Με 153 ψήφους, όπως αναμενόταν, ψηφίστηκε τελικά το «Μνημόνιο 4» από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το βράδυ της Πέμπτης.

Οι ψήφοι του «ναι» ήταν ίσες με τον αριθμό των κυβερνητικών βουλευτών, δηλαδή, 153.

Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά, εκτός από τη ρύθμιση για την κατάργηση του αφορολόγητου στη βουλευτική αποζημίωση και την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Τα αντίμετρα της κυβέρνησης ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ενώ πολλά άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, ψήφισε και ο επίσης ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ψήφισε «παρών» στο άρθρο 56, που αφορά ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η Χρυσή Αυγή επέλεξε να είναι απούσα από την ψηφοφορία, μετά τον αποκλεισμό της από τη συζήτηση.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, έπειτα από σχετικό αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής, που συγκέντρωσε τις απαιτούμενες υπογραφές.

Ταυτόχρονα με την ονομαστική ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου διεξήχθη και εκείνη επί της τροπολογίας της ΝΔ για την απόδοση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία.

Ο Νίκος Δένδιας και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, δεν παρευρέθηκαν στην ψηφοφορία και γνωστοποίησαν την πρόθεση ψήφου τους μέσω επιστολής -δεν καταμετρήθηκε η ψήφος τους-, η οποία θα ήταν κοινή με την κομματική γραμμή.

Νωρίτερα, τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, ενώ δέχτηκε σφοδρή κριτική ότι υπουργοί και βουλευτές στις ομιλίες τους στην Ολομέλεια εστιάζουν στα αντίμετρα, προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ καθώς η αξιολόγηση κλείνει και οδεύουμε μετά από 7 χρόνια σε συνολική συμφωνία και για το χρέος και για το δημοσιονομικό μονοπάτι την επόμενη δεκαετία. «Περνάμε πλέον σε θετική ατζέντα και χάνετε τους βασικούς συμμάχους σας που είναι η καλλιέργεια φόβου και η καταστροφολογία», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα, είπε ότι εξασφαλίζεται η επόμενη δόση του δανείου, η εφαρμογή των αντιμέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ «που θα κατευθυνθούν κυρίως στη στήριξη των ασθενέστερων και όχι για εξυπηρετήσεις ημετέρων» αλλά κυρίως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα οδηγήσουν σε θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ, ανάβοντας το πράσινο φως για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαπατήσει την κοινωνία υοσχόμενος τέλος της λιτότητας, ενώ τώρα υπογράφει δυο-δυο τα μνημόνια και με τα δύο χέρια.

«Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να μιλήσουν. Αντί για αυτό κάνατε την αποτυχία σας νέο μνημόνιο, ψέματα και διχόνοια» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέστησε σαφές ότι οι βουλευτές της δεν θα ψηφίσουν ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου» και για «εκχώρηση της διαχείρισης των οικονομικών του κράτους που είναι η σοβαρότερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στη σύγχρονη ιστορία μας».

«Είναι μια συμφωνία ντροπής. Είναι πρόκληση να μας ζητούν να ψηφίσουμε τα δήθεν αντίμετρα. Όχι σε όλα τα μέτρα και τα αντίμετρα που φέρνετε σήμερα. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης δεν ήταν τυχαία. Έδωσε τη δυνατότητα να μπουν μέτρα που δεν ήταν στη συζήτηση το φθινόπωρο. «Τα έδωσε όλα» συνειδητά στους δανειστές. Από το «go back κυρία Μέρκελ» στο «welcome home κυρία Μέρκελ». Σε λίγο θα τους δώσετε και τα κλειδιά»,ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία, διότι δείχνει την αποτυχία επτά ετών άκαρπης λιτότητας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε για το πολυνομοσχέδιο πως η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα σήμερα έπειτα από τρία μνημόνια παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που βγήκαν από τα μνημόνια.