Η εκλογική επαγρύπνηση παραμένει σε ισχύ στο γαλάζιο στρατόπεδο, το οποίο θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις αλλεπάλληλες παλινωδίες και την αναξιοπιστία του κυβερνητικού συνασπισμού. Οπως επισημαίνεται από το επιτελείο της Πειραιώς, μπροστά στην παρατεινόμενη αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιτύχει θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το θέμα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης, ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΝΔ όχι μόνο δεν μεταβάλλεται, αλλά αντίθετα ενισχύεται.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άφησε αναπάντητα τα πανηγυρικά σχόλια του Αλέξη Τσίπρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017. «Δυόμισι χρόνια τώρα η κυβέρνησή του απέδειξε ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει κανέναν εθνικό στόχο» σχολίασε δηκτικά η ΝΔ, ενώ επέμεινε να προβάλλει ως αναγκαιότητα την προσφυγή στις κάλπες. «Ο εθνικός στόχος για την έξοδο από την κρίση θα επιτευχθεί μόνο αν συντελεστεί στον τόπο μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η οποία όσο πιο γρήγορα έρθει τόσο καλύτερα για τους πολίτες και την πατρίδα μας», είναι το μήνυμα που καθορίζει και την αντιπολιτευτική τακτική.

Ως προς την εικόνα του νέου κυβερνητικού αδιεξόδου, υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι επτά μήνες τώρα, από τις 6 Δεκεμβρίου, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς να έχει φέρει αποτέλεσμα. Εφεραν το τέταρτο Μνημόνιο, σκληρά μέτρα. Την ποσοτική χαλάρωση την είχαν αναγάγει σε πρωτεύον θέμα, όπως και το χρέος, και τώρα χαμηλώνουν τον πήχη».