Το κυβερνητικό αφήγημα έγινε θρύψαλα από μια συμφωνία που το ίδιο το Μαξίμου είχε απορρίψει πριν από τρεις εβδομάδες

Πανηγύριζε κι ας είναι ψέμα

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2017 08:00 |
Πανηγύριζε κι ας είναι ψέμα

Το ξεκίνημα μιας περιόδου στην οποία ανατρέπονται δεδομένα, σηματοδοτεί η απόφαση του Eurogroup και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η πολιτική σύγκρουση προεξοφλείται ότι θα συνοδευτεί με θερμοκρασίες καύσωνα, ενώ η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας οδηγούνται σε νέα αδιέξοδα, καθώς ναυάγησε σχεδόν σε όλα τα επίπεδα η στατηγική που είχε χαράξει τους προηγούμενους μήνες το Μαξίμου.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός αναζητεί πλέον νέο αφήγημα. Από την ερχόμενη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς, με την ατζέντα να απλώνεται, εκτός από το Eurogroup, και στο Κυπριακό. Τη Δευτέρα, άλλωστε, φτάνει στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ για συναντήσεις κορυφής. Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τον Αλέξη Τσίπρα σε «μονομαχία» στη Βουλή, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, προκειμένου να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του Eurogroup. Κίνηση που θα επιδιώξει το Μαξίμου να εντάξει σε έναν νέο σχεδιασμό, στοχεύοντας να αναδειχθεί το δίπολο με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αντικειμενικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι να καταδείξει ότι τα δύσκολα της διαπραγμάτευσης μένουν πίσω και πλέον ανοίγει νέο κεφάλαιο. Είτε αυτό αφορά ζητήματα υψηλής πολιτικής, όπως το Κυπριακό, είτε θέματα καθημερινότητας, με την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η αλλαγή του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυνατά θα παίξει στο προσκήνιο και η Συνταγματική Αναθεώρηση, μέσω της οποίας η κυβέρνηση φιλοδοξεί να προωθήσει σημαντικές θεσμικές αλλαγές.

Μολαταύτα, οι εξελίξεις αυτές και τα πανηγύρια του Μαξίμου για την απόφαση του Eurogroup δεν μπορούν να αποπροσανατολίσουν από την πραγματικότητα, η οποία υπαγορεύει πως το αφήγημα της κυβέρνησης για συνολική συμφωνία έγινε σκόνη και θρύψαλα στην προχθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέστρεψε από το Λουξεμβούργο έχοντας μεν στις βαλίτσες του «πολλά λεφτά», όπως είπε ο σλοβάκος συνάδελφός του, τα οποία αντιστοιχούν στην εκταμίευση της δόσης συν ένα ποσό για αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές. Αλλά δεν έφερε μαζί του ούτε τη ρύθμιση του χρέους ούτε την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η οποία αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Στην ουσία, η κυβέρνηση πήρε μια συμφωνία ελάχιστα παραλλαγμένη σε σχέση με αυτή που είχε απορρίψει στο Eurogroup του Μαΐου και όμως τώρα πανηγυρίζει πως πήρε παραπάνω κι από αυτά που ήθελε. Για μία συμφωνία, η οποία βάζει ουσιαστικά σε επιτροπεία έως το μακρινό 2060 τη χώρα, με τον στόχο του 2% για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κυβερνητικός αντίλογος εστιάζει στην ανάπτυξη. Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι με την απόφαση του Eurogroup υιοθετήθηκε η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους και πως οι εταίροι συμφώνησαν στην υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων και δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα. Κυρίως, όμως, διακινείται το επιχείρημα ότι η συμφωνία υπηρετεί το στόχο για τη σχεδιαζόμενη έξοδο στις αγορές, στρώνοντας το χαλί σε υποψήφιους επενδυτές.

Το εσωτερικό μέτωπο
Ανεξαρτήτως της όποιας αποτίμησης, η απόφαση του Eurogroup ανοίγει ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο που καλείται να διαχειριστεί ο Πρωθυπουργός και αυτό είναι οι εσωτερικές σχέσεις σε κυβέρνηση και κόμμα. Δεδομένου μάλιστα ότι η ρητορική της διαπραγμάτευσης προκαλεί... αλλεργία σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν εκφράσει παράπονα στα συντεταγμένα όργανα ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μεν, αλλά δεν κυβερνάει, μοιάζει επιτακτική ανάγκη για τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει ατζέντα. Πόσω μάλλον όταν βουλευτές και στελέχη αρχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη πως «υπάρχει μία αντίφαση που δημιουργείται για τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι "καταδικασμένος" να πορεύεται να επιβάλει λιτότητα, αλλά παράλληλα να υπόσχεται ότι θα προσφέρει έξοδο από αυτή. Κι αυτό, γιατί έχει μια αβέβαιη έκφανση όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τη χώρα».

