Μάρτιος, 1985: το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δώσει στην Ελλάδα τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα. Τα ΜΟΠ έφεραν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου ακόμη πιο κοντά στους αγρότες και όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Από τότε πολλά έχουν αλλάξει στην Κεντροαριστερά, ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει μια δεξαμενή του χώρου –και σε αυτό στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν να επενδύουν πολιτικά. Η επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στην Ημαθία ήταν μια προσπάθεια να έρθει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ένα βήμα πιο κοντά στον φυσικό της χώρο, στον οποίο κατά την περίοδο της κρίσης είχε βρει ζωτικό χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Γεννηματά ξεναγήθηκε σε κτήματα με ροδάκινα, σε κλωστοϋφαντουργικές μονάδες, ενώ συναντήθηκε με οινοπαραγωγούς συνεταιριστές στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΣΥ. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ΜΟΠ, η Γεννηματά δεν συνάντησε αγρότες και παραγωγούς με άδεια χέρια. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ επέλεξε τη Βέροια και την ευρύτερη περιοχή για να καταθέσει τις δώδεκα προτάσεις της Συμπαράταξης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα –ένα κομμάτι του Σχεδίου Ελλάδα που διαμορφώνεται σταδιακά και στοχεύει στη μεταμνημονιακή περίοδο. Ανάμεσα στις προτάσεις της ΔΗΣΥ ξεχωρίζουν η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, η διατήρηση του αφορολογήτου και ακατασχέτου των ενισχύσεων και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ως «δεύτερη ευκαιρία» στους αγρότες και στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Ο κατάλογος των προτάσεων ολοκληρώνεται με την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών και ανέργων σε λειτουργούσες αγροτικές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κάνοντας στενότερη τη σχέση της ΔΗΣΥ με το παρελθόν της. Σε δήλωσή της, η Φώφη Γεννηματά συνέκρινε τις προτάσεις της Συμπαράταξης με τα ψηφισθέντα αντίμετρα, διευκρινίζοντας πως οι μειώσεις της φορολογίας και των εισφορών που προτείνει δεν είναι φοροαπαλλαγές, αλλά απαραίτητα μέτρα ώστε «ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να έχουν εισόδημα και να βοηθήσουν τη χώρα και την οικονομία της».

Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να μας αναγνωριστεί επιτέλους η συνδρομή στην ανάπτυξη της περιφέρειας» πρόσθεσε η Γεννηματά στη χθεσινοβραδινή της ομιλία. Αφού άσκησε κριτική στη συμφωνία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και στη στρατηγική της κυβέρνησης, εξέφρασε τη φιλοδοξία της να γίνει η ΔΗΣΥ «ισχυρός πλειοψηφικός φορέας στην κοινωνία» και μίλησε για «απλωμένο χέρι» σε όσους έδωσαν «χώρο και χρόνο» στον ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνοντας το προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις του χώρου, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ έκλεισε την ομιλία της με αναφορά στην «παρακαταθήκη» του Ανδρέα Παπανδρέου, της Μελίνας Μερκούρη και του Γιώργου Γεννηματά.

Η ηγεσία της ΔΗΣΥ, ωστόσο, ψάχνει ακόμα να βρει τις ισορροπίες μεταξύ του παρελθόντος και του κοντινού της μέλλοντος. «Κανείς δεν θα υποχρεώσει το ΠΑΣΟΚ να πάρει αποφάσεις. Το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει μόνο του για την πορεία του» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας τη στάση τής μεγαλύτερης συνιστώσας της Συμπαράταξης. Το προγραμματικό Συνέδριο της ΔΗΣΥ, ωστόσο, πλησιάζει και η διαφοροποίηση σε σχέση με τη μορφή του νέου φορέα (πολυκομματικός ή ενιαίος) παραμένει. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που μίλησε χθες στη Βέροια πριν από τη Γεννηματά, επανέλαβε τη θέση τού κόμματός του για ενιαίο φορέα και υπογράμμισε την ανάγκη για «ανοιχτές διαδικασίες», κάνοντας λόγο για «ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων».