Με σχεδιασμό, οργάνωση, εξειδίκευση, ακόμα και «χαρτογράφηση» του χώρου, η συμμορία διαρρηκτών νοσοκομείων χτυπά ιατρεία και εργαστήρια νοσοκομείων σε Αθήνα και περιφέρεια αφαιρώντας επιλεκτικά συγκεκριμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Τα συνεχή κρούσματα κλοπής ιατρικού εξοπλισμού χιλιάδων ευρώ από τέσσερα νοσοκομεία της χώρας μέσα σε μια εβδομάδα έχουν θορυβήσει τους αρμοδίους, προκαλώντας αναστάτωση στη λειτουργία των νοσοκομείων που έγιναν στόχος.

Ο κύκλος των κλοπών ιατρικού εξοπλισμού από συγκεκριμένη, όπως όλα δείχνουν, συμμορία άνοιξε την περασμένη Δευτέρα με τη μεγάλη κλοπή στο ογκολογικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας. Ακολούθησε ένα μπαράζ επιθέσεων το Σαββατοκύριακο, αυτή τη φορά σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Στο στόχαστρο της συμμορίας μπήκε προχθές το μεσημέρι το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ χθες έγιναν αντιληπτές άλλες δυο κλοπές στο ΓΝ Λαμίας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στον τρόπο δράσης της συμμορίας είναι ότι τα μέλη της χτυπούν συγκεκριμένα τμήματα νοσοκομείων, όπως το γαστρεντερολογικό και το πνευμονολογικό.

Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν πρόκειται για μια τυχαία συμμορία, αλλά ότι τα μέλη της έχουν γνώσεις ώστε να δράσουν με ακρίβεια και εξειδίκευση στο αντικείμενο κλέβοντας συγκεκριμένο ιατρικό εξοπλισμό όπως γαστροσκόπια, ενδοσκόπια κλπ..

Η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι Αρχές είναι ότι η εξειδικευμένη συμμορία πιθανότατα έχει λάβει εντολές και ενεργεί κατόπιν παραγγελίας, ώστε να αφαιρέσει συγκεκριμένη παρτίδα ιατρικού εξοπλισμού. Η Αστυνομία εκτιμά ότι έχει ήδη εξασφαλίσει πού θα διοχετεύσει το υλικό το οποίο έχει κλαπεί. Η διοχέτευσή του απαιτεί σχεδιασμό καθώς τα μηχανήματα διαθέτουν κωδικό αναγνώρισης. Το κυριότερο ενδεχόμενο που εξετάζουν οι Αρχές είναι ο κλεμμένος εξοπλισμός να προορίζεται για το εξωτερικό, σε χώρες εκτός Ευρώπης. Χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να διοχετευθεί και στην εγχώρια μαύρη αγορά, σε πολύ χαμηλές τιμές για την ενίσχυση του εξοπλισμού ιδιωτικών ιατρείων.

Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, μέχρι πιθανότατα να συμπληρωθεί ο αριθμός των μηχανημάτων που έχει συμφωνηθεί.

Τα μέλη της συμμορίας φαίνεται ότι είχαν επισκεφθεί αρκετές φορές τα νοσοκομεία – στόχο, γνώριζαν τους χώρους, τα τρωτά σημεία της φύλαξης και έδρασαν με ακρίβεια χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Επέλεξαν το Σαββατοκύριακο για να εισβάλουν σε νοσοκομεία της περιφέρειας καθώς τα συγκεκριμένα τμήματα δεν παρουσιάζουν κίνηση και συνήθως είναι κλειστά. Από σύμπτωση οι δράστες της κλοπής στο νοσοκομείο Βόλου δεν πρόλαβαν να κλέψουν όσα μηχανήματα είχαν προγραμματίσει αφού έτυχε να μπει στο γαστρεντερολογικό ένας γιατρός και οι δράστες αναγκάστηκαν να φύγουν.

Εντύπωση προκαλεί και η κλοπή στο νοσοκομείο της Λάρισας, καθώς στις πόρτες δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης και ήταν κανονικά κλειδωμένες.

ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ… Η μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί από τις εισβολές διαρρηκτών σε νοσοκομεία της χώρας φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα μέτρων ασφάλειας για τη φύλαξή τους.

Και τα τέσσερα νοσοκομεία που έγιναν στόχος φυλάσσονταν από υπαλλήλους security, οι οποίοι όμως δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την κλοπή. Με εξαίρεση τον Αγιο Σάββα, που στις πόρτες υπήρχαν κωδικοί, στα νοσοκομεία του Βόλου και της Λαμίας οι πόρτες ήταν απλές χωρίς ενίσχυση ασφάλειας.

n Με μια οξύτατη ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «ξέφραγο αμπέλι», καταγγέλλοντας ότι τα «νοσοκομεία λόγω μείωσης των προϋπολογισμών έχουν συρρικνώσει κατά πολύ τους κωδικούς των εξόδων για τη φύλαξη». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ούτε ο Βόλος ούτε η Λαμία διαθέτουν συναγερμούς, πόρτες και παράθυρα ασφαλείας.

Αντίθετα, καθησυχαστικό εμφανίζεται το υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι η ηγεσία του, σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων, έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των ραντεβού ασθενών αλλά και τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφάλειας. Στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας αναφέρεται ακόμα ότι ότι «η σύλληψη των μελών της οργανωμένης σπείρας είναι θέμα ημερών».