Οι εξελίξεις επαναφέρουν έτσι στο προσκήνιο σενάρια ανασχηματισμού, μολονότι από το πρωθυπουργικό επιτελείο λέγεται ότι κάτι τέτοιο θα έλθει - αν έλθει - σε δεύτερο χρόνο. Πρόσωπο - κλειδί στις ενδεχόμενες αλλαγές, δεδομένου ότι τυχόν αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει καραμπόλες, θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι δηλώσεις Σόιμπλε την παραμονή του Eurogroup για τις σχέσεις του με τον Τσίπρα, καίτοι χαρακτηρίστηκαν ως προβοκάτσια από το κυβερνητικό στρατόπεδο, καταδεικνύουν τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσά τους. Δεν πέρασε μάλιστα απαρατήρητο το γεγονός ότι μετά το Eurogroup της Πέμπτης, ο  Τσακαλώτος εμφανίστηκε εκ νέου συγκρατημένος στις αντιδράσεις του, ενώ το Μαξίμου έσπευσε να πανηγυρίσει.

Εκρηκτικό διαμορφώνεται το κλίμα και μεταξύ υπουργών και κομματικών στελεχών και διόλου τυχαίο θεωρείται το ξέσπασμα βουλευτών κατά του Νίκου Κοτζιά, με αφορμή τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις Τούρκων στον Εβρο και την οργίλη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών. Η υπόθεση φαίνεται μάλιστα πως θα έχει σύντομα συνέχεια, καθώς οι βουλευτές ζητούν εξηγήσεις μέσω του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον υπουργό, ενώ πληροφορίες θέλουν την κίνηση των 53+ να θέτει ακόμη και ζήτημα παραμονής του Κοτζιά στην κυβέρνηση.

Η γραβάτα του... παιδιού
Ενα ακόμη λεπτό ζήτημα αποτελούν οι σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, τους οποίους αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με τη λογική της «αναγκαστικής συμβίωσης». Η... έμπνευση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με το ανάρμοστο tweet για τη γραβάτα Τσίπρα μετά το Eurogroup - έστω κι αν ο ίδιος επιχείρησε να δικαιολογηθεί «δείχνοντας» ως υπεύθυνο το γιο του - αποτελεί ένα νέο επεισόδιο στην περίεργη σχέση των κυβερνητικών εταίρων. Θα πρέπει να αναγνωριστεί, ωστόσο, ότι σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ εμφανίζεται «μπετόν αρμέ», κρατώντας τελικώς ζωντανό τον «γάμο».

Αλλά αν υπάρχει καπνός, άρα και φωτιά, έχει να κάνει με τον «ανεκπλήρωτο έρωτα» του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία. Η προσέγγιση εξακολουθεί να ζυμώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συμμετοχή Τσίπρα ως παρατηρητή στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τις αλλεπάλληλες ενθουσιώδεις τοποθετήσεις του Τζιάνι Πιτέλα, ωστόσο, στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, το σημείο επαφής όχι τόσο με το ΠΑΣΟΚ και τις λοιπές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς όσο με τον κόσμο που ανήκει στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, είναι ανύπαρκτο.

Με αφορμή, εξάλλου, τα σενάρια ανασχηματισμού, πακέτο πάνε και τα σενάρια για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς - κάτι που δεν συνέβη στην προηγούμενη αναδόμηση. Ενα από τα ονόματα που έχουν συζητηθεί έντονα, για παράδειγμα, είναι αυτό του Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να στελεχώσει το οικονομικό επιτελείο.
  
Επιφυλακτικοί σύμμαχοι
Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να δημιουργούν νέα δεδομένα και για την εμπιστοσύνη των εταίρων απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Παρά τις διακηρύξεις του Μαξίμου για ισχυρές συμμαχίες, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε στη σύνοδο του Eurogroup. Αντιθέτως, τα μηνύματα που εξαρχής έλαβε από τους εταίρους απέναντι στην επιδίωξη για παραπομπή του χρέους σε Σύνοδο Κορυφής, ήταν αρνητικά. Ακόμη και από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, παρά την επίσκεψη Λεμέρ στην Αθήνα και την πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης, διαμήνυσε στον  Τσίπρα ότι το αίτημα για Σύνοδο Κορυφής δεν ήταν πρόσφορο για λύση.

Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για δυσπιστία, αλλά περισσότερο για επιφυλακτικότητα, ουδόλως αμέτοχη ευθυνών είναι η ελληνική πλευρά γι' αυτή την εξέλιξη. Ο συνολικός σχεδιασμός της, για παράδειγμα, στο θέμα του χρέους και η τακτική των παλινδρομήσεων που ακολουθήθηκε, από το «too good to be true» του Αλέξη Τσίπρα έως τη βεντέτα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την απαισιοδοξία για λύση και ξανά τα μηνύματα για «λευκό καπνό» από το Eurogroup, μάλλον «ζάλισαν» τους εταίρους παρά προσέφεραν πόντους στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
19
Πάνος / Αννόβερο
19/06/2017 15:32
Περνούσατε ιδανικά μα όλα ήτα δανεικά !!!
Πάνος / Αννόβερο
19/06/2017 15:31
Η μοναδική αισιόδοξη σκέψη που έκανα οταν άρχισε η Ελ. κρίση ήταν οτι μπορεί να 'ναι μια μεγάλη ευκαιρία να σωθούμε. Δεν είναι. Δεν γίνεται.
Σόιμπλε βάστα γερά
17/06/2017 20:15
Θεωρίες συνωμοσίας κόντρα σε κάθε λογική. Το καθεστώς της ΝΔ ΠΑΣΟΚ καταρρέει οριστικά αλλά δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι τελείωσε ο καιρός του και ότι η χώρα θα προχωρήσει. Θέλει δεν θέλει.
Johny -- Eternal Memorandum
17/06/2017 15:55
Δηλαδή οι δανειστές θα στείλουν αλλα 8.5 ΔΣ ΕΥΡΩ. ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΦΕΣΙ ΜΠΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ του ΕΞΟΝΤΩΣΗ κ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ; ΠΟΣΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΔΕΧΘΗΚΕ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ; ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΙΡΕΘΟΥΝ;
Νομίζω;;;
17/06/2017 15:10
Κρύβω τον πόνο το βαρύ
μες στης καρδιάς τα βάθη
γιατί το ξέρω θα χαρεί
ο κόσμος αν το μάθει

