Εναν «μπαγιάτικο τσαβισμό» διακρίνει πίσω από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι το τέταρτο Μνημόνιο είναι ήδη εδώ και φέρει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Με ευθεία αναφορά στα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα, μέσα από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει το Μαξίμου ότι «σερβίρει πολιτική φτήνια και οικονομική φτωχοποίηση», ενώ το κύριο μέλημά του είναι «η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων του με κάθε μέσο».

Στη βάση αυτή, επισημαίνει ότι «δεν έχουμε κυβέρνηση αλλά κυβερνώσα αντιπολίτευση, που στο υποσυνείδητό της γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα φύγει από την εξουσία» και διαμηνύει σε έντονο ύφος: «Την ενότητα της κοινωνίας οφείλω να την προστατεύσω. Από την κρίση θα βγούμε όλοι μαζί ή δεν θα βγει κανείς μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος, καθώς η κυβέρνηση «εξαντλήθηκε και εξάντλησε» και βρίσκεται σε «προφανή δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα», ενώ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «δεν εφαρμόζει απλώς Μνημόνια, παράγει διαρκώς καινούργια».

Κύριε πρόεδρε, έχετε καταγγείλει ήδη ότι με τη συμφωνία της Μάλτας η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο Μνημόνιο…

Τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Περί αυτού πρόκειται. Μπορεί να είμαστε στο 2017 αλλά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κοινωνίας, υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας από το 2019 και μετά. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει όλα αυτά που δεσμευόταν ότι δεν θα κάνει: περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολογήτου. Κι ας έλεγαν ότι είναι αντισυνταγματικό να νομοθετήσουν εκ των προτέρων. H εξαπάτηση των πολιτών είναι πρωτοφανής. Υπόσχονταν ότι θα δώσουν στους πολίτες 12 δισ. ευρώ κοινωνικό πακέτο και τελικά αφαιρούν 12,5 δισ. από το ήδη κατακερματισμένο εισόδημα του ελληνικού λαού. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα μέτρα αυτά έχουν την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου.

Μπορεί να αλλάξει αυτό;

Αν εννοείτε να αποκατασταθεί η ζημιά που προκαλεί αυτή η κυβέρνηση στην Ελλάδα, φυσικά και μπορεί να γίνει. Στην πολιτική δεν υπάρχουν ούτε μονόδρομοι ούτε αδιέξοδα. Οι συμφωνίες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να αλλάξουν και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο. Αυτό εξαρτάται από την αξιοπιστία και την ικανότητα της εκάστοτε κυβέρνησης. Θυμίζω ότι το 2014 η τότε κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει φόρους, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, χωρίς να ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί. Μια αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να πετύχει αλλαγές προς το καλύτερο, αρκεί να πει αλήθειες στο εσωτερικό και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών.

Αυτό ακούγεται ως δέσμευση, αλλά πώς θεμελιώνεται;

Μια άλλη κυβέρνηση, η δική μας κυβέρνηση, μπορεί να προχωρήσει αποφασιστικά τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζονται, να βάλει ξανά τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης και να δώσει ένα άλλο μήνυμα για το πού πάμε, εντός και εκτός Ελλάδας. Και βέβαια θα αξιοποιήσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Εχουμε και τη γνώση και την ικανότητα ώστε οι πολίτες να αισθανθούν και πάλι την ασφάλεια της επιστροφής στην κανονικότητα. Και οι επιχειρήσεις τη σιγουριά μιας κυβέρνησης που τους εξασφαλίζει τη σταθερότητα που χρειάζονται για να επενδύσουν. Αυτό θα μας επιτρέψει να ξεκολλήσουμε από τη λάσπη της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Η χώρα δεν αντέχει άλλα χαμένα χρόνια.

Μήπως όμως ο Αλέξης Τσίπρας έχει απλώς προσχωρήσει κι αυτός στην εφαρμογή των Μνημονίων; Μήπως οι διαφορές σας στην πραγματικότητα είναι πολύ περιορισμένες;

