Την περιμέναμε από τα τέλη του περασμένου έτους. Δεν ήρθε. Η προσμονή μετατέθηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Και πάλι η ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να ξεκολλήσει από την ύφεση. Η ανάπτυξη άφαντη εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.

Οι προβλέψεις έπεσαν έξω. Οπως και τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (χωρίς παράλογα μέτρα) τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τον Ιανουάριο (χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα), τον Φεβρουάριο (χωρίς ούτε ένα ευρώ πρόσθετης λιτότητας) και πάει λέγοντας…

Ο Μάιος φεύγει, η αξιολόγηση κλείνει με μέτρα 4,9 δισ. ευρώ και αντίμετρα στα χαρτιά 7,5 δισ. ευρώ (!), η ανάπτυξη ακόμα όμως αναμένεται.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έδειξαν χθες ύφεση 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους ύστερα από βουτιά 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει κατεβάσει κατά περίπου μία μονάδα τη δική του πρόβλεψη για την επέκταση της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος. Από 2,7% που προέβλεπε λίγους μήνες νωρίτερα, τώρα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έθεσε τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,8%. Χασούρα σε όρους ΑΕΠ κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο.
Οι οικονομικές προβλέψεις είναι δύσκολες. Τα μοντέλα, ακόμα και για τους μετρ του είδους, όπως κάποτε θεωρούνταν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, μπορεί να αποδειχθούν λαθεμένα.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει ότι οι προβλέψεις της για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε ορίζοντα τετραετίας είναι απολύτως ακριβείς. Οχι μόνο επιτυγχάνονται οι απαιτήσεις για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2021, αλλά υπάρχει και υπέρ- υπέρβαση με πρωτογενές αποτέλεσμα πάνω από το 4% του ΑΕΠ ( σε όρους προγράμματος).

Στην υπόθεση αυτή δομείται όλο το αφήγημα των αντιμέτρων, τα οποία εκτοξεύτηκαν ξαφνικά στα 7,5 δισ. ευρώ από 1% συν 1% του ΑΕΠ που υποστήριζε μέχρι πρότινος η κυβέρνηση.

Προς το παρόν, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναδεικνύουν μια αδυναμία ασφαλών προβλέψεων για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν υστέρηση (ενδεχομένως να είναι συγκυριακού χαρακτήρα) 819 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Εξαιτίας της παράλληλης συμπίεσης των δαπανών κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, το πρωτογενές πλεόνασμα κινείται εντός στόχων.

ΤΑ CAPITAL CONTROLS. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών με μια αυξημένη δόση δημιουργικής ασάφειας προανήγγειλε χθες το τέλος των capital controls δημοσιοποιώντας έναν «οδικό χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση και άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων», χωρίς όμως να αναφέρεται κανένας χρονικός προσδιορισμός. Μόνο ορόσημα, μεταξύ των οποίων η επαρκής πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές (όχι δοκιμαστικά), η συνεχιζόμενη πρόοδος στην αποκατάσταση του χρέους, η σταθερή αύξηση των καταθέσεων και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για μακροχρόνια χρηματοδότηση. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το τέλος των capital controls δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος του 2018.