Η είδηση της επίθεσης βρήκε τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αμέσως ενημερώθηκε από τον υπουργό Νίκο Τόσκα και λίγο αργότερα μέσω twitter καταδίκασε το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Λουκά Παπαδήμου και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό. Με πρωθυπουργική εντολή, σχεδόν ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε στον Ευαγγελισμό για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του Λουκά Παπαδήμου. «Είναι προφανές και αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Για άνανδρη τρομοκρατική επίθεση εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, ώστε να συλληφθούν οι δράστες: «Είναι εχθροί της πατρίδας μας και της δημοκρατίας» επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος τόνισε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας οφείλει να είναι η μέγιστη πολιτική προτεραιότητα.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά τόνισε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ασφάλειας για να μη βρίσκει στόχο η δράση της νέας γενιάς τρομοκρατών. Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για συστράτευση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Πρέπει να παραμείνουμε αποφασιστικοί για την υπεράσπιση της δημοκρατίας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πέραν της αυτονόητης, όπως τη χαρακτήρισε, καταδίκης για το περιστατικό, διεμήνυσε ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι απόρροια του διχασμού που έχει προκληθεί στην κοινωνία. «Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά και αυτοί που σπέρνουν μίσος στην κοινωνία» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΤΟ ΚΚΕ. Η επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο προκάλεσε αντιδράσεις και στον Περισσό. «Τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς τον λαό και τα συμφέροντά του».

Την καταδίκη του για το περιστατικό εξέφρασε και πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος επίσης μετέβη στον Ευαγγελισμό. «Κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα» δήλωσε και η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου, ενώ η ΔΗΜΑΡ σχολίασε ότι οι «εχθρικές ενέργειες προς τη δημοκρατία δεν θα περάσουν».

Τον Λουκά Παπαδήμο επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, o πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΡΓΗΣ. «Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια αποτελεσματικά για τη χώρα. Εχει βοηθήσει πολύ σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η δολοφονική απόπειρα εναντίον του δείχνει ότι στη χώρα επικρατεί μια θλιβερή κατάσταση. Αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτοί που φροντίζουν το καλό της χώρας γίνονται στόχος. Στη χώρα δεν υπάρχουν πια, ή περιορίζονται ή κινδυνεύουν, τα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο…», δήλωσε ο Κώστας Σημίτης σε μια «έκρηξη» οργής.

* «Η επίθεση αυτή δεν θα κάμψει το ηθικό μας» δήλωσε κατά την είσοδό του στον Ευαγγελισμό ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας που έκανε λόγο για μια «άνανδρη και άδικη επίθεση».
* «Η δολοφονική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου δείχνει ότι το τέρας της τρομοκρατίας, της βίας, του τυφλού μίσους είναι πάντα ζωντανό και έτοιμο να πλήξει τη Δημοκρατία και το δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια. Η επαγρύπνηση δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε υπερευαισθησία», δήλωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
* Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, που έχει χάσει τον πατέρα του από τρομοκρατικό χτύπημα της 17Ν, σε μια οργισμένη δήλωσή του είπε μεταξύ άλλων: «Η επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, απ’ όπου κι αν προέρχεται, είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού της Δημοκρατίας… Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: είμαστε εδώ και δεν φοβόμαστε!».

* Η Ωρα Αποφάσεων τόνισε: «Η δολοφονική στοχοποίηση του Παπαδήμου είναι δυστυχώς η αποτρόπαιη κατάληξη της ακραίας διχαστικής πολιτικής συμπεριφοράς που εμφανίστηκε στη χώρα από το 2011 με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων».