«Πιστεύουμε ότι η ομάδα που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα είναι ουρά της παλιάς τρομοκρατίας, η οποία εξαλείφθηκε και κοντεύει να μηδενιστεί, αλλά θέλει να δείξει ότι ακόμα υπάρχει» σχολίαζε πριν από περίπου έναν μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Αυτή η φράση αποτελούσε απάντηση για τις εξελίξεις στην εγχώρια τρομοκρατία με αφορμή τους παγιδευμένους φακέλους, οι οποίοι είχαν αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στο Βερολίνο και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Παγιδευμένοι φάκελοι που χαρακτηρίστηκαν «μικρής έκτασης και έντασης ενέργειες», οι οποίες όμως θα μπορούσε να προκαλέσουν πρόβλημα στη χώρα.

Ωστόσο το γενικό σκηνικό που είχε διαμορφωθεί ήδη με τη δράση τρομοκρατικών ομάδων και την αύξηση των επιθέσεων ερχόταν σε πλήρη σύγκρουση με τις δηλώσεις του υπουργού.

Ως συνέχεια των εξελίξεων, ο παγιδευμένος φάκελος που έσκασε προχθές στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τραυματίζοντάς τον σοβαρά με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καταδεικνύει πλέον ξεκάθαρα την «ασύμμετρη απειλή» και δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις σχετικά με την πορεία της τρομοκρατίας.

Οι ουρές της τρομοκρατίας, όπως χαρακτηρίστηκαν μετά την επίθεση με παγιδευμένο φάκελο στον πρώην πρωθυπουργό, δεν έμειναν μόνο στην πρόκληση εντυπώσεων, αλλά δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Αυτή τη φορά οι τρομοκράτες, παρακάμπτοντας τα υποτιθέμενα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κατάφεραν πλήγμα στην «καρδιά» της πολιτικής ζωής χτυπώντας πρώην πρωθυπουργό.

Οι «αόρατες» βόμβες

Δεν πρόκειται λοιπόν για ουρές και υπολείμματα αλλά για τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν ανασυγκροτηθεί και ανανεωθεί, έχουν συσπειρώσει τα μέλη τους, έχουν στρατολογήσει νέα και παραμένουν δυναμικά στην ενεργό δράση με ηχηρή αλλά και επικίνδυνη παρουσία.

Τα οπλοστάσιά τους συνεχώς αναβαθμίζονται, εμπλουτίζονται με νέα υλικά για καίρια χτυπήματα. Το νέο όπλο τους που δίνει και το προβάδισμα, είναι οι «αόρατες βόμβες». Οι ειδικά κατασκευασμένοι και παγιδευμένοι με εκρηκτικά φάκελοι. Ενα πολύ ευέλικτο εργαλείο στα χέρια των τρομοκρατών, κατασκευασμένο με ελάχιστη ποσότητα –περίπου 30 – 50 γραμμάρια –ύλης από βαρελότα και βεγγαλικά, πολύ λεπτά καλώδια, που δεν χρειάζεται πυροκροτητή ώστε να περνά χωρίς να ανιχνεύεται από τα μηχανήματα ελέγχου εκρηκτικών αεροδρομίων ή άλλων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες –οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως –η αλληλογραφία του Λουκά Παπαδήμου είχε ελεγχθεί πριν φθάσει στα χέρια του. Ωστόσο, τα ευαίσθητα μηχανήματα δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τίποτα το ύποπτο για να τον προστατεύσουν.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιβιβάστηκε προχθές στη Μερτσέντες με τα αλεξίσφαιρα τζάμια την οποία του είχε διαθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος με τον οδηγό και άλλον έναν επιβάτη, υπαλλήλους της τράπεζας, ενώ πίσω τους ακολουθούσε συνοδευτικό αυτοκίνητο με δύο αστυνομικούς και μια μοτοσικλέτα με έναν αστυνομικό. Οταν επιχείρησε να ανοίξει την αλληλογραφία του, ο φάκελος εξερράγη και τον τραυμάτισε. Οσα υπολείμματα απέμειναν από τον παγιδευμένο φάκελο έχουν μπει στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων και στην προτεραιότητα των ερευνών. Αλλωστε το γεγονός ότι η έκρηξη έγινε μέσα στον κλειστό χώρο με τα αλεξίσφαιρα τζάμια είχε ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να απορροφήσει το ωστικό κύμα δίνοντας μεγαλύτερη ένταση και αυξάνοντας τις συνέπειες.

Εν αναµονή προκήρυξης

Από τα εργαστήρια οι Αρχές περιμένουν στοιχεία για τη συνδεσμολογία του μηχανισμού ώστε να γίνουν συγκρίσεις με παρόμοια ευρήματα του παρελθόντος. Πάντως από τις πρώτες έρευνες φαίνεται ότι ο φάκελος έχει πολλές ομοιότητες με αυτούς που είχαν αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας –την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς –και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Υψηλής σημειολογίας στόχοι ώστε να προκαλέσουν εντυπώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι βασικές έρευνες ακολουθούν τρία στάδια:

1 Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής περιμένουν να συνέλθουν από τον βαρύ τραυματισμό και το σοκ που υπέστησαν ο Λουκάς Παπαδήμος και οι δύο επιβαίνοντες στο όχημα ώστε να δώσουν πλήρη και λεπτομερή κατάθεση κυρίως όσον αφορά την αλληλογραφία και τον έλεγχο που έγινε προτού την παραλάβει ο πρώην πρωθυπουργός.

2Το δεύτερο στάδιο αφορά τη διαδρομή που ακολούθησε ο παγιδευμένος φάκελος μέχρι να φθάσει στα χέρια του Παπαδήμου, από πού και πότε ταχυδρομήθηκε. Το γεγονός ότι δεν έχει αποσταλεί προκήρυξη ανάληψης ευθύνης ενισχύει τους φόβους των αρμοδίων, οι οποίοι δεν αποκλείουν μαζική αποστολή παγιδευμένων φακέλων και σε άλλους παραλήπτες. Ηδη αρμόδιοι αξιωματικοί έχουν «κατασκηνώσει» στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι ελέγχοντας αλληλογραφία που αφορά πρόσωπα «υψηλού κινδύνου» όπως πολιτικοί και δικαστικοί, ώστε να εντοπίσουν και να μπλοκάρουν την αποστολή τους στους παραλήπτες.

3Το βασικότερο όμως κεφάλαιο αποτελεί η αποστολή προκήρυξης ανάληψης ευθύνης. Από την αποκρυπτογράφηση του κειμένου και των κρυφών μηνυμάτων του, οι αρμόδιοι αναμένουν να αντλήσουν συμπεράσματα για το προφίλ και τον χαρακτήρα δράσης της εγχώριας τρομοκρατίας, όπως αυτή διαμορφώνεται και αναπτύσσεται.

Το αντάρτικο πόλης

Στο ίδιο έργο θεατές. Δεν είναι η πρώτη φορά που αρμόδιοι υποβαθμίζουν το ζήτημα της ανασυγκρότησης της εγχώριας τρομοκρατίας με μια νέα γενιά, η οποία κάθε φορά μπαίνει ακόμα πιο δυναμικά στο τοπίο της τρομοκρατικής δράσης. Και στο παρελθόν με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και της δεύτερης μεγάλης τρομοκρατικής οργάνωσης του ΕΛΑ, αξιωματούχοι πανηγύριζαν μιλώντας χαρακτηριστικά για λάβαρα που έπεσαν.

Τα γεγονότα όμως πολύ σύντομα τους διέψευσαν αποδεικνύοντας ότι το αγκάθι της τρομοκρατίας παραμένει και το ζήτημα αντάρτικο πόλης είναι ανοιχτό. Σύντομα μπήκαν δυναμικά στο πεδίο διάδοχες οργανώσεις όπως ο Επαναστατικός Αγώνας και αργότερα η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, οργάνωση με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δομές που διαρκώς εξελίσσεται.

Τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς φαίνεται ότι διδάχθηκαν πολλά από τα λάθη του παρελθόντος. Γι’ αυτό αποτελούν μια οργάνωση που παρά τα συνεχή πλήγματα, με μπαράζ συλλήψεων σε αστυνομικές επιχειρήσεις, καταφέρνει να ανασυγκροτείται, να παραμένει αλώβητη, να δείχνει εξαιρετική αντοχή και αποφασιστικότητα εξακολουθώντας να αποτελεί σημαντικό κομμάτι στο παζλ της τρομοκρατικής δράσης.

Συνεχή χτυπήµατα

Οι τελευταίοι μήνες φάνηκαν σημαντικοί στη διαμόρφωση μιας ακόμα γενιάς τρομοκρατικής δράσης όπως δείχνει η έντονη κινητικότητα που παρατηρήθηκε με συνεχή αλλά και εντυπωσιακά χτυπήματα.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2016 μια ισχυρή βόμβα εκρήγνυται έξω από το σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Στις 10 Νοεμβρίου, παραμονές της επίσκεψης του Μπαρόκ Ομπάμα, δύο νεαροί πετούν χειροβομβίδα στο προαύλιο της γαλλικής πρεσβείας απέναντι από τη Βουλή, θέτοντας σε απόλυτη αμφισβήτηση τα «αυξημένα» λόγω των ημερών μέτρα ασφαλείας, που τελικά αποδείχθηκαν χάρτινα. Την ευθύνη αναλαμβάνει η Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας.

Η επόμενη επίθεση τις ίδιας οργάνωσης ήταν πιο σύνθετη και αιματηρή: μέλη της επιτέθηκαν με Καλάσνικοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό.

Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις προφανώς από άλλες οργανώσεις που ενεργοποιούνται στον χώρο, για τις οποίες δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης όπως εκείνη στη Eurobank.

Ξεχωριστό κεφάλαιο το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα είναι η αποστολή παγιδευμένων φακέλων.

Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό παρουσιάζει ο τρομοφάκελος που εστάλη στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, καθώς αποστολέας φερόταν ο Αδωνις Γεωργιάδης. Επρόκειτο για διπλή στοχοποίηση του Γεωργιάδη, καθώς η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με αυτοσχέδιο μηχανισμό στο βιβλιοπωλείο του μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα.

Το όνομα του εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες ως αποστολέα του παγιδευμένου φακέλου που εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Ονόματα προσώπων της πολιτικής ζωής και πανεπιστημιακών χρησιμοποιήθηκαν ως αποστολείς και για τη δέσμη παγιδευμένων φακέλων που επρόκειτο να αποσταλούν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά εντοπίστηκαν και μπλοκαρίστηκαν την τελευταία στιγμή στο κέντρο διαλογής Κρυονερίου. Οσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, αυτά ακολουθούν την τακτική του ακορντεόν: αυξάνονται και όταν κοπάσει ο θόρυβος χαλαρώνουν, επικρατεί εφησυχασμός και ξανά από την αρχή.