Αποφασισμένη να σκληρύνει κι άλλο τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος και την αξιολόγηση είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αφήνει κανένα περιθώριο συναίνεσης στον κυβερνητικό συνασπισμό τον οποίο κατηγορεί ανοιχτά ότι «ψάχνει συνενόχους στην αποτυχία του». Ταυτόχρονα, η Πειραιώς επιλέγει να κρατά ψηλά στην αντιπολιτευτική της ατζέντα και την προσφυγή στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται το ταχύτερο νέα κυβέρνηση.

Η ΝΔ ανέβασε κι άλλο χθες τους τόνους της αντιπαράθεσης, καθώς πεποίθηση του γαλάζιου επιτελείου είναι πως οι κυβερνώντες βρίσκονται πλέον σε πλήρες αδιέξοδο και αυτοί είναι που πρέπει να χρεωθούν εξ ολοκλήρου την αποτυχημένη διαπραγμάτευση. Η γαλάζια αντίδραση για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική των διαθέσεων της Πειραιώς: «Η κομματική νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε: «Ολα βαίνουν καλώς για τη χώρα!». Ας προσπαθήσουν να το πουν και στους πολίτες, που δοκιμάζονται από την υπερφορολόγηση, την ανεργία και την αβεβαιότητα» ήταν το δηκτικό σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το γαλάζιο επιτελείο, μάλιστα, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως εγκλώβισε τη χώρα «με τις καθυστερήσεις και την ανικανότητά του και τώρα, ζητά δήθεν συναίνεση». Στην πραγματικότητα –διαμηνύει η Πειραιώς –ο Πρωθυπουργός «ψάχνει συνενόχους στην αποτυχία του».

Οπως εξηγεί η ΝΔ, η οικονομία είναι βαλτωμένη, ενώ και στο θέμα του χρέους προεξοφλεί πως δεν υπάρχει προοπτική. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ήταν χθες και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρό του την κυβέρνηση, τονίζοντας με νόημα πως «μόνοι τους διαπραγματεύτηκαν, μόνοι τους συμφώνησαν υψηλά πλεονάσματα, μόνοι τους έφεραν το τέταρτο Μνημόνιο και τώρα θυμήθηκαν την αντιπολίτευση». Ειδικά για το θέμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε (στον Σκάι) τους κυβερνητικούς χειρισμούς επιπόλαιους και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση, είτε θα κάνει έναν επώδυνο συμβιβασμό για το χρέος, είτε θα οδηγηθούν η ίδια και η χώρα σε περιπέτειες.

Στρατηγικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι –όπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ –να αναδείξουν την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Εχουν αποτύχει σε όλα. Πήραν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ νέα μέτρα χωρίς λύση για το χρέος. Αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε στον κόσμο».

Ζητούν κάλπες. Την ίδια ώρα, το αίτημα της ΝΔ για εκλογές παραμένει πάντα ενεργό. Τα στελέχη και οι βουλευτές της γαλάζιας παράταξης επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Αλλωστε μ’ αυτή την επισήμανση, της αναγκαιότητας για προσφυγή στις κάλπες, έκλεισε χθες την κεντρική παρέμβασή της η ΝΔ: «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Να αποκαταστήσει, με αυτόν τον τρόπο, την αξιοπιστίατης χώρας και να οδηγήσει την πατρίδα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση».

Στο μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση παράλληλα με τις επιθέσεις προς την κυβέρνηση για τα θέματα της οικονομίας θα συνεχίσει να ασκεί αυστηρή κριτική και για άλλα θέματα της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στην Παιδεία και ειδικά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση, καταργώντας ουσιαστικά τον νόμο Διαμαντοπούλου, έχουν μπει στο στόχαστρο της ΝΔ. Μεγάλο βάρος δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση και στα θέματα της Υγείας –ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ιάσων Φωτήλας και 25 ακόμη βουλευτές με κοινοβουλευτική παρέμβασή τους ζητούν από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να απαντήσει αν προτίθεται να πάρει μέτρα για τις λίστες αναμονής στα νοσοκομεία.