Μήνυμα συνεχούς επαγρύπνησης σε ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό έστειλε από τη σύνοδο των νομαρχιακών οργανώσεων της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο η αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή έτοιμη για εκλογές. Παράλληλα έδωσε εντολή στα γαλάζια στελέχη να μείνουν μακριά από ακρότητες στον δημόσιο λόγο τους.

Το επιτελείο της Πειραιώς θεωρεί ότι η ΝΔ πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε θέση μάχης προκειμένου να εκμεταλλευτεί κάθε ημέρα που περνάει, αναδεικνύοντας τις αποτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και ξεδιπλώνοντας το δικό της εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Τον εκλογικό συναγερμό σήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ξεκάθαρος προχθές στη σύνοδο των προέδρων των ΝΟΔΕ (Νομαρχιακές Διοικούσες Επιτροπές) του κόμματος, δηλαδή των γαλάζιων μηχανισμών σε τοπικό επίπεδο. «Αργά ή γρήγορα θα γίνουν οι εκλογές. Αλλά δεν ξέρουμε το πότε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας. Δεν θέλω να υπάρχει κανείς εφησυχασμός. Ξέρω ότι είναι κουραστικό για όλους μας να δουλεύουμε σε πολύ έντονους ρυθμούς» διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε δε πως σε αυτήν την κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, αυτός πρώτος έχει βγει μπροστά και δίνει το παράδειγμα. «Δουλεύω συνέχεια και θα δουλεύω συνέχεια, διότι δεν έχουμε το περιθώριο να αφήσουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη».

Δύο είναι οι βασικοί άξονες του γαλάζιου αντιπολιτευτικού σχεδίου τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους προέδρους των ΝΟΔΕ να ακολουθήσουν πιστά. Ο πρώτος είναι η αυστηρή κριτική που πρέπει να ασκούν στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό τόσο για την ψήφιση του 4ου Μνημονίου και την επιβολή των σκληρών μέτρων στους πολίτες όσο και για το φιάσκο της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στην εξουσία ως ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των αδυνάμων και τιμωρεί τους πιο αδύναμους μέσα από τις πολιτικές τους επιλογές, επισήμανε, δίνοντάς τους σαφή εντολή να το αναδείξουν: «Και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίζετε ιδιαίτερα στο δικό σας πολιτικό λόγο». Ουσιαστικά δηλαδή η ΝΔ μένει σταθερή στη στρατηγική που έχει χαράξει το τελευταίο διάστημα ταυτίζοντας την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό με το ψέμα, τις ανακολουθίες και τις συνεχείς αντιφάσεις.

Ταυτόχρονα, η δεύτερη προτεραιότητα που όλα τα στελέχη του κόμματος πρέπει να εφαρμόσουν με εντατικούς ρυθμούς είναι η επαφή τους με τον κόσμο για την ανάδειξη του εναλλακτικού κυβερνητικού σχεδίου της ΝΔ. Επιτελικά στελέχη της Πειραιώς σημειώνουν πως είναι απαραίτητο να «εξηγήσουμε στους πολίτες πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Οτι υπάρχει άλλος δρόμος. Εχουμε ένα διαφορετικό σχέδιο. Για παράδειγμα, έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι θα παλέψουμε για μικρότερα πλεονάσματα». Το στίγμα αυτής της τακτικής άλλωστε το έδωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας στην ομιλία του ότι με το σχέδιο αυτό η ΝΔ θα πείσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν την κατάσταση καχυποψίας και επιφυλακτικότητας και να έρθουν πάλι κοντά της. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί όχι μόνο στους ψηφοφόρους της, αλλά προς όλους τους χώρους: «Και σε αυτούς οι οποίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι θα γυρίσουν, κάποιοι, στη ΝΔ».

Μαθήματα συμπεριφοράς. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το γαλάζιο επιτελείο, η περίοδος αυτή κατά την οποία η ΝΔ αναδεικνύει τις αποτυχίες της κυβέρνησης και παράλληλα επικοινωνεί τις δικές τις προτάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Συνακόλουθα υπογραμμίζουν πως τώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και αέρα νικητή –πράγμα που πιστοποιείται και δημοσκοπικά –τα «αυτογκόλ» με ακραίες συμπεριφορές και ενέργειες είναι απαγορευμένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη σύνοδο των ΝΟΔΕ λέγοντας: «Να προσέχετε και το δημόσιό σας λόγο, όπως εκφράζεται και μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».