Τον νέο της αντιπολιτευτικό σχεδιασμό, προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα της συμφωνίας του Eurogroup που έκλεισε τη δεύτερη αξιολόγηση, έχει αρχίσει να υλοποιεί η ΝΔ. Η σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα ψέματα, τις παλινωδίες της και τελικά το «άλμα της κάτω από τον πήχη» στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του αντιπολιτευτικού της μενού.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο –ο σεισμός στη Λέσβο, οι κατολισθήσεις στο Αμύνταιο, τα επεισόδια στο Μενίδι –έδωσαν την ευκαιρία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρχίσει να ξεδιπλώνει τη νέα στρατηγική του: πλέον, η ΝΔ θα επικεντρώνει όλο και περισσότερο την αυστηρή κριτική της προς την κυβέρνηση στα θέματα καθημερινότητας. Οι επιτελείς της γαλάζιας παράταξης θεωρούν πως κάθε μέρα που περνάει φανερώνονται η μια μετά την άλλη οι αποτυχίες των κυβερνώντων όχι μόνο στην οικονομία, αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, και συνακόλουθα αποδεικνύεται πόσο επίκαιρο είναι το γαλάζιο αίτημα για εκλογές. Γι’ αυτό τον λόγο κρίνεται σκόπιμο να παρουσιαστεί αναλυτικά στην κοινωνία το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με περιοδείες και δράσεις δίπλα στους πολίτες.

Συνεχές άνοιγμα στην κοινωνία

Το εξαιρετικά γεμάτο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την εβδομάδα που πέρασε ήταν ενδεικτικό της νέας τακτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ. Βασικός άξονάς της θα είναι η επαφή με τους πολίτες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε τη Δευτέρα με σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος για την έξαρση της εγκληματικότητας με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στο Μενίδι. Ακολούθως την Τετάρτη το πρωί βρέθηκε επιτόπου στην πληγείσα από τον σεισμό Λέσβο και συνομίλησε με σεισμόπληκτους κατοίκους αλλά και με επιστήμονες. Λίγες ώρες αργότερα μετέβη στο Αμύνταιο για να δει από κοντά την κατάσταση με τις κατολισθήσεις, ενώ την Πέμπτη είχε συνάντηση με τη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, καθώς η ΝΔ έχει ψηλά στην ατζέντα της τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση, τις οποίες θεωρεί πισωγύρισμα.

Πηγές της Πειραιώς τονίζουν πως παρόμοιες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένονται και το επόμενο διάστημα με στοχευμένες περιοδείες και με επαφές με ειδικές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Κι αυτό, όπως προσθέτουν, διότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας αποτελεί τη βάση της νέας αντιπολιτευτικής αντεπίθεσης. Οι πιο συχνές επαφές του με τον λαό κρίνονται σκόπιμες αυτή την περίοδο –όπως επισημαίνεται από το γαλάζιο στρατηγείο –για δύο λόγους:

n Πρώτον, η ΝΔ επιθυμεί να αναδείξει όχι μόνο τις πρωθυπουργικές ικανότητες του αρχηγού της αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του που τον κάνουν να υπερέχει.

n Δεύτερον, επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, που έχει οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδα, υπάρχει εναλλακτική: μια κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Στο φως οι αστοχίες της κυβέρνησης

Υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς σημειώνουν πως τα τελευταία τραγικά γεγονότα στη χώρα μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να ενεργεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά είναι και ενδεικτικά και του πώς θα κυβερνήσει ως πρωθυπουργός. Οπως εξηγούν, από τις πρόσφατες περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και από τις παλαιότερες «είναι σαφές ότι έχει επιλέξει να βρίσκεται κοντά στον λαό, μια και από την επαφή μαζί του, όπως συνηθίζει να λέει, αντλεί γνώση και δύναμη». Συμπληρώνουν δε ότι «έχει επιλέξει να βρίσκεται πάντα στο σημείο που εξελίσσονται τα γεγονότα για να ενημερώνεται από τον λαό και να δίνει τις δικές του κατευθύνσεις». Αλλωστε, τους τελευταίους μήνες ολόκληρο το κόμμα δίνει βάρος σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και συχνά οι γαλάζιοι βουλευτές τα φέρνουν και στη Βουλή. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στα στελέχη να ασκούν σκληρή κριτική στον κυβερνητικό συνασπισμό για τα θέματα καθημερινότητας και έχει τονίσει πως πρώτος εκείνος θα δίνει το παράδειγμα.

Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο κρίνεται επιβεβλημένη η πιο συχνή επικοινωνία των βουλευτών και του αρχηγού της ΝΔ με τους πολίτες –υπογραμμίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –«είναι για να αναδείξουμε ποιο είναι το τραγικό αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα δύο χρόνια. Πρέπει να το μάθει ο ελληνικός λαός, να το γνωρίζει».

Πυρ κατά βούληση για την οικονομία

Την ίδια ώρα, η επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές το θέμα του χρέους, της αξιολόγησης και της ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχίσει να είναι σφοδρή. Οι διαθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκαν άμεσα με τη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το Eurogroup χρεώνοντας στην κυβέρνηση «ανικανότητα» και «παταγώδη αποτυχία» και επισημαίνοντας πως η καθυστέρηση 16 μηνών στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προκάλεσε μεγάλο κόστος στους έλληνες πολίτες και στην οικονομία. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση πως αν και ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, της άσκησης όλο και πιο έντονης πίεσης στον κυβερνητικό συνασπισμό, εντάσσεται και η χθεσινή κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση. Στη σχετική επιστολή προς τον Νίκο Βούτση υπογραμμίζεται πως η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε πολυετή λιτότητα και γι’ αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Το στρατηγείο της ΝΔ προεξοφλεί πως η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Αυτό όμως, σημειώνουν, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλο τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό τον λόγο εκτιμούν πως η συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει την απομόνωση της κυβέρνησης αλλά και την αποτυχία της σε όλα τα μέτωπα.