Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαίτησε την Κυριακή να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ασκώντας έμμεση κριτική στην σκληρή θέση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα Δευτέρα για να συζητήσουν την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας ψήφισε την περασμένη εβδομάδα τα επώδυνα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές και τα οποία περιλαμβάνουν δραστικές περικοπές συντάξεων και νέες αυξήσεις φόρων.

Οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο.

«Πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας»

«Στην Ελλάδα έχει δοθεί υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης».

Ο Σόιμπλε ακολουθεί σκληρή γραμμή, επιμένοντας πως αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο όταν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει απρόθυμο να συμπεριληφθεί στο τρέχον πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, αν δεν υπάρξουν διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο Γκάμπριελ, το κόμμα του οποίου μάχεται τέσσερις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές για να καλύψει τη διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων που το χωρίζει από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, είπε ότι «η πολιτική πολιορκία πρέπει να αρθεί».