Η Φώφη Γεννηματά είχε αποφασίσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού, δεν ήθελε ωστόσο να χρησιμοποιηθεί από εκείνον ως κομμάτι ενός «καθυστερημένου σκηνικού συναίνεσης». Ακολουθώντας διαφορετική τακτική από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, η στάση της όχι μόνο προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά έγινε και θέμα συζήτησης. Στα 25 λεπτά της συνάντησης επιβεβαιώθηκε το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φρόντισε να κάνει αισθητή τη θέση της από την πρώτη στιγμή, και εκμεταλλευόμενη τη φράση του Αλέξη Τσίπρα «μας δίνεται ένας χρόνος και μια ανάσα για να αναστοχαστούμε το μέλλον της χώρας», σχολίασε πως «δεν ξέρω πόση ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά στον λαιμό μας την έχεις βάλει». Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν έντονος και περιελάμβανε αλλεπάλληλες μπηχτές και δηλητηριώδεις ατάκες («Θα πάρουμε και τον Γιώργο μαζί να πάμε στο Καστελλόριζο», «Αλέξη μου, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες ψεύτικες ελπίδες»), ασυνήθιστες στις εθιμοτυπικές πρώτες δηλώσεις μεταξύ πολιτικών αντιπάλων.

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ. Οταν οι κάμερες έκλεισαν η συζήτηση ήταν πιο ήπια, όμως δεν άμβλυνε καθόλου τις αντιθέσεις. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, όμως η Γεννηματά αντέτεινε πως η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο για τη χώρα και εξέφρασε αναλυτικά τις διαφωνίες της, κάνοντας λόγο για «εμμονές» της κυβέρνησης σε θέματα ανάπτυξης και οικονομίας. Η συζήτηση ξαναπήρε τον χαρακτήρα αναμέτρησης όταν ο Τσίπρας σχολίασε θετικά τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ελλάδα –με τη Γεννηματά να του απαντά πως «εκπρόσωπός τους στην Ελλάδα είμαι εγώ». Ο Πρωθυπουργός της εξέφρασε, επίσης, την πρόθεσή του να φέρει «την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», η οποία θα εφαρμοστεί στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και της ανακοίνωσε πως το νομοσχέδιο για την Παιδεία θα έρθει προς ψήφιση μάλλον μέσα στον Ιούλιο. Οταν η κουβέντα έφτασε στο Κυπριακό, τα πράγματα κύλησαν πιο ήρεμα, καθώς η πάγια θέση της ΔΗΣΥ είναι πως στα εθνικά ζητήματα πρέπει να υπάρχει ενιαία γραμμή, με τη Φώφη Γεννηματά να τονίζει πως «στα εθνικά συμφέροντα δεν χωράνε παιχνίδια».

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΒΟΛΕΣ. Μετά το τέλος της συνάντησης και με το Μαξίμου να αφήνει να διαρρέει πως η Φώφη Γεννηματά ήρθε για να κάνει «επικοινωνιακό σόου», η Χαριλάου Τρικούπη σήκωσε το γάντι, απαντώντας πως το σόου γίνεται από το Μαξίμου, καθώς «είναι γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αλλεργικός στην αλήθεια και στην κριτική».

Η δημόσια αντιπαράθεση Τσίπρα – Γεννηματά δεν έμεινε ασχολίαστη ούτε από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αντέδρασε στα περί Καστελλόριζου: «Πάμε τώρα Καστελλόριζο Αλέξη να σου πω πώς μας χρεοκόπησε ο φίλος σου ο Κώστας και πώς ο Αντώνης κι εσύ μας φορτώσατε άλλα πέντε χρόνια Οδύσσειας!» αντέδρασε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ συνεργάτες του σχολίαζαν πως «δεν τίθεται ζήτημα θυμού, αλλά αποκατάστασης της αλήθειας και της πραγματικότητας».