Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε για πολλές δεκαετίες στην πολιτική ιστορία του τόπου o Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά και το ανεξίτηλο στίγμα που αφήνει πίσω του επισημαίνει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στα μηνύματά του για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού. Οι περισσότεροι στέκονται στη σημαντική συμβολή του στην πορεία της χώρας μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στις προσπάθειές του για εθνική συμφιλίωση, αλλά και στην προσφορά του στη δημοκρατία και στον κοινοβουλευτισμό και τονίζουν πως ο θάνατός του σηματοδοτεί το «τέλος εποχής» της Μεταπολίτευσης.

Κορυφαίο πολιτικό ηγέτη που αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι ήταν αφοσιωμένος «στα δημοκρατικά ιδεώδη και στις αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» καθώς και στην υπεράσπιση της πατρίδας. Στο δικό του συλλυπητήριο μήνυμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου». Και συμπλήρωσε πως ήταν ένας από τους διαμορφωτές της νεότερης Ελλάδας αλλά και από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο έντονο αποτύπωμα που άφησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη δημόσια ζωή της χώρας σε κρίσιμες περιόδους και δίνει έμφαση στην πρωταγωνιστική του δράση και παρουσία, ειδικά στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου.

Η ΝΔ από την πλευρά της επικεντρώνεται στη δικαίωση των πολιτικών του. «Εφυγε δικαιωμένος και πλήρης ημερών ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Προσθέτει επίσης πως ήταν ο «άνθρωπος που ταύτισε τη ζωή του και την πολιτική του διαδρομή με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ακόμη πως στη μεγάλη διαδρομή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης άνοιγε δρόμους και «γι’ αυτό και περνά στην Ιστορία ως ένας πολιτικός πολύ μπροστά από την εποχή του». Τονίζει δε πως διακρίθηκε για την αντιστασιακή και αντιδικτατορική του δράση και «συνέβαλε όσο λίγοι στην εθνική συμφιλίωση και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών».

Σημειώνεται ότι η απώλεια του επίτιμου προέδρου της ΝΔ ένωσε χθες όλες τις πτέρυγες και τις τάσεις της γαλάζιας παράταξης. Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν με πολύ θερμά λόγια στη «σφραγίδα» που έβαλε ο Μητσοτάκης τόσο στο κόμμα τους όσο και στη χώρα. Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «ο τελευταίος μιας γενιάς ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή». Για έναν σπουδαίο πολιτικό κάνει λόγο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σημειώνοντας: «Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον τόπο κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του». Στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ανακοινώσεις και τα μηνύματα που ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ. Μάλιστα, η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη βύθισε στο πένθος την αξιωματική αντιπολίτευση και χθες αποφασίστηκε η αναβολή όλων των προγραμματισμένων κομματικών εκδηλώσεων έως και την Κυριακή 4 Ιουνίου.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Για μια σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στη μεταπολεμική περίοδο κάνει λόγο στο συλλυπητήριο μήνυμά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Φώφη Γεννηματά, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά –όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της –ξεχωρίζει και εκτιμά ιδιαιτέρως «την αντιδικτατορική του τάσηκαι τη συμβολή του στο να κλείσει οριστικά ο κύκλος του Εμφυλίου στην Ελλάδα».

«Καλό ταξίδι, ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής και της Κρήτης. Τα συλλυπητήριά μου σε οικογένεια και φίλους» ήταν το μήνυμα που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Στο δικό του tweet o πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ανέφερε: «Αποχαιρετούμε σήμερα έναν μεγάλο ηγέτη, υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα, που ανατράπηκε από την προδοσία Σαμαρά. Καλό ταξίδι, Πρόεδρε», ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε πως ο εκλιπών σημάδεψε την εποχή του και είχε πολλούς και πιστούς φίλους, αλλά και πολλούς επικριτές. Την καθοριστική συμβολή του Μητσοτάκη στις πολιτικές εξελίξεις και στην πορεία του τόπου επισημαίνει στη μήνυμά του ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου.

Αρκετοί ήταν μάλιστα οι πολιτικοί που επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τα παιδιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Κυριάκο και την Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να τους εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους. Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ. Αύριο στις 3 μ.μ., με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού στη Μητρόπολη Αθηνών, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας ΔημοκρατίαςΚωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη, την ίδια μέρα από τις 07.00 έως τις 13.30. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθείεπιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 3 μ.μ. Από χθες εξάλλου η ΝΔ άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της στο Μοσχάτο.