Ο κ. Τσίπρας δεν εφαρμόζει απλώς Μνημόνια, παράγει διαρκώς καινούργια. Επαναλαμβάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε κοινωνικό πακέτο 12 δισ. ευρώ και, αντ’ αυτού, έχει πάρει μέτρα 12,5 δισ. Η χώρα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής καταστροφής. Το 2014 η Ελλάδα είχε τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης και διαπραγματευόταν την έξοδο στις αγορές και τον μηχανισμό πιστοληπτικής στήριξης. Το 2016 ήταν η μόνη χώρα της ευρωζώνης που βρισκόταν ακόμα σε ύφεση. Ο κ. Τσίπρας για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι για την εξουσία. Αυτό ο ελληνικός λαός το πλήρωσε και συνεχίζει να το πληρώνει. Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί. Η κυβέρνηση είναι σε προφανή δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα. Αντί όμως να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να ψηφίσουν, προτιμά να ψηφίζει μέτρα στο διηνεκές. Ολα αυτά, με την κυβέρνηση να τρέφεται από τη μισαλλοδοξία και να ονειρεύεται διώξεις και διχασμούς, γυρνώντας τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Συνεπώς, δεν συμφωνώ: δεν είμαστε ίδιοι. Και δεν μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε ίδιοι και η ίδια η ελληνική κοινωνία, που έχει γυρίσει σελίδα και ζητά αλλαγή.

Παρ’ όλα αυτά, θα επιμείνουμε στην ερώτηση επειδή έχετε και εσείς επικρίνει τους δανειστές για παράλογες απαιτήσεις. Μπορούν να αρθούν τα παράλογα μέτρα;

Οι δανειστές έχουν και αυτοί ευθύνες για λάθη που έχουν συμβεί. Ανέχθηκαν την υπερφορολόγηση που είναι η βάση του Μνημονίου Τσίπρα. Συμφώνησαν με το Ασφαλιστικό-έκτρωμα του κ. Κατρούγκαλου. Κλείνουν τα μάτια στην άλωση της Δημόσιας Διοίκησης από τους κομματικούς εγκάθετους. Σήμερα επιμένουν σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: όπου θεωρώ ότι κάνουν λάθος θα τους το επισημαίνω επιδιώκοντας ταυτόχρονα αλλαγή πολιτικής. Αλλά για να είμαστε αξιόπιστοι, πρέπει να αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες. Πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και να αποφασίσουμε εμείς τι είδους χώρα θέλουμε. Μπορώ να πείσω τους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να κάνει τις αλλαγές που πρέπει με δική της επιλογή και όχι από καταναγκασμό. Επιδιώκω αξιόπιστες, ειλικρινείς σχέσεις προκειμένου να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην πράξη. Σε αυτό το πλαίσιο, ασφαλώς, θα πρέπει να συζητήσουμε αλλαγές ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η οικονομική πολιτική στη χώρα μας και να εξασφαλισθεί η υλοποίηση των συμφωνημένων στόχων. Με μία λέξη θα τηρήσουμε τις συμφωνίες, αλλά με ποιο τρόπο θα το πετύχουμε είναι πρώτα από όλα δική μας υπόθεση.

Αν υπάρχουν πρόθυμοι να συζητήσουν αλλαγές στη συμφωνία, γιατί να μην το επιδιώξει αυτό ο Αλέξης Τσίπρας;

Γιατί, απλά, ούτε θέλει ούτε μπορεί. Προτιμά να βαυκαλίζεται ότι θα προκαλέσει πάλη των τάξεων, προβοκάροντας τους μεν εναντίον των δε. Η κυβέρνηση σερβίρει «μπαγιάτικο τσαβισμό», δηλαδή πολιτική φτήνια και οικονομική φτωχοποίηση. Το κύριο μέλημά της είναι η στοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων με κάθε μέσο. Δεν έχουμε κυβέρνηση αλλά κυβερνώσα αντιπολίτευση, που στο υποσυνείδητό της γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα φύγει από την εξουσία. Ολη αυτή η χυδαιότητα και οι ψεύτικοι διχασμοί δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή, αλλά δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Παρά τη βαθιά κρίση, η κοινωνία είναι ενωμένη και, μπορώ να πω, αλληλέγγυα. Και την ενότητα της κοινωνίας οφείλω να την προστατεύσω. Από την κρίση θα βγούμε όλοι μαζί ή δεν θα βγει κανείς μας. Ακόμη και οι συνταξιούχοι που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προστατεύει από τις περικοπές, αυτοί που παίρνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ, πάνω από όλα θέλουν να βρουν δουλειές τα εγγόνια τους. Πώς θα γίνει αυτό όταν η λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαράκι που συνεχίζει να κατατρώει την οικονομία με αποτέλεσμα να μη γίνονται επενδύσεις και να μη μειώνεται η ανεργία;