Κι αν γελάω είναι ψέμα
η καρδιά μου στάζει αίμα.
Helene
18/06/2017 07:10
Εισαι μοναδικος !!! Ποσο ομορφη η κατασταση της Υπαρξης , οταν εισαι συνεχως σε επαφη με τη Δυναμη σου…!!! We care of You ...
Νομίζω;;;
18/06/2017 22:48
Ο Στελλάρας τυγχάνει μοναδικός.
Helene
19/06/2017 06:27
“ Φωτιά σ’ oτι σε καίει , σ’ oτι σου τρωει την ψυχη “…!!!
Τρύπες - Γιορτή | Rockwave 2000
4’30’’ . https://youtu.be/nOtRtRoATe0.
δεν νομιζω πλεον...ειμαι σιγουρος
18/06/2017 01:32
με τη καρδια με τη πνοη...τι ποθους και τι παθος...πηραμε τη ζωη μας λαθος...κι αλλαξαμε ζωη...
σισυφος
17/06/2017 14:30
η ελλας μονο με επιτροπια μπορει να συμβαδιζει με εξελιξη,δεν εχει ωριμασει απο το 1830 ακομη,αν αφεθει χωρις κηδεμονες θα αρχισει με μιας ανατολιτικο παρτυ
Η επιτροπεία, ο αγράμματος και η φύση του
17/06/2017 16:32
Φύσει δούλοι υπήρχαν πάντα. Γιατί να λείψουν τώρα;
Η προσωποποίηση της απάτης
17/06/2017 12:18
Η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε κι οι απατεώνες του "υπαρκτού" δήλωναν πίστη στο καταρρέον σύστημα. Περιμένετε τέτοιοι λωποδύτες να έχουν ποτέ διαφορετική συμπεριφορά; Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μαθημένοι να υποστηρίζουν μια απάτη, με μηχανορραφίες, με τεχνάσματα, με την αδιαφορία του ολοκληρωτισμού για τις ανάγκες του λαού και για την ίδια την πραγματικότητα. Η κρυπτότητα και το ψέμα είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτών των ανθρώπων. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι μια τυχαία αμήχανη εκδήλωση, είναι ο πυρήνας της αντίληψης αυτών των τυχοδιωκτών. ΠΟΤΕ δεν θα βγει τίποτα παραπάνω απ' τη δράση τους, παρά πολιτική ασκήμια και ψέματα.
ΒοΛή
17/06/2017 12:10
Τελευταία πληθαίνουν φωτογραφίες που δείχνουν ένα "πρωθυπουργό" σε βαθιά σκέψη, ή σε πόζα εθνάρχη. Αν σ' αυτές συνυπολογίσουμε την ατέλειωτη αλυσίδα από τις ασυνάρτητες και πομπώδεις ατάκες του, και την ανικανότητα και γελοιότητα των ενεργειών της "κυβέρνησης" του, αλλά και το ξεζούμισμα των πολιτων χαμηλού ακόμα και μηδαμινού εισοδήματος, τότε έχουμε την αυθεντική και σπάνια εικόνα ενός τσαρλατάνου, που προσπαθεί να μας πείσει "πως δεν είναι αυτό που νομίζουμε...", όταν μας φορτώνει με βάρη, για να καλύψει τις οικονομικές συνέπειες, του "ρεσιτάλ" των απίστευτων λαθών του, και την μοιραία πορεία της χώρας μας, στην ανασφάλεια, στην ασυδοσία των οργανωμένων συμμοριών και το χάος.
Το ψέμα κυλάει στις φλέβες του
17/06/2017 12:02
Πρόκειται περί ενός κοινού ΚΝίτη που απ' τα πηγαδάκια των γυμνασίων πήδησε στην πρωθυπουργία. Το μόνο που γνωρίζει είναι να κάνει ψευτοτσαμπουκαλίδικα κόλπα, για να τη "μπει" στους αντιπάλους του. Νοοτροπία γηπέδου και χούλιγκαν. Το βάζει στα πόδια και κρύβεται ως φλώρος που είναι και "παιδί για τα θελήματα". Συνεχίζει τα ψέματα για να πείσει τα ζώα που τον ακολουθούν ότι κάθε δεινή του ήττα είναι "νίκη"! Και τα ζώα τον "πιστεύουν" μόνο και μόνο για να εισπράττουν το παραδάκι της βουλευτικής αποζημίωσης. Τόσο τιποτένιοι... Σκουπίδια που έφερε ο άνεμος των καιρών στις καρέκλες της εξουσίας.
ZAM
17/06/2017 08:50
Οι γελοίοι πανηγυρίζουν ... ειναι για τα πανηγύρια!
Φάνης
17/06/2017 08:45
Η Ελλάδα αλλάζει. Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση για την τεράστια διπλωματική επιτυχία. Η αλλαγή στις δομές του πελατειακού κράτους της ΝΔ κρίνεται απαραίτητη για να πάμε μπροστά. Η Ευρώπη είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια.
Πως ειναι να ζεις σε μια φανταστικη χωρα?
19/06/2017 01:02
Φαινεται οτι εσυ κατοικεις σε μια αλλη Ελλαδα. Πρωτον, ολη η Ευρωπη δεν απεχει πολυ απο το να ειναι εντελως εχθρικη στην Ελλαδα, γιατι τους παιρνουμε λεφτα συνεχως και μετα τους ζηταμε να μας σβησουνε τα χρεη! Οσο για το πελατειακο κρατος που ξεκινησε το Πασοκ το '81, διατηρηθηκε επι ΝΔ αλλα τωρα με τον Συριζα εγινε Ολυμπιακο αθλημα με πρωταθλητη τον Καρανικα και του αλλους παρατρεχαμενους. Τωρα τι διπλωματικη επιτυχια ηταν το οτι τα πλεονασματα θα ειναι 3% μεχρι το 2022 (που σημαινει ιδια λιτοτητα με σημερα) και μετα 2% μεχρι το 2060 (!!!!!!!!!!!!!!!) εγω δεν το βλεπω. Σιγουρα θα διδασκεται στα πανεπιστημια ολου του κοσμου και αυτη η διαπραγματευση σαν παραδειγμα προς αποφυγη, οπως και εκεινη του Βαρουφακη πριν απο δυο χρονια. Ο μεγαλυτερος ψευτης στην ιστορια αυτου του τοπου και μερικοι παλιατσοι κολλητοι του εφεραν τη χωρα στα γονατα και την εκαναν διεθνως ρεζιλι με τα βλακωδη καμωματα τους. Εαν δεν το αντιλαμβανεσαι αυτο, σημαινει οτι ζεις καπου αλλου, σε μια Ελλαδα που υπαρχει καπου στη φαντασια σου μονο.
Αριστερος Αδελφος Υμιν
17/06/2017 19:11
Εδω και τωρα στην εξουσια. Ζητω το πλιατσικο του αθανατου κομμουνιστη λαου της Ελλαδας. Φασιστες της Υφηλιου εφτασε η ωρα σας.
Ρετσινόλαδο
17/06/2017 16:30
Εξήγησέ το και στους βουλευτές αυτό, όταν θα βγούνε κάποτε απ' τα σπίτια τους να πάνε να μαζέψουν ψήφους. Να φορέσουν τσίγκινο σωβρακάκι, εκτός κι αν θέλουν να δοκιμάσουν στην πράξη πόσο επιδέξιοι είναι οι _ώλοι τους. Γιατί τα μεταξωτά βρακιά της εξουσίας που κατέλαβαν με χυδαία ψέματα, θέλουν κι επιδέξιους _ώλους, που λέει και η παροιμία. Και τα ψέματα, συγχαρητήρια, τελείωσαν.