Λιγότερες από εκατό, ενενήντα έξι συγκεκριμένα, λέξεις σε ανάρτηση που έκανε το Μεγάλο Σάββατο στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook ήταν αρκετές για να επανακάμψει δριμύτερη η βουλευτής Β’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα από την περιφέρεια των επί προσωπικού συνεντεύξεων όπου «κυκλοφορούσε» τον τελευταίο καιρό –μιλώντας κυρίως για τη διατροφή, τη σχέση της με τη μόδα και τι της λένε οι πολίτες στον δρόμο –στην κεντρική σκηνή της πολιτικής επικαιρότητας. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση εγκαλούσε (με λανγκάζ κομματικής «μαμάς») τον αντιπρόεδρο του κόμματός της Αδωνη Γεωργιάδη για τις κορόνες του επί προσωπικού. Και τον παρότρυνε να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου έως ότου ολοκληρωθεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία. Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε την Τρίτη του Πάσχα με την αντικατάσταση της βουλευτού από τον νεοαποκτηθέντα στην παράταξη Ιάσονα Φωτήλα στη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας. Και το μικρό ειδησεογραφικό, λόγω πασχαλινής αργίας, κενό καλύφθηκε, μέχρι υπερχείλισης, από τη διαδικτυακή αναