Ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν ένας στόχος περισσότερο συμβολικός: Παραλήπτης του τρομοφακέλου που εξερράγη χθες το απόγευμα στα χέρια του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην πρωθυπουργού, μέσα στο αυτοκίνητό του, ήταν η ίδια η Δημοκρατία. Η δολοφονική επίθεση, όπως όλα δείχνουν, περισσότερο αποσκοπούσε να προκαλέσει έκρυθμες καταστάσεις παρά να εγκαινιάσει ένα σκηνικό τρόμου στη χώρα. Η καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο είναι απερίφραστη, αλλά συνοδεύεται από την ανησυχία για εκτροχιασμό στο ήδη επιβαρημένο πολιτικό περιβάλλον.

Σε αυτό το κλίμα, είναι προφανές ότι οι δηλώσεις καταδίκης και αποτροπιασμού δεν είναι πλέον αρκετές –ιδίως από την ώρα που αναδεικνύονται σοβαρά ερωτήματα για το επίπεδο ασφαλείας στοχοποποιημένων πολιτικών προσώπων, αλλά και για το σχέδιο εξάρθρωσης μιας νέας τρομοκρατικής γενιάς που γαλουχήθηκε στον αντιμνημονιακό φανατισμό. Η βομβιστική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό θα μπορούσε να συνδεθεί με την κορύφωση του ελληνικού δράματος, ενώ επιτείνει μια αρνητική εικόνα για τη χώρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

Ηταν ένας στόχος που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί: «Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά. Εχουμε ακόμα την οργή. Αναλαμβάνουμε την αποστολή παγιδευμένου δέματος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στα πλαίσια της εκστρατείας της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη το επόμενο διάστημα».

Το σύντομο κείμενο που αναρτήθηκε διαδικτυακά στα μέσα Μαρτίου με την υπογραφή της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς για την ανάληψη ευθύνης του παγιδευμένου φακέλου ο οποίος απεστάλη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φάνηκε ότι ήταν μια σαφής προειδοποίηση για το τι θα ακολουθούσε. Από τις εξελίξεις, την αποστολή και τον εντοπισμό δέσμης παγιδευμένων φακέλων-καρμπόν ως προς τη συνδεσμολογία τους που παρέπεμπαν στην «ταυτότητα» της οργάνωσης αν και δεν είχε γίνει ανάληψη ευθύνης, φάνηκε ότι οι Πυρήνες της Φωτιάς δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία λέξη. Επιπλέον ακόμα μία ισχυρή βομβιστική επίθεση πάλι σε οικονομικό στόχο, στη Eurobank, η οποία παρέμεινε «ορφανή», ενίσχυσε τους φόβους των Αρχών ότι το Σχέδιο Νέμεσις Πράξη ΙΙ της τρομοκρατικής οργάνωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ο κύκλος των επιθέσεων στο πλαίσιο ενός εφ’ όλης της ύλης «απολογισμού» για τη μνημονιακή πολιτική, τον ρόλο των τραπεζών, των θεσμών και την οικονομική κρίση δεν έχει κλείσει. Αυτό οδηγεί τις Αρχές στην εκτίμηση ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου αποσταλεί το τελικό κείμενο της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το σοκ της επίθεσης διαδέχθηκε η έντονη ανησυχία των Αρχών για την περίπτωση που έχουν αποσταλεί παγιδευμένοι με εκρηκτικά φάκέλοι και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες και παράγοντες της οικονομικής ζωής.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ. Η ώρα ήταν 18.30 στην πολυσύχναστη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, όταν μια ισχυρή έκρηξη μέσα από τη Μερτσέντες ταρακούνησε την περιοχή. Το αριστερό τμήμα της στραπατσαρίστηκε, άνοιξαν οι πόρτες και οι σάκοι ασφαλείας. Από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ανασύρθηκε αιμόφυρτος σοβαρά τραυματισμένος ο Λουκάς Παπαδήμος και ελαφρύτερα τραυματισμένοι ο οδηγός και άλλος ένας επιβάτης, υπάλληλοι και οι δύο της Τραπέζης της Ελλάδος. Πίσω από τη Μερτσέντες ακολουθούσε συνοδευτικό όχημα με δύο αστυνομικούς. Αμέσως σήμανε συναγερμός, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έσπευσαν στη διασταύρωση για να παραλάβουν τραυματίες καθώς και αστυνομικοί που απέκλεισαν την περιοχή. Παράλληλα έφτασαν συνεργεία πυροτεχνουργών για να ερευνήσουν το αυτοκίνητο, να εντοπίσουν υπολείμματα του εκρηκτικού φακέλου και άλλα στοιχεία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμα στις έρευνες.

