Ενίσχυση της ΕΕ και εμβάθυνση της ευρωζώνης εξήγγειλαν Μακρόν και Μέρκελ πριν από μία εβδομάδα στο Βερολίνο. Πώς; Οι συγκεκριμένες προτάσεις έρχονται από τους υπουργούς Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μπρινό Λεμέρ που είχε χθες την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο.

Και οι δύο θα εργαστούν για μια «νέα δυναμική» στην εμβάθυνση της ευρωζώνης. Π.χ. με την εναρμόνιση της φορολογίας επιχειρήσεων. «Θα το αντιμετωπίσουμε δυναμικά για να έχουμε συγκεκριμένα βήματα προόδου» είπε ο γάλλος υπουργός. Είναι ένα «φιλόδοξο εγχείρημα» συμπλήρωσε ο Σόιμπλε.

Ζητούμενο είναι «ο πραγματικός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη». Γερμανία και Γαλλία είναι έτοιμες να προχωρήσουν στο «θεσμικό μέτωπο» αυτά που για χρόνια ήταν ταμπού για τη Γαλλία, αλλά δεν είναι πλέον για τον νέο πρόεδρο Μακρόν: μια οικονομική κυβέρνηση και έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στα πρότυπα του ΔΝΤ, μια παλιά πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την έναρξη της κρίσης χρέους το 2010 που την επανέφερε τώρα στο τέλος της. «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα» είπε ο γάλλος ομόλογός του.

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ – ΛΕ ΝΤΡΙΑΝ. Η ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρύθμιση, πιστεύει και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που είχε χθες επίσης την πρώτη του συνάντηση με τον νέο γάλλο ομόλογό του Λε Ντριάν. Ενισχυμένη συνεργασία θέλει και ο γάλλος υπουργός στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Η γαλλογερμανική ατμομηχανή της ΕΕ φαίνεται να ξαναπαίρνει μπρος.