Ψήφισαν τα μέτρα και με τα δύο χέρια

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έδωσαν σύσσωμες την ψήφο τους στη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2017 08:00 |
Ψήφισαν τα μέτρα και με τα δύο χέρια

Χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ψήφιση των μέτρων και αντιμέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, προβάλλοντας με έμφαση τα αντίμετρα, τα οποία αμφισβήτησε πλήρως η αντιπολίτευση, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Ετσι επιχείρησε να εμφανίσει την επώδυνη συμφωνία ως ισορροπημένη και να δώσει στους βουλευτές της πλειοψηφίας την απαραίτητη κάλυψη προκειμένου να ψηφίσουν τα νέα μέτρα περικοπής κύριων συντάξεων το 2019, μείωσης του αφορολογήτου το 2020 κ.λπ. Μετά την ψηφοφορία ο Πρωθυπουργός εξερχόμενος δήλωσε: «Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους στο ακέραιο. Αναμένουμε από το Eurogroup μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».

Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο, ουδείς ανέμενε διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Οπως είπε μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, «144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ακούσουν το όνομά τους στην ονομαστική ψηφοφορία για το τέταρτο Μνημόνιο. Θα ψηφίσουν και με τα δύο  χέρια και έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ η χώρα». Μοναδική παραφωνία, χωρίς όμως σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις για την κυβέρνηση, ήταν το «παρών» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο άρθρο 56 για τη διαδικασία απόλυσης εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. «Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ατομική διαφοροποίηση» η οποία αποτελεί «δική μου εσωτερική ανάγκη να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι τον θάνατό του». Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι είχε ενημερώσει πρώτα τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε κατανόηση και ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε σχετικά: «Συνεχίζουμε όλοι μαζί».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ βγήκε αλώβητη από την ψηφοφορία, ενώ συμπαγής εμφανίστηκε και αντιπολίτευση, καταψηφίζοντας μέτρα και αντίμετρα. Η ΔΗΣΥ υπερψήφισε και την υπουργική τροπολογία για τους επιχορηγούμενους φορείς και τις επιχορηγήσεις από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), ενώ δεν έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό η τροπολογία της ΝΔ με τις τέσσερις δράσεις για την άμεση διανομή του πλεονάσματος και έτσι δεν τέθηκε προς ψήφιση στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, και από την αντιπολίτευση, ΝΔ και ΔΗΣΥ. Στη διαδικασία δεν έλαβαν μέρος, αν και δικαιούντο, παρ' ότι είχαν αποκλειστεί από τις συνεδριάσεις, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι με επιστολές τους δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους μια παράνομη διαδικασία και ότι αν συμμετείχαν θα καταψήφιζαν.

Με την ψήφιση των μέτρων - αντιμέτρων εγκαινιάστηκε μια νέα φάση στη διαρκώς εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στο πεδίο των νέων μνημονιακών δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα για τα επόμενα χρόνια. Το αφήγημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στην κατεύθυνση της αποδόμησης της στρατηγικής της ΝΔ και προσωπικά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο προσπάθησε να εμφανίσει εγκλωβισμένο στο αίτημα των εκλογών που προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, προκαλώντας τον μάλιστα να αλλάξει αφήγημα. Κάτι, ωστόσο, που δεν βρήκε απήχηση, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει αυτό που έκανε το 2015 όταν ψήφισε το Μνημόνιο: να πάει σε εκλογές.

