Με έναν και μοναδικό στόχο προσήλθε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου: ήθελε να του υπενθυμίσει πως τον περιμένει στη Βουλή στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας «να απολογηθεί για όσα συμφώνησε στο πρόσφατο Eurogroup» αλλά και για να μάθει όλη την αλήθεια ο ελληνικός λαός. Η ΝΔ ποντάρει πολλά στην κοινοβουλευτική μάχη, σε αντίθεση με το κεκλεισμένων των θυρών τετ α τετ του Μαξίμου, και εκεί προεξοφλείται πως θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το μήνυμα της ΝΔ για τη χθεσινή συνάντηση ήταν πως η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου περιορίστηκε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο και τίποτα παραπάνω. Οι επιτελείς της Πειραιώς δεν ήθελαν επ’ ουδενί να φανεί ότι η ΝΔ πέφτει στην παγίδα Τσίπρα, ο οποίος επιδιώκει να περάσει την εικόνα ενός Πρωθυπουργού που συνεννοείται με τους πολιτικούς αρχηγούς. Γι’ αυτό πριν από τη συνάντηση υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ σημείωναν εμφατικά πως «πάμε στο Μαξίμου μόνο για να ακούσουμε». Αλλωστε, η φράση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή του από τον Πρωθυπουργό ήταν αποκαλυπτική αυτής της τακτικής: «Για το μεν ζήτημα της οικονομίας και της εξέλιξης της διαπραγμάτευσης, θα έχουμε, εξάλλου, την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή και νομίζω ότι ο λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για το τι ακριβώς έγινε».

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Αντίθετα, στο θέμα της ενημέρωσης για το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν περισσότερο ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως τόνισε και στον Πρωθυπουργό «για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, για το ζήτημα του Κυπριακού, είμαι πάντα στην διάθεση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση, πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε, καθώς έχουμε εξελίξεις μπροστά μας». Και συμπλήρωσε πως είναι διατεθειμένος να ακούσει αν υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να γνωρίζει κατ’ ιδίαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του για το Κυπριακό που είναι η επανένωση του νησιού και η εξεύρεση μίας λύσης βιώσιμης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Δικαίου.

n Ο πρόεδρος της ΝΔ μετέβη χθες στο Μαξίμου με ευρωπαϊκό αέρα έπειτα από τη συνάντηση που είχε στα γραφεία του κόμματος με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο γερμανός πολιτικός αναφέρθηκε με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως η κυβέρνησή του προκάλεσε αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης εντός της ευρωζώνης.