PES. Το μέτωπο δεν αφορά μόνο το εσωτερικό, μιας που η Γεννηματά δεν προτίθεται να πάει στις Βρυξέλλες για ταξίδι αναψυχής. Εχοντας ήδη καταστήσει σαφές στον Πρωθυπουργό πως εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ελλάδα είναι η ίδια και η ΔΗΣΥ, προσέρχεται στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) με γεμάτη αντζέντα. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ αναμένεται να αναφερθεί στη συμφωνία και την οικονομική κατάσταση μετά την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, σε ζητήματα ασφάλειας –δεν αποκλείεται να κάνει αναφορές και στην εγχώρια τρομοκρατία φέρνοντας ως παράδειγμα την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο –αλλά και σε ζητήματα στρατηγικής και πολιτικής διγλωσσίας της κυβέρνησης σε περίπτωση που διαπιστώσει πως το φλερτ του PES με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Την ίδια στιγμή, στη ΔΗΣΥ ετοιμάζονται πυρετωδώς για το συνέδριο, το οποίο διεξάγεται σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Οι προσκλήσεις έχουν ήδη μοιραστεί και μετά τη θετική επί της αρχής απάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ δεν υπάρχουν άλλα αγκάθια καθώς οι διαφωνούντες αναμένεται και αυτοί να παραστούν για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Οι υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου (Ποτάμι και Ωρα Αποφάσεων) έχουν επίσης προσκληθεί επισήμως ως πρόσωπα και ως φορείς, με τα στελέχη της ΔΗΣΥ να είναι απολύτως ανοιχτά στη συμμετοχή τους στο νέο εγχείρημα. Στη χθεσινή εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου της ΔΗΜΑΡ μάλιστα, στο οποίο συμμετείχαν και παραβρέθηκαν στελέχη από διαφορετικούς χώρους, επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα μεταξύ της ΔΗΣΥ και εκπροσώπων άλλων δυνάμεων που φέρονται θετικά διακείμενοι στην προσπάθεια συνένωσης. Ολοι, ωστόσο, θέτουν στο τραπέζι το ίδιο ζήτημα: για να προχωρήσει περαιτέρω η συνεννόηση πρέπει να αποδειχθεί πως η διατεινόμενη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ και της Φώφης Γεννηματά να μην καπελώσουν το όλο εγχείρημα είναι ειλικρινής.