«Σε μια εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταστήσει όμηρο του την Ευρώπη, κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για αλλαγή της Ευρώπης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, και Πρασίνων) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο: «Το απόν σενάριο – Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «έχει φτάσει στο σημείο της επιστροφής στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, το σημείο από το οποίο η έξοδος από τα μνημόνια της λιτότητας είναι ορατό, καθαρό και μη αναστρέψιμο».

Τόνισε ότι «μετά τη συμφωνία στο Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, αυτό το σημείο έχει ημερομηνία και αυτή είναι το επόμενο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του 2018».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό της κυβέρνησης να δραπετεύσει από την πολιτική ευθύνη που της εμπιστεύτηκε ο λαός, ούτε και να παραδώσει τον λαό σε εκείνες τις δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντος της πιο διεφθαρμένης μερίδας της ολιγαρχίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε δικαιωμένος για την επιλογή «να μείνουμε και να παλέψουμε, φτιάχνοντας συμμαχίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, διαπραγματευόμενοι σκληρά, προσπαθώντας να ανοίγουμε παράθυρα ελπίδας στο σκοτάδι του ευρωπαϊκού κατεστημένου».

Εξέφρασε την εκτίμηση του για την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, το GUE/NGL, την πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ, την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τους Οικολόγους.

Σημείωσε ότι μια νέα αρχή για την Ευρώπη «είναι αναγκαία, επείγουσα και πιθανή, αν δουλέψουμε μαζί, αν ενώσουμε δυνάμεις και εναπόκειται σε εμάς να τη δημιουργήσουμε».

Τόνισε ότι για να πάρει η Ευρώπη τη μοίρα της στα χέρια της, «το μέλλον των λαών της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινό και αυτό το μέλλον δεν μπορεί να είναι εκείνο όταν ένα «τείχος χρημάτων» χωρίζει τον ευρωπαϊκό νότο από τον ευρωπαϊκό Βορρά».

Μιλώντας, όπως είπε, ανάμεσα σε φίλους -παλιούς και καινούριους, φίλους με τους οποίους ακολουθούμε κοινή πορεία για τόσα πολλά χρόνια, πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες, αλλά πάντα πολεμώντας για μια καλύτερη Ευρώπη – ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα συλλογικής προσπάθειας, αναζήτησης ενός κοινού τόπου για διαφορετική Ευρώπη, που δεν μπορεί να είναι καλύτερη, αν δεν είναι δημοκρατική και κοινωνική.

«Παλιοί και νέοι φίλοι», είπε, «που τους ενώνει το καθήκον της ιστορίας, για να ανοίξουμε μια ειλικρινή συζήτηση και να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο για την προοδευτική Ευρώπη του σήμερα και του αύριο».

«Όλοι μας, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αρχές και τις διαφοροποιήσεις μας, δυνάμεις από την ριζοσπαστική αριστερά, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες και οικολόγοι, που έχουμε κοινό πολιτικό ενδιαφέρον και κοινό στόχο: να αλλάξουμε αυτή την Ευρώπη», είπε. «Να έχουμε μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη στη θέση της σημερινής Ευρώπης της κοινωνικής ανασφάλειας και του φόβου», πρόσθεσε. Γι’ αυτόν τον λόγο εξήγησε ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα σημείο αναφοράς για όλους μας.

«Και οι πράξεις αλληλεγγύης σας προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μακράς και δύσκολης διαδικασίας διαπραγματεύσεων με το νεοφιλελεύθερο καθεστώς στην Ευρώπη», υπογράμμισε, «είναι ένα σημάδι ότι δεν είμαστε σε ένα forum κομπάρσων. Είμαστε σε ένα forum αποφασισμένων πρωταγωνιστών».