Σε μία από τις σφοδρότερες επιθέσεις του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την πως μετά τη νέα αρνητική εξέλιξη, το αποτυχημένο Εurogroup για το χρέος και την αξιολόγηση βάζει τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε κρίση.

Τα νέα πυρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτοξεύτηκαν από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, όπου παρουσίασε το σχέδιο της ΝΔ για τις επενδύσεις και την ανάταξη της οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πολλές φορές ότι ο Αλέξης Τσίπρας και στο θέμα του χρέους εμφανίζεται αναξιόπιστος. Οπως εξήγησε, στο Eurogroup δεν ιχνογραφήθηκε καν λύση για το χρέος και όλα αυτά ενώ ο Πρωθυπουργός προεξοφλούσε δημοσίως απρόσμενα θετικές εξελίξεις. «Είναι άγνωστο από πού αντλούσε αυτή την αισιοδοξία του. Αλλη μία απάτη ή άλλη μία αυταπάτη;» ήταν το καυστικό σχόλιό του. Συμπλήρωσε μάλιστα πως από την αναξιόπιστη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούνται νέα σκληρά μέτρα που γίνονται σκληρότερα διότι οι κυβερνώντες καθυστερούν εδώ και μήνες τη διαπραγμάτευση.

Ευθύνες όμως επέρριψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στους δανειστές για την αρνητική τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και την αξιολόγηση. «Δεν επιτρέπεται σήμερα στους ευρωπαίους εταίρους η μειωμένη αξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις» σχολίασε και υπενθύμισε τη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012 που καθόρισε την ανάγκη να γίνουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος.

ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Η διήμερη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θεωρήθηκε επιβεβλημένη από το γαλάζιο στρατηγείο για δύο λόγους: πρώτον, η χρονική συγκυρία –μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το αποτυχημένο Εurogroup –θεωρείται κρίσιμη, καθώς η ΝΔ επιθυμεί να συντηρήσει τη σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση και το αίτημα για «πολιτική αλλαγή». Γι’ αυτόν τον λόγο τέτοιες περιοδείες, όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, θα συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα. Δεύτερον, να σφυρηλατηθεί η ενότητα της γαλάζιας παράταξης. Η προσπάθεια Μητσοτάκη για ομογενοποίηση όλων των τάσεων ήταν εμφανής χθες το πρωί κατά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Στο πλάι του είχε, μεταξύ άλλων, τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή αλλά και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος ήταν αντίπαλός του στη μάχη για την αρχηγία της ΝΔ. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε και στη συμβολή της κυβέρνησης Σαμαρά στην ανάδειξη και στήριξη της σημαντικής ανασκαφής στον λόφο Καστά, επισημαίνοντας πως «τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει γίνει η πρόοδος την οποία θα περιμέναμε».

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ. Γαλάζια πυρά εκτοξεύτηκαν όμως χθες και από τον Νότο. Με μια εμφάνιση που είχε έντονα τα χαρακτηριστικά προεκλογικής εκδήλωσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας μίλησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πως παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές της και υποστήριξε ότι το Μνημόνιο τραυματίζει το μέλλον της χώρας. Αν πάντως βρισκόταν κάποιος τυχαία στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, θα νόμιζε ότι οι κάλπες βρίσκονται κοντά. Πριν από την ομιλία προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνες παλαιότερες παρεμβάσεις του Νίκου Δένδια, ενώ κατά την άφιξή του ακουγόταν από τα ηχεία στη διαπασών το σύνηθες «επικό» μουσικό χαλί.

Κεντρικός άξονας της ομιλίας του –την οποία παρακολούθησε σχεδόν ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και δεκάδες στελέχη και ψηφοφόροι της –ήταν η μάχη που πρέπει να δώσει η ΝΔ με τον λαϊκισμό. Εκτιμάται πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της με τις φράσεις που χρησιμοποίησε –ότι η ΝΔ πρέπει να «πολεμήσει τον λαϊκισμό ακόμη και μέσα στο σπίτι της», αλλά και «για να νικήσουμε τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα γίνουμε σαν αυτούς» –φωτογράφιζε τον αντιπρόεδρο του κόμματος Αδωνη Γεωργιάδη, με τον οποίο αναμετράται και στην αρένα της Β’ Αθήνας.