Χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ψήφιση των μέτρων και αντιμέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, προβάλλοντας με έμφαση τα αντίμετρα, τα οποία αμφισβήτησε πλήρως η αντιπολίτευση, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Ετσι επιχείρησε να εμφανίσει την επώδυνη συμφωνία ως ισορροπημένη και να δώσει στους βουλευτές της πλειοψηφίας την απαραίτητη κάλυψη προκειμένου να ψηφίσουν τα νέα μέτρα περικοπής κύριων συντάξεων το 2019, μείωσης του αφορολογήτου το 2020 κ.λπ. Μετά την ψηφοφορία ο Πρωθυπουργός εξερχόμενος δήλωσε: «Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους στο ακέραιο. Αναμένουμε από το Eurogroup μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».

Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο, ουδείς ανέμενε διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Οπως είπε μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, «144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ακούσουν το όνομά τους στην ονομαστική ψηφοφορία για το τέταρτο Μνημόνιο. Θα ψηφίσουν και με τα δύο χέρια και έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ η χώρα». Μοναδική παραφωνία, χωρίς όμως σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις για την κυβέρνηση, ήταν το «παρών» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο άρθρο 56 για τη διαδικασία απόλυσης εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. «Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ατομική διαφοροποίηση» η οποία αποτελεί «δική μου εσωτερική ανάγκη να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι τον θάνατό του». Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι είχε ενημερώσει πρώτα τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε κατανόηση και ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε σχετικά: «Συνεχίζουμε όλοι μαζί».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ βγήκε αλώβητη από την ψηφοφορία, ενώ συμπαγής εμφανίστηκε και αντιπολίτευση, καταψηφίζοντας μέτρα και αντίμετρα. Η ΔΗΣΥ υπερψήφισε και την υπουργική τροπολογία για τους επιχορηγούμενους φορείς και τις επιχορηγήσεις από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), ενώ δεν έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό η τροπολογία της ΝΔ με τις τέσσερις δράσεις για την άμεση διανομή του πλεονάσματος και έτσι δεν τέθηκε προς ψήφιση στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, και από την αντιπολίτευση, ΝΔ και ΔΗΣΥ. Στη διαδικασία δεν έλαβαν μέρος, αν και δικαιούντο, παρ’ ότι είχαν αποκλειστεί από τις συνεδριάσεις, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι με επιστολές τους δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους μια παράνομη διαδικασία και ότι αν συμμετείχαν θα καταψήφιζαν.
Με την ψήφιση των μέτρων – αντιμέτρων εγκαινιάστηκε μια νέα φάση στη διαρκώς εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στο πεδίο των νέων μνημονιακών δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα για τα επόμενα χρόνια. Το αφήγημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στην κατεύθυνση της αποδόμησης της στρατηγικής της ΝΔ και προσωπικά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο προσπάθησε να εμφανίσει εγκλωβισμένο στο αίτημα των εκλογών που προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, προκαλώντας τον μάλιστα να αλλάξει αφήγημα. Κάτι, ωστόσο, που δεν βρήκε απήχηση, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυτό που έκανε το 2015 όταν ψήφισε το Μνημόνιο: να πάει σε εκλογές.

Η πρόκληση ήταν ευθεία: «Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, να παραιτηθείτε και «δώστε εκ νέου τον λόγο στον κυρίαρχο λαό», όπως είπατε το 2015, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφασίσει ποιος είναι πιο ικανός να οδηγήσει τη χώρα μπροστά». Για τη ΝΔ άλλωστε είναι σαφές ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα που έφερε η κυβέρνηση συνιστούν το τέταρτο Μνημόνιο, καθώς συμπεριλαμβάνει δεσμεύσεις που δεν υπάρχουν στο τρίτο Μνημόνιο και δεσμεύει τη χώρα μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Οπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, «ζητούσαμε τόσο καιρό εκλογές για να σταματήσουμε τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια κάκιστη συμφωνία που γονατίζει τον ελληνικό λαό;». «Θα ζητάμε εκλογές μέχρι και την ημέρα που θα γίνουν», έλεγε με έμφαση.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ απέφυγε να αναφερθεί στα επώδυνα μέτρα ρίχνοντας το βάρος του στα αντίμετρα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σφοδρή κριτική στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι τα αντίμετρα είναι «το περιτύλιγμα των μέτρων» και επισημαίνοντας ότι «δεν θα εφαρμοστούν ποτέ και τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση». Η «μονομαχία» Τσίπρα – Μητσοτάκη κυριάρχησε στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, η οποία είχε αρκετές φορές προσωπικά χαρακτηριστικά και αιχμές, με τον Πρωθυπουργό να μιλάει για «πορφυρογέννητους» και «παιδιά της διαπλοκής» και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον κατηγορεί για ψέματα και πολιτική απάτη, ενώ αναφορικά με τη δήλωσή του ότι θα αναγκαστεί να φορέσει και γραβάτα όταν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε: «Είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να μασκαρέψετε τα νέα ψέματα που λέτε».