Ως ακόμη ένα ναυάγιο που έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτιμάται από τη ΝΔ το προχθεσινό Eurogroup. Το επιτελείο της Πειραιώς κατηγορεί τον κυβερνητικό συνασπισμό πως απέτυχε σε όλα: δεν πήρε συμφωνία ούτε για το χρέος ούτε για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ούτε για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση κάποιας δόσης. Και αυτή η εξέλιξη, όπως υποστηρίζουν στη ΝΔ, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Πρωθυπουργός ακόμη μία φορά «κορόιδευε τον ελληνικό λαό».

Η ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΝΔ. Μετά την αρνητική έκβαση του Eurogroup, η αξιωματική αντιπολίτευση προεξοφλεί ότι κατέρρευσε και το νέο αφήγημα που επιχείρησε να διακινήσει ο Αλέξης Τσίπρας για μια οριστική συμφωνία, που θα τον έκανε μάλιστα να βάλει και γραβάτα. Κοινή εκτίμηση στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες πώς οδηγηθήκαμε σε ακόμη μία αποτυχία. Γι’ αυτό τον λόγο, όπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη της Πειραιώς, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσουν να υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι μόνο υπόλογη για τα βαριά μέτρα που φόρτωσε στην κοινωνία, αλλά εμφανίζεται και πάλι αναξιόπιστη. Η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΝΔ είναι ενδεικτική του νέου αντιπολιτευτικού σχεδιασμού: «Εφτασε στο σημείο ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα, για να περάσει τα σκληρά μέτρα στους πολίτες και τους βουλευτές του, να πανηγυρίζει ότι εξασφάλισε μια πολύ καλή, οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους. Δυστυχώς, χθες αποδείχτηκε ότι έλεγε άλλη μία φορά ψέματα».

Στην ίδια κατεύθυνση ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης σχολίασε καυστικά ότι «με τη μνημειώδη ανικανότητά του ο κ. Τσίπρας κατάφερε να μετατρέψει ακόμη και το αυτονόητο θέμα του χρέους, που είχε πετύχει η χώρα το 2012, σε ζητούμενο». Συμπλήρωσε μάλιστα πως το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση με το τέταρτο Μνημόνιο είναι να εγγυηθεί μια «μακρά περίοδο λιτότητας».

Ουσιαστικά, η δυσμενής εξέλιξη στο Eurogroup προσφέρει ακόμη ένα επιχείρημα στη ΝΔ, όπως δείχνουν και οι πρώτες αντιδράσεις της, να υλοποιήσει τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό της, δηλαδή την πλήρη ταύτιση της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα με το ψέμα και τη λιτότητα. Μάλιστα, επιδίωξη του γαλάζιου στρατοπέδου είναι αυτό το μήνυμα να σταλεί άμεσα στην κοινωνία. Χθες, η ΝΔ ανέβασε δύο χαρακτηριστικά γραφήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –τα οποία εξηγούσαν την αποτυχία της κυβέρνησης –προϊδεάζοντας έτσι για το πού θα επικεντρωθεί η αυστηρή κριτική των γαλάζιων στελεχών το προσεχές διάστημα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε χθες τη διήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της άμεσης επαφής με την κοινωνία και την κομματική βάση, δίνοντας το «παρών» σε εκδήλωση για το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ. Ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί πριν από λίγες ημέρες και στην Αθήνα, παρουσία του προέδρου της ΝΔ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να αναδείξει πανελλαδικά το Μητρώο, δηλαδή τη διαδικασία ένταξης νέων ανθρώπων στο κόμμα, και συνακόλουθα θέλει να διαμηνύσει ότι η γαλάζια παράταξη έχει μπει σε τροχιά ανανέωσης. Οπως έχει επισημάνει, άλλωστε, με το Μητρώο το κόμμα μετατρέπεται «από κλειστή δομή στην οποία έπρεπε να έχεις προσωπικές σχέσεις με τον εκάστοτε αρχηγό ή με τα κορυφαία στελέχη, σε ανοιχτή κυψέλη νέων άξιων ανθρώπων». Εως σήμερα και ενώ η διαδικασία εξελίσσεται, έχουν υποβληθεί 2.400 αιτήσεις για ένταξη στο γαλάζιο στελεχικό δυναμικό, αξιολογήθηκαν 1.300 βιογραφικά, πραγματοποιήθηκαν 920 συνεντεύξεις και επιστρατεύτηκαν 32 αξιολογητές, που επίσης σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν από την Πειραιώς.