Από αρχή κιόλας σχηματίστηκε η εικόνα της έκρηξης παγιδευμένου φακέλου αλληλογραφίας, όταν τον άνοιξε ο Παπαδήμος. Το βαρύ αυτοκίνητο με τα αλεξίσφαιρα τζάμια απορρόφησε το ωστικό κύμα της έκρηξης και δεν εκτονώθηκαν τα αέρια. Ως αποτέλεσμα, ακόμα και μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης θα μπορούσε να κάνει την έκρηξη φονική ή να προκαλέσει πολύ σοβαρούς τραυματισμούς. Χαρακτηριστικό είναι πως παρότι η έκρηξη στον κλειστό χώρο του αυτοκινήτου έλαβε μεγαλύτερη ένταση, τα αλεξίσφαιρα τζάμια της Μερτσέντες άντεξαν και δεν υπέστησαν φθορές. Χαρακτηριστικό της ισχύος της έκρηξης είναι ότι σύμφωνα με μαρτυρία διερχόμενου οδηγού, το αυτοκίνητό του τραντάχτηκε σαν να έγινε σεισμός.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεφε από το γραφείο του στο σπίτι του στα βόρεια προάστια και βρισκόταν στο αυτοκίνητό του όταν άρχισε να ανοίγει την αλληλογραφία του, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε παραλάβει από την Ακαδημία Αθηνών. Ανάμεσα στην αλληλογραφία, όπως αποδείχθηκε, υπήρχε και ο παγιδευμένος φάκελος.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Με τις εξελίξεις στο μέτωπο της νεοτρομοκρατίας που τους τελευταίους μήνες έχει επιστρέψει δυναμικά πολλά είναι τα ερωτήματα που αφορούν φλέγοντα ζητήματα ασφαλείας. Ο παγιδευμένος φάκελος που ξέφυγε ακόμα μία φορά από τα μηχανήματα, προκαλεί ερωτήματα για σοβαρά κενά ελέγχου. Τα μηνύματα από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν σταλεί και ήταν σαφή για τον χώρο στον οποίο στοχεύουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρώτοι στη λίστα των επιθέσεων ήταν στόχοι που σχετίζονταν με την οικονομική πολιτική της χώρας τα χρόνια της κρίσης.

Ο Λουκάς Παπαδήμος αποτελούσε σημαίνον πρόσωπο που τον έφερε ψηλά στη λίστα των στόχων. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας θα έπρεπε από την ΕΛ.ΑΣ. να γίνει νέος σχεδιασμός, να αναθεωρηθούν οι βαθμίδες αξιολόγησης και να τεθούν νέοι κανόνες φύλαξης και ελέγχου. Αρχικά η φρουρά ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, αριθμούσε 12 αστυνομικούς και αργότερα ψαλιδίστηκε σε οκτώ. Αντί για το ψαλίδισμα των αστυνομικών που ήταν τοποθετημένοι στη φύλαξη του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος θα έπρεπε να κανονικά να βρίσκεται σε κλοιό ασφαλείας, επιπλέον θα έπρεπε να οριστούν και νέα αναβαθμισμένα στάνταρ ελέγχου για ενδεχόμενους στόχους.

Οι Αρχές είχαν πρόσφατη εμπειρία από τον τρόπο δράσης εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων με την αποστολή εκρηκτικών φακέλων. Γνώριζαν ακόμα ότι οι τρομοκράτες, προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια των ακτίνων ανίχνευσης, χρησιμοποιούσαν στους παγιδευμένους φακέλους μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Αλλωστε σκοπός τους είναι η δημιουργία εντυπώσεων πλήττοντας συγκεκριμένα υψηλόβαθμα πρόσωπα και όχι η πρόκληση θανάτων. Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα είναι πώς κατάφερε ο φάκελος να περάσει από τους ελέγχους και να φθάσει στα χέρια του Παπαδήμου.

Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού περιλαμβανόταν, μαζί με άλλα πολιτικά πρόσωπα, σε σημειώσεις της Πόλας Ρούπα. Το όνομά του είχε χρησιμοποιηθεί μάλιστα ως δήθεν αποστολέας φακέλου, μέρος δέσμης παγιδευμένων επιστολών, οι οποίες εντοπίστηκαν εγκαίρως και μπλοκαρίστηκαν προτού φθάσουν στον προορισμό τους, στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.