Πώς μπορούν να έρθουν δουλειές, χωρίς άλλη μία λύση να δείχνει «μαγική»;

Με πρόγραμμα, με δουλειά, με συνέπεια. Με λιγότερες δαπάνες και λιγότερους φόρους. Γενναία ρύθμιση κόκκινων δανείων και ένεση ρευστότητας στην οικονομία. Επιτελικό όχι γραφειοκρατικό κράτος και ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν ανταγωνισμό και δουλειές. Τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ελληνα. Εξυπνες ιδέες που θα φέρουν χρήματα και θέσεις εργασίας. Το σχέδιό μας είναι φιλόδοξο, καλά επεξεργασμένο, ρεαλιστικό. Εκατοντάδες άνθρωποι μας υποστηρίζουν στην κατάρτιση των προτάσεών μας. Οταν, με το καλό, μας εμπιστευθούν οι πολίτες δεν θα χάσουμε ούτε μία μέρα. Μόνο ένα καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα εθνικής επανεκκίνησης που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα Μνημόνια, θα μας επιτρέψει να σηκώσουμε κεφάλι απέναντι στους δανειστές. Ετσι ώστε να πετύχουμε μικρότερα πλεονάσματα και την παρέμβαση στο χρέος που δικαιούται η χώρα από τον Νοέμβριο του 2012.

Γιατί οι εκλογές αποτελούν μονόδρομο και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης; Η χώρα και η οικονομία δεν θα χρειαστούν ήρεμα νερά;

Εγώ δεν βλέπω ήρεμα νερά αλλά βαλτόνερα. Το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την πορεία της αξιολόγησης αλλά με την πορεία της χώρας. Και η χώρα, είτε κλείσει η αξιολόγηση είτε όχι, είναι σε λάθος δρόμο. Δυόμισι χρόνια τώρα σε όλους τους τομείς γίνονται βήματα προς τα πίσω. Η κυβέρνηση εξαντλήθηκε και εξάντλησε. Τώρα μόνο παίρνει από το υστέρημα των πολιτών. Η υπερφορολόγηση είναι η πολιτική του ανίκανου, το καταφύγιο αυτού που δεν ξέρει πως να κινητοποιήσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της κοινωνίας. Αυτού που δεν έχει ούτε γνώση ούτε σχέδιο.

Μιλάτε για την ανάγκη αλλαγών, αλλά μέρος της κοινωνίας αντιδρά. Και το βλέπουμε στη ΔΕΗ…

Η ΔΕΗ είναι ο σπασμένος καθρέφτης της ιδεοληψίας και της ανικανότητας, δηλαδή της πολιτικής ανεντιμότητας αυτής της κυβέρνησης. Η ιστορία είναι γνωστή: ενώ υπέγραψε τη μείωση της συμμετοχής της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας στο 50%, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να προσαρμόσει τον ρόλο της στα νέα δεδομένα. Από τη Μικρή ΔΕΗ πήγαμε στη μισή ΔΕΗ. Σήμερα η επιχείρηση απειλείται με κατάρρευση που θα συμπαρασύρει ολόκληρη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Και δεν μασάμε τα λόγια μας. Μόνο η πώληση μονάδων της ΔΕΗ και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, μπορούν να μας γλιτώσουν από την καταστροφή. Μόνο έτσι θα διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας, θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος και θα αποκατασταθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ. Πρόκειται για τα αυτονόητα. Αλλά σήμερα δυστυχώς κυβερνά η ιδεοληψία.

Γιατί στην Εξεταστική για την Υγεία δεν θα συμμετάσχουν πρώην υπουργοί Υγείας της ΝΔ; Δεν θα πρέπει να υπερασπιστούν το έργο τους;

Η ΝΔ εκπροσωπείται επαξίως στην Εξεταστική για την Υγεία. Πρόκειται για πολιτική διαδικασία και θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τα όσα ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Συνεπώς, η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ θα υποστηριχθεί, όπως πρέπει, από τα στελέχη μας. Δεν είναι αναγκαίο να προσέλθουν οι πρώην υπουργοί όσο κι αν θέλει η κυβέρνηση να τους εμφανίσει ως δήθεν απολογούμενους σε μια κίβδηλη ψευδοδικαστική διαδικασία. Υπάρχει η ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Και η οποία θα πρέπει να ερευνήσει πράξεις και παραλείψεις, όπως η μη έκδοση δελτίου φαρμάκου από τον κ. Κουρουμπλή.

