Αποφασισμένη να μην αφήσει κανένα περιθώριο για ελιγμούς και πολιτικές ανάσες στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η ΝΔ, διαμηνύοντας εκ νέου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα της συμφωνίας.

Το μήνυμα που στέλνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το γαλάζιο στρατηγείο είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει συνένοχη στις απάτες και τα ψέματα της κυβέρνησης» –όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται –αλλά και στην προσπάθειά της να εξωραΐσει τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας της Μάλτας. Αυτή τη γραμμή ακολούθησαν χθες συντονισμένα τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ καθώς κυρίαρχη εκτίμηση της οδού Πειραιώς είναι πως πρέπει να αναδειχθεί μια βασική παράμετρος: ότι οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα πάρει κανένα νέο μέτρο μετατράπηκαν σε περικοπή συντάξεων και υπερφορολόγηση των πολιτών.

Βασικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καταδείξει πως η κυβέρνηση ταυτίζεται πλέον με το «ψέμα» και την «πολιτική απάτη» μετά και την προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα η ΝΔ με τίτλο «Η έννοια ψεύτης έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας» είναι ενδεικτική αυτής της γραμμής που οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση στη Βουλή κατά την ψήφιση των νέων μέτρων. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τους κυβερνώντες πως ενώ παλαιότερα πολεμούσαν όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, τώρα θα πουλούσαν «μέχρι… και τη μάνα τους για να κάτσουν λίγο ακόμα στην καρέκλα» και πως αυτοί που μιλούσαν για σεισάχθεια τώρα κάνουν 1.000 κατασχέσεις την ημέρα.

Σκληρό ροκ. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας στο χθεσινό μπρίφινγκ, προϊδεάζοντας για το σκληρό ροκ που θα ακολουθήσει η γαλάζια παράταξη απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στην τοποθέτησή του επανέλαβε αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα, πως κοροϊδεύει και ότι έχει φτιάξει ένα παραμύθι για τον ελληνικό λαό. «Πώς θα μας βγάλει από τα Μνημόνια αφού έχει συμφωνήσει σκληρά μέτρα μετά το 2018;Λέει ψέματα!» ήταν ένα από τα σχόλιά του, ενώ διεμήνυσε: «Εμείς στην απάτη του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε συνένοχοι. Δεν ψηφίζουμε μέτρα, δεν ψηφίζουμε αντίμετρα». Με παρόμοιο επικριτικό ύφος ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «επαγγελματία ψεύτη και πολιτικό απατεώνα». Και συμπλήρωσε πως με τη συνέντευξή του αποκαλύφθηκαν για μία ακόμα φορά η πολιτική του γύμνια και η τρομακτική του ικανότητα στο ψέμα.

Το αίτημα για εκλογές. Την ίδια ώρα, η ΝΔ δεν στέκεται μόνο στην αυστηρή κριτική κατά της κυβέρνησης, αλλά κάθε στέλεχός της επαναφέρει επιτακτικά το αίτημά της για εκλογές, με την επισήμανση πως «πρέπει να φύγει η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης». Κεντρικός στόχος του γαλάζιου στρατοπέδου για τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των βουλευτών του για την ημέρα που η συμφωνία μαζί με τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Η ΝΔ περιμένει στη… γωνία την κυβέρνηση, προκειμένου να αναδείξει τις κυβερνητικές ανακολουθίες. Αλλωστε, προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το στίγμα για τη σκληρή στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στη Βουλή, τονίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπας θα κληθεί να εξηγήσει στην εθνική αντιπροσωπεία γιατί ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές του και γιατί φέρνει νέα βαριά μέτρα που θα πλήξουν όλη την κοινωνία.