«Η αριστερή μάσκα της κυβέρνησης έπεσε». Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί η χθεσινή ομιλία του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή κατά την ψήφιση των μέτρων. Το λεγόμενο κατά Περισσό «Μνημόνιο εις την τετάρτην» είναι ένα ταξικό Μνημόνιο, όπως περιέγραψε ο επικεφαλής του ΚΚΕ, ενώ στην πραγματικότητα τα μέτρα στηρίζουν την κερδοφορία των ομίλων, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Πρόκειται για κατευθύνσεις που αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και ενισχύουν τη συγκέντρωση του κεφαλαίου. Κατευθύνσεις που προωθούνται σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Οι προηγούμενες μας είχαν συνηθίσει να ψηφίζουν από ένα και να παίρνουν την άγουσα για τον πάγκο. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ το 2010 ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ύστερα ψήφισε το δεύτερο. Στη συνέχεια η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2015 ψήφισε το τρίτο μαζί με όλους τους άλλους και σήμερα, το 2017, μας φέρνει το τέταρτο. Κι όπως βλέπουμε με όλες της τις δηλώσεις δεν το αρνείται αυτό. Απλά μας λέει –με τον δικό της γνωστό τρόπο του εμπαιγμού του ελληνικού λαού –ότι δεν είναι ακριβώς 4ο, αλλά απλά είναι κάτι σαν διαρκείας, μια συμφωνία διαρκείας» πρόσθεσε ο Κουτσούμπας.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. Η ομιλία του δεν ήταν απλώς μια παράθεση διαπιστώσεων ή περιγραφών των μέτρων και των παρενεργειών τους στον λαό. Ο ίδιος ουσιαστικά έδωσε έναν οδικό χάρτη και για το πώς θα μπορέσει ο λαός να αντισταθεί στη νέα συμφωνία: «Ο ξεσηκωμός του λαού πρέπει να εκφραστεί μέσα από το εργατικό λαϊκό κίνημα για να καταργήσει στην πράξη τα Μνημόνια, να ανοίξει τον δρόμο της ανατροπής της τάξης των κηφήνων που υπηρετούν και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα» ανέφερε και κάλεσε σε «λαϊκό ξεσηκωμό», την ίδια ώρα που ΠΑΜΕ και συνδικάτα είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια. «Ας μη βαυκαλίζονται άδικα! Δεν θα αργήσει η στιγμή που λαός θα υψώσει τη στεντόρεια φωνή του και δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε, σαν του λαγού τα τέκνα» ήταν η επωδός του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ σε μια εμφανή προσπάθεια να μιλήσει για την επόμενη μέρα.