Προβάδισμα στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου φιλοδοξεί να αποκτήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως διαφαίνεται από την ομιλία του στη Βουλή κατά την οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στο πνεύμα του νέου διπόλου «λαϊκισμός ή δημοκρατία», ο Θεοδωράκης αναφέρθηκε στη μακρά καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης που είχε ως αποτέλεσμα πρόσθετα μέτρα. Επικαλούμενος τα παραδείγματα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, που βγήκαν επιτυχημένα από το πρόγραμμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεδίωξε να αναδείξει ένα ευρωπαϊκό προφίλ που παρέπεμπε και στο προφίλ του Εμανουέλ Μακρόν: «Εδώ τα Μνημόνια πήγαν σετάκι με τα ψέματα και την ανικανότητα των λαϊκιστών, δεξιών και αριστερών» τόνισε με έμφαση.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ. Σε μια κοινοβουλευτική αντιπαράθεση που τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είχαν την τιμητική τους, ο Θεοδωράκης εστίασε στην εξαγγελία Τσίπρα για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα» και κατηγόρησε ανοιχτά τον Πρωθυπουργό, σχολιάζοντας πως «υπάρχει κάτι χειρότερο από το ψέμα. Να συνηθίσεις το ψέμα, να μην σου κάνει πια εντύπωση, να το θεωρείς κάτι δεδομένο». Η ανάδειξη της μετάλλαξης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής του Ποταμιού, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να μιλά για «αντιστασιακές» και «μνημονιακές κωλοτούμπες», οι οποίες τελικά «καταλήγουν σε φιάσκο».

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Το τελευταίο διάστημα βασικός στόχος για τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως είναι να μπορέσουν να κάνουν κατανοητές τις διαφορές του Ποταμιού από τους ανταγωνιστές του ασχολούμενοι με τα «μικρά» της πολιτικής. Αυτό έγινε σαφές και στην ομιλία του επικεφαλής ο οποίος έκανε εκτενείς αναφορές στο brain drain των επιστημόνων, στην υψηλή φορολογία που υφίστανται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και στις ιδιωτικοποιήσεις, με βασικό παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού: «Υπάρχουν συριζαίοι που θα σου πουν ότι και ο διάδρομος που προσγειώθηκε το αεροπλάνο του Καραμανλή το ’74 είναι ιστορικό μνημείο!» σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη η χώρα.