Η πρόκληση ήταν ευθεία: «Αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, να παραιτηθείτε και "δώστε εκ νέου τον λόγο στον κυρίαρχο λαό", όπως είπατε το 2015, ώστε ο λαός με την ψήφο του να αποφασίσει ποιος είναι πιο ικανός να οδηγήσει τη χώρα μπροστά». Για τη ΝΔ άλλωστε είναι σαφές ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα που έφερε η κυβέρνηση συνιστούν το τέταρτο Μνημόνιο, καθώς συμπεριλαμβάνει δεσμεύσεις που δεν υπάρχουν στο τρίτο Μνημόνιο και δεσμεύει τη χώρα μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Οπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, «ζητούσαμε τόσο καιρό εκλογές για να σταματήσουμε τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια κάκιστη συμφωνία που γονατίζει τον ελληνικό λαό;». «Θα ζητάμε εκλογές μέχρι και την ημέρα που θα γίνουν», έλεγε με έμφαση.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ απέφυγε να αναφερθεί στα επώδυνα μέτρα ρίχνοντας το βάρος του στα αντίμετρα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σφοδρή κριτική στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι τα αντίμετρα είναι «το περιτύλιγμα των μέτρων» και επισημαίνοντας ότι «δεν θα εφαρμοστούν ποτέ και τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση». Η «μονομαχία» Τσίπρα - Μητσοτάκη κυριάρχησε στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, η οποία είχε αρκετές φορές προσωπικά χαρακτηριστικά και αιχμές, με τον Πρωθυπουργό να μιλάει για «πορφυρογέννητους» και «παιδιά της διαπλοκής» και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον κατηγορεί για ψέματα και πολιτική απάτη, ενώ αναφορικά με τη δήλωσή του ότι θα αναγκαστεί να φορέσει και γραβάτα όταν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε: «Είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να μασκαρέψετε τα νέα ψέματα που λέτε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
10
Μουτζωθείτε όσοι τους ψηφίσατε
19/05/2017 14:20
4 χρονια βουλευτής σημαίνει: 4 χρόνια X 12 μήνες X 6000 ευρώ = 288000. Βλάκες είναι οι συριζαίοι να καταψηφίσουν τα μέτρα;
Vagelis
19/05/2017 14:14
Ρε μαγκες του σαιτ πρωτα μπενει το Like και με τα το Dislike, εδαλα καταλοθως Dislike αλλαξτε τα παρακαλω τα εχετε αναποδα.
Μην απορείς
20/05/2017 09:31
Η Ελλάδα είναι σε όλα τα αρνητικά πρωτοπόρα.
Vagelis
19/05/2017 13:25
Δεν υπαρχουν λογια να περιγραψω τους βουλευτες του Συριζα, το μονο που προσδοκω προσωπικα απο την ολη κατασταση ειναι υπομονη και κουραγιο μεχρι τις επομενες Εθνικες Εκλογες για να βγαλω το Μισος - Αγανακτηση μου για την Κοροιδια του Συριζα και τους βουλευτες του, ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ κ.Τσιπρα.
wolf
19/05/2017 13:23
Ουτε ενα , εστω ψοφιο , μισο ΟΧΙ , ετσι για την τιμην των οπλων ? Οι ξεφτιλες , τοσο πεινασμενοι ειναι ? Ναι , ετσι ειναι , επειδη οι πτωχοι και πεινασμενοι λαοι , συμβαινει να ψηφιζουν απατεωνες πολιτικους που τους δινουν αφθονες ψευτικες υποσχεσεις !
ΒοΛή
19/05/2017 12:20
Ο μεν Μητσοτάκης περιέγραψε την πραγματικότητα, ακριβώς όπως την βιώνουμε, ο δε Τσίπρας, σαν πολιτικός ταχυδακτυλουργός, έκρυψε στο μανίκι του τα μέτρα, και κατηγόρησε τον Μητσοτάκη με τις ίδιες γνωστές κατηγορίες που βαρύνουν τον ίδιο...ισχυρίστηκε πως είπε την αλήθεια στο λαό, και το γεγονός πως έχει εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα "στρατόπεδο" οικονομικής εξόντωσης, το εμφάνισε σαν προθάλαμο της εξόδου από την κρίση, την στιγμή ,που μας βυθίζει στον πάτο της...!
Λάκης
19/05/2017 10:44
Πουλήσατε όχι μόνο τα βρακιά μας αλλά και τα σώβρακα! Κατά τα αλλα πανηγυρίζετε σαν απροσάρμοστα! Παρακολούθησα τη συζήτηση στη Βουλή χθες βράδυ... Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε, σχεδόν καθόλου στα μέτρα προς ψήφιση! Μόνο για τα αντίμετρα μίλησε με τόσο ενθουσιασμό όσον θα είχε αν είχε ανακαλύψει τη θεωρία της σχετικότητας!!! Λυπάμαι που υπήρξε έστω και ένας βουλευτής που ψήφισε αυτό το καταστροφικό, όπως φαίνεται, νομοσχέδιο...
Αηδιασμένος πολίτης
19/05/2017 12:37
Συμφωνώ με τον Λάκη. (Κατά λάθος έβαλα thumb down, γιατί άλλαξε η σειρά μετά την ανανέωση της ιστοσελίδας των ΝΕΩΝ.) Όλοι οι πολιτικοί (και πολλοί Έλληνες) είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία φτάσαμε. Αλλά τουλάχιστο να μη μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Πού είναι οι υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αφορολόγητο στις 12000, για 13η σύνταξη; Το αφορολόγητο έπεσε στα τάρταρα, οι συντάξεις πετσοκόπηκαν, και ο ΕΝΦΙΑ ζει και βασιλεύει. Τουλάχιστο ας παραδεχτούν ότι μας εξαπάτησαν, ή ότι προσπάθησαν αλλά απέτυχαν. Ξεφτίλα...
Ορθόδοξος Έλλην Πολίτης
19/05/2017 10:03
Τό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, στό σύνολό του, που νέμεται τόν πλούτο τής Ελλάδος καί διαχειρίζεται τήν πολιτική κατάσταση, είναι ΕΠΙΛΟΓΗ τής επίσης διεφθαρμένης καί πνευματικώς αποχαυνωμένης ελληνικής κοινωνίας η οποία επειδή ακριβώς απομακρύνθηκε από τίς προαιώνιες αξίες τού έθνους, κατήντησε αυτό που είναι σήμερα.Επέλεξε επανειλημμένως τούς άρχοντες που τής αξίζουν. Δέν έχει τό σθένος, δέν θέλει, νά αποτινάξη τόν ζυγό καί νά αγωνισθή.Η καλοπέραση, η τρυφή καί οι ηδονές έχουν γίνει δευτέρα φύσις! Δέν τολμούν οι Έλληνες κάν νά διανοηθούν ότι θά ζήσουν κάποιο χρονικό διάστημα μέ σημαντικές δυσκολίες αλλά ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ! Προτιμούν τήν κεκαλυμμένη δουλεία!
wolf
19/05/2017 13:43
Φιλε εισαι λαθος! Ο Ελληνας ουτε αποχαυνωμενος , ουτε συνηθισμενος ατην καλοπεραση ειναι ! Απλα ειναι πτωχος και μια ζωη πεινασμενος και μαλιστα σε τετοιο βαθμο ,ωστε να γινετα ευκολο θυμα του καθε ενα απατεωνα πολιτικο που του δινει ψευτικες υποσχεσεις , τις οποιες , λογω της κακης του μορφωση και του ευπιστου χαρακτηρος του , τις καταπινει αμασητες , σαν τον γλαρο !