Τις διαρκείς αντιφάσεις που εμφανίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο θέμα του χρέους επιμένει να βάζει στο στόχαστρο η ΝΔ. Επιδίωξη του γαλάζιου στρατηγείου είναι να καταδείξει ότι η εικόνα αναξιοπιστίας που εμφανίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει παγιωθεί και μάλιστα έχει κόστος για τους πολίτες. Προς αυτή την κατεύθυνση χθες η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι μέσα σε ελάχιστες ημέρες έχουν αλλάξει τρεις διαφορετικές θέσεις για το χρέος.

Πριν ακόμη από την ψήφιση των νέων μέτρων, η στρατηγική της Πειραιώς ήταν να στείλει το μήνυμα στους πολίτες πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ταυτίζεται με το ψέμα. Αυτό έκαναν συστηματικά τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα περισσότερα γαλάζια στελέχη, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για μια ψευδεπίγραφη διαπραγμάτευση και συνακόλουθα για το τέταρτο Μνημόνιο και τις νέες περικοπές. Ωστόσο ύστερα και από το αποτυχημένο Eurogroup, βασική στόχευση του γαλάζιου σχεδιασμού είναι να ενταθεί η αυστηρή κριτική της ΝΔ προς την κυβέρνηση και να δοθεί έμφαση στις συνεχείς παλινωδίες της. Για το θέμα του χρέους, άλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει στο ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται σε σύγχυση και πέφτει σε διαρκείς αντιφάσεις».

Μάλιστα, η ΝΔ δεν άφησε αναπάντητες ούτε τις κυβερνητικές διαρροές που έκαναν λόγο για αντικυβερνητική προπαγάνδα τις τελευταίες ημέρες από τα μέσα ενημέρωσης στο θέμα του χρέους. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να ποδηγετήσει την ενημέρωση, προκειμένου να κρύψει την αλήθεια και κατέληξε με το δηκτικό σχόλιο: «Ας καταλάβει, όμως, ότι δεν μπορεί ούτε με τη διαπλοκή ούτε με τις επιθέσεις να εξαπατήσει ξανά τους πολίτες».

Χωρίς πρόγραμμα. Στον απόηχο και των αποκαλύψεων για τις συζητήσεις στο Eurogroup, το επιτελείο της Πειραιώς εκτιμά πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό τον λόγο κρίνεται σκόπιμο η ΝΔ να συνεχίσει τη σκληρή αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο στα θέματα της οικονομίας αλλά σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας. Είναι ενδεικτικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε μπροστά και κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, αποδομώντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας κεντρικός προγραμματισμός. Μάλιστα, ειδικά για το θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ο πρόεδρος της ΝΔ ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης σημειώνοντας πως η κατάργησή τους ανακοινώνεται από τον Πρωθυπουργό σε ειδική φιέστα και την επομένη ο αρμόδιος υπουργός ανακοινώνει ότι δεν ξέρει πώς θα υλοποιήσει αυτό το σχέδιο. «Αυτό δεν είναι κυβέρνηση. Είναι πολιτικός στρατός ατάκτων» ήταν το δηλητηριώδες σχόλιό του. Στην ίδια ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για διαρκή αναστάτωση στον χώρο της Παιδείας με ευθύνες της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία μαθητών, γονέων και των ανθρώπων της Εκπαίδευσης.

Καμπανάκι για τη βία. Ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ ήταν χθες και το θέμα της δημόσιας ασφάλειας, το οποίο είχε ήδη ως αφορμή τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς στις φοιτητικές εκλογές, προτού επιβαρυνθεί το κλίμα με την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο. Αρκετοί βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καυτηρίασαν την άσκηση βίας από ομάδες αγνώστων. Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την ανοχή της βίας και τη μετατροπή του ασύλου σε άσυλο ανομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Ακόμη μία φορά, η ΔΑΠ βρέθηκε στο στόχαστρο γνωστών-αγνώστων, που με όπλο τη βία επιχειρούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους στο πανεπιστήμιο. Αυτό συνέβη και στη Λάρισα, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπου τα γραφεία της ΔΑΠ υπέστησαν βανδαλισμούς» είπε ο Χαρακόπουλος.