Εφιάλτες από το θέρος του 2015 ταλανίζουν την κυβέρνηση μετά την αρνητική τροπή που λαμβάνει η διαπραγμάτευση για το χρέος κι ενώ τα μηνύματα που εκπέμπονται παραμένουν αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα. Σ’ αυτά έρχεται πλέον να προστεθεί και το σενάριο για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που αποτελεί εν πολλοίς και προσκλητήριο για επιμερισμό του πολιτικού κόστους, ενώ φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ακόμη και για ρήξη με τους δανειστές. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, κλιμακώνει τις επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, με το βλέμμα στραμμένο στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Τη σύγχυση επέτεινε το δημοσίευμα της γερμανικής «Bild», το οποίο περιέγραψε σενάριο που αφορά την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του Ιουλίου με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και άρνηση της Αθήνας να εισπράξει τη δόση, προκειμένου να ασκήσει πίεση στους εταίρους για συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και το χρέος. Το σενάριο διέψευσαν, πάντως, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας για διαστρέβλωση και πολιτικές σκοπιμότητες.

ΨΑΧΝΟΥΝ «ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ». Το ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών (ή ακόμη και κατ’ ιδίαν συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς) έβαλε στην ημερήσια διάταξη ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Θα περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη να σηκώσει το τηλέφωνο, να μιλήσει με Σόιμπλε – Μέρκελ για να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνεννόηση και Συμβούλιο Αρχηγών» δήλωσε (Ραδιόφωνο 24/7) ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόταση που είχε φωτογραφίσει τις προηγούμενες ημέρες σε δηλώσεις του και ο Νίκος Παππάς, ζητώντας «εθνική συνεννόηση για το χρέος».

Τι απαντά το Μαξίμου; «Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών» επισημαίνει κορυφαία πηγή. Οπερ σημαίνει ότι το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό στο εγγύς μέλλον, αναλόγως των εξελίξεων. Το μήνυμα, άλλωστε, που συνοδεύει τη διαρροή και έχει αποδέκτη την αντιπολίτευση δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες ότι το Μαξίμου επιδιώκει συγκλίσεις: «Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωση είναι εθνικού χαρακτήρα» λέει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

«ΑΝΑΨΑΝ» ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με Μέρκελ – Μακρόν, οι οποίες δεν αποκλείεται να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες. Αντικείμενο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι διεργασίες για «καθαρή λύση» στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Ντόναλντ Τουσκ, ενισχύοντας τα σενάρια παραπομπής του ζητήματος του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής. Τούτο προκύπτει από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι αρμόδιος για το Eurogroup, ενώ τον Απρίλιο, πριν από το Eurogroup της Μάλτας, ο Τσίπρας είχε ζητήσει ξανά τη συνδρομή του Τουσκ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, προκειμένου να παραπεμφθεί το ζήτημα της εκκρεμούσης αξιολόγησης σε Σύνοδο Κορυφής.
Επισήμως, το κυβερνητικό επιτελείο διατείνεται πως ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει και πως στόχος παραμένει η «καθαρή λύση» στο Eurogroup, με την παραπομπή του ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής να αποτελεί plan B. Ενας λόγος γι’ αυτό είναι και οι ελπίδες που εναποτίθενται στις συμμαχίες που μπορούν να εκφραστούν σε υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα με τις χώρες του Νότου.

Επίσης, ένα από τα σενάρια που φαίνεται να εξετάζονται, εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος και το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, είναι να αναλάβουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τις εγγυήσεις που θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Κάτι τέτοιο δεν αλλάζει τους στόχους της Αθήνας, δεδομένου ότι η ένταξη στο QE ικανοποιεί τη συνθήκη της εξόδου στις αγορές. Ενδεχόμενο το οποίο θα είναι «ευλογία» και για την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, στοχεύοντας να πείσει πρώτους απ’ όλους τους βουλευτές της, οι οποίοι βλέπουν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους με τα μέτρα ψηφισμένα, τα αντίμετρα μετέωρα και το χρέος να χάνεται.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ. Στο Μαξίμου αποφεύγουν, τέλος, να συζητήσουν το σενάριο ρήξης με τους δανειστές. Το θέμα δεν θα απασχολούσε καν την ημερήσια διάταξη εάν δεν υπήρχε η δήλωση του Νίκου Ξυδάκη. «Εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα» επεσήμανε (Real FM) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικούς μήνες, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα μεγαλούργησε με τη δραχμή», προκαλώντας αντιδράσεις και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της παρέμβασής του, δεδομένου ότι θεωρείται ένα από τα στελέχη που έχουν δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου –ανεξαρτήτως εάν το εξέφρασε με τη χθεσινή ή την προηγούμενη παρέμβασή του.