Τελικά, φοβάστε τις εξεταστικές επιτροπές;

Η κυβέρνηση παράγει διαρκώς σκάνδαλα στο παρόν. Ταξιδεύοντας με ιδιωτικό λίαρ τζετ θα φθάσει γρήγορα στο μέλλον, όπου όλα αυτά θα κριθούν και μάλιστα αυστηρά. Σε ό,τι αφορά τις εξεταστικές επιτροπές, είμαστε διαθέσιμοι και παρόντες. Και δεν είμαστε εμείς που καδράρουμε την υπό εξέταση περίοδο ώστε να εξυπηρετηθούν πολιτικά πρόσωπα που δυσκολεύονται λόγω του παρελθόντος τους.

Καταγγέλλετε συνεχώς προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το κράτος. Πού στηρίζετε αυτή τη μομφή;

Να ελέγξει το κράτος και τη Δικαιοσύνη, εννοείτε… Αυτό που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρο. Θυμάστε ποτέ ξανά από τη Μεταπολίτευση και μετά να βγαίνει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και να καταγγέλλει παρεμβάσεις στο έργο της; Θυμάστε επιθέσεις υπουργών κατά συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων; Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Επιχειρεί ένα διαρκές πραξικόπημα στα ΜΜΕ. Στοχοποιεί τις Ανεξάρτητες Αρχές. Συκοφαντεί τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος επίσης έχει θεσμική ανεξαρτησία. Πρόκειται για τυχοδιωκτισμό.

Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια. Εχουν άδικο όσοι το βλέπουν ως άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς;

Εμείς λέμε όχι στη φτώχεια όπως λέμε όχι και στον φόβο. Είμαστε αντίθετοι στις αποφυλακίσεις επικίνδυνων κακοποιών και στην ανοχή στη βία των αντιεξουσιαστών. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν άβατα, όπως η περίπτωση των Εξαρχείων, και δεν θα επιτρέψουμε τη ρατσιστική βία. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέρμα και στην ανομία. Γιατί μόνο ο ασφαλής πολίτης είναι πραγματικά ελεύθερος.

Η Ευρώπη μετά το Brexit μοιάζει να αναθεωρεί τις προτεραιότητές της προτάσσοντας μια πιο σφιχτή δομή με όσους θέλουν να προχωρήσουν. Σας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη;

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Η περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίησή της είναι όρος για να προχωρήσει μπροστά με πιο σταθερά βήματα. Οπως είναι δεδομένο ότι τα δικά μας ζωτικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα επιβάλλουν την παραμονή μας στον στενό πυρήνα της ΕΕ. Και αυτό θα είναι η κεντρική μας επιδίωξη.

Οι επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία πιστεύετε ότι μπορούν να απειλήσουν αυτή την πορεία;

Και ο αυριανός πρώτος γύρος στη Γαλλία και ο δεύτερος γύρος στις 6 Μαΐου είναι πολύ κρίσιμες αναμετρήσει, όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελπίδα και η πεποίθησή μου είναι ότι ο γαλλικός λαός θα επιλέξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Θα συμβάλει με την ψήφο του στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού μετώπου λογικής, ρεαλισμού και αλλαγών που είναι παντού απαραίτητες.

Εχετε δεσμευτεί για πολλές αλλαγές σε πολύ σύντομο χρόνο. Είναι εφικτό; Και από ποιους θα γίνουν; Από τα ίδια πρόσωπα που κυβέρνησαν τόσα χρόνια;

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ειδικά στο ξεκίνημα. Ετοιμαζόμαστε εντατικά και να είστε βέβαιοι ότι θα ανοίξουμε τη Βουλή καταθέτοντας κρίσιμα νομοσχέδια, που θα τα αλλάξουν όλα. Εχουμε ικανά στελέχη, ενώ είμαστε και σε φάση ανανέωσης και ανοίγματος στην κοινωνία. Δεν ανησυχώ: η πολιτική είναι πάνω από όλα άνθρωποι και ικανούς ανθρώπους έχουμε και βρίσκουμε συνέχεια περισσοτέρους. Η ανταπόκριση της κοινωνίας στο κάλεσμά μας είναι πολύ ενθαρρυντική. Και στους ικανούς ανθρώπους που ακόμα βλέπουν την ανάμειξή τους με τα κοινά με καχυποψία τους λέω: μην αφήσετε άλλους να διαμορφώνουν τις εξελίξεις για λογαριασμό σας. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά εγγυώμαι ένα πράγμα: αξιοκρατία.