«Το κόστος που πληρώνει η χώρα για αυτά τα δυόμισι χρόνια, για τις ιδεοληψίες, τα λάθη, τις εμμονές και τους τυχοδιωκτισμούς είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία», δήλωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος πριν περάσει στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Θ. Καρατζάς της Εθνικής Τράπεζας. Το πολιτικό μήνυμα για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προηγείται της παρουσίασης ενός βιβλίου, ακόμη κι εάν πρόκειται για το δικό του σύγγραμμα. «Η κυβέρνηση ούτε σεβάστηκε ούτε κατάλαβε τι έχει γίνει το 2012 και τώρα ζητά το μικρό συμπλήρωμα του 2012, που το είχαμε και το χάσαμε, και μακάρι, το εύχομαι, να το ξαναβρούμε», πρόσθεσε δίνοντας τον τόνο της συζήτησης που ακολούθησε και αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό και μια απάντηση στη νέα ψυχρολουσία στο Eurogroup, που αφήνει το θέμα του χρέους ανοικτό.

Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Βενιζέλου, άλλωστε, είναι εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς πραγματεύεται «μύθους και αλήθειες» για το δημόσιο χρέος κατά την τελευταία πενταετία (2012-17) όπως αναφέρεται και στον τίτλο του. Η σημερινή εικόνα και το νέο Μνημόνιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης –ο συντονιστής της εκδήλωσης Παντελής Καψής ξεκίνησε συγκρίνοντας το «e-mail Χαρδούβελη» με τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Οι άλλοι δύο ομιλητές, ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, άσκησαν σκληρή κριτική στον χειρισμό του ζητήματος του χρέους από την κυβέρνηση Τσίπρα, κάνοντας παράλληλα εκτενείς αναφορές στην σημασία του PSI του 2012. «Οι εταίροι μέχρι χθες ήταν εχθροί και αντίπαλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προβόπουλος, αναλύοντας τους λόγους που έκαναν τον Αλέξη Τσίπρα να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς χαρακτήριζε το δημόσιο χρέος «μη βιώσιμο». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χαρδούβελης ανέφερε πως η κυβέρνηση «δεν έχει ιδιοκτησία του προγράμματος». «Πώς είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι το πρόγραμμα είναι δικό μας, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνει επιστολές «Μας συγχωρείτε, δεν θα το ξανακάνουμε» και ο Πρωθυπουργός λέει τα αντίθετα;». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για την συμβολή του Βαγγέλη Βενιζέλου το 2012, ανέφερε πως το PSI θα μείνει στην Ιστορία ως «νεοελληνική κληρονομιά» καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στα παγκόσμια χρονικά.

«Το PSI ανήκει στην ιστορία του έθνους», ανέφερε και στη δική του ομιλία ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για έναν «αγώνα της αλήθειας και την κοινής λογικής» σε μια περίοδο που «η σχέση της κοινωνίας με την κοινή λογική δεν μπορεί να αποκατασταθεί». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για «δημοσιονομικές αντιστάσεις του εθνικολαϊκισμού» και χαρακτήρισε τη μείωση του δημόσιου χρέους ως «το κλειδί του μέλλοντος για τη χώρα».

ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ. Μπορεί η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης να ήταν απόντες, όμως η εκδήλωση συγκέντρωσε την παλαιά και τη νέα φουρνιά του κεντροαριστερού χώρου και ένα υπερκομματικό πολιτικό ακροατήριο. Στις πρώτες σειρές βρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κ.ά. Η ΔΗΣΥ εκπροσωπήθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών της και Το Ποτάμι από τους Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό και Δημήτρη Τσιόδρα. Από την Ωρα Αποφάσεων παραβρέθηκαν ο Γιώργος Φλωρίδης και η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ παρόντες ήταν και πολλοί προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ όπως οι Παρασκευάς Αυγερινός, Τάσος Γιαννίτσης, Μιλένα Αποστολάκη, Γιάννης Σγουρός κ.ά.