Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα επώδυνα μέτρα –το φάντασμα των αντιμέτρων. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για την «οφθαλμαπάτη των αντιμέτρων» και για «νομοθετικές αλχημείες», ενώ το σύνολο των κοινωνικών φορέων που πλήττονται από το πολυνομοσχέδιο τοποθετήθηκε στις επιτροπές αρνητικά απέναντι σε κάθε περικοπή. Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, παρότι η κυβερνητική πλειοψηφία καταψήφισε τις σχετικές ενστάσεις. Η πολιτική σύγκρουση θα κορυφωθεί σήμερα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και αναμένεται σφοδρή. Την ίδια στιγμή σχεδόν προεξοφλείται από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τα αντίμετρα προκειμένου να «στριμώξει» την αντιπολίτευση. Ισως μάλιστα και για κάθε αντίμετρο ξεχωριστά «και ας πάμε ώς τα ξημερώματα».
Ωστόσο, διάχυτος παραμένει ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι καθώς τα φορολογικά αντίμετρα, όπως διαπιστώθηκε χθες, τίθενται σε εφαρμογή από 1.1.2020 υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται απόκλιση από τους µεσοπρόθεσµους δηµοσιονοµικούς στόχους. Προβλέπεται δε στην αντίθετη περίπτωση αναπροσαρμογή των φορολογικών αντιμέτρων με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Ομως δεν μπορεί με νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό ο νόμος να επιλύει ή να ρυθμίζει ζητήματα που έχουν σχέση με τη φορολογία.

Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα το οποίο καθορίζει (άρθρο 78, παρ. 4) ότι «το αντικείμενο της φορολογίας, ο φορολογικός συντελεστής, οι απαλλαγές ή εξαιρέσεις από τη φορολογία και η απονομή των συντάξεων δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης». Αυτό άλλωστε προκάλεσε τον προβληματισμό της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς το «αν η προτεινόµενη ρύθµιση, κατ’ ουσίαν, συνιστά νοµοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονοµικών για τον προσδιορισµό τόσο του αντικειµένου της φορολογίας όσο και των φορολογικών συντελεστών». Μάλιστα οι νομικοί της Βουλής διαπίστωσαν ότι ως προς το σκέλος της «αναπροσαρµογής στον επιτρεπόµενο βαθµό» των φορολογικών ρυθµίσεων των αντιμέτρων διά αποφάσεως του υπουργού Οικονοµικών, «η προτεινόµενη ρύθµιση δεν παρίσταται σύµφωνη προς το άρθρο 78 παρ. 4 του Συντάγµατος», διότι βάσει αυτού επιβάλλεται νομοθετική ρύθμιση.

Οπως τόνισε άλλωστε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, «εδώ με νομοθετική εξουσιοδότηση ο υπουργός Οικονομικών παίρνει το δικαίωμα να κάνει αυτό που με βάση το Σύνταγμα μόνο η Βουλή μπορεί να το κάνει, δηλαδή να ρυθμίζει ζητήματα που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αντικειμένου της φορολογίας και με τη μεταβολή των φορολογικών συντελεστών», όπως προβλέπεται στα αντίμετρα για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας ωστόσο δεν περιορίζονται στα αντίμετρα, αλλά και στις περικοπές συντάξεων και ειδικών μισθολογίων. Ζητήματα που παραδέχθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος είπε πάντως ότι για πρώτη φορά τα μέτρα συνοδεύονται και από αντίμετρα.

«ΥΠΕΡΤΕΡΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ». Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, υπερτερεί των μέτρων το δημόσιο συμφέρον. Ποιος είναι σε αυτή την περίπτωση ο υπέρτερος σκοπός; Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. «Ο σκοπός της απομείωσης του χρέους και εξόδου από την επιτροπεία συνιστά τον λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που θα πρέπει να συνεκτιμήσει το δικαστήριο, εφόσον τα ζητήματα αυτά τού τεθούν για να λάβει απόφαση περί της συνταγματικότητάς τους», σημείωσε η υπουργός Εργασίας. Οσον αφορά τα μέτρα των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων τόνισε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν τα 2/3 περίπου των συντάξεων, ενώ το 18%, που προβλέπεται στον νόμο αποτελεί το ανώτατο όριο, το ταβάνι των περικοπών. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ακόμα ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις τώρα δεν ισχύει το σωρευτικό αποτέλεσμα, καθώς παράλληλα νομοθετούνται θετικά μέτρα, τα οποία πάντως παραμένουν «στον αέρα» και μόνον ως «άλλοθι» για τους κυβερνητικούς βουλευτές που θα κληθούν σήμερα το βράδυ να ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας, όπως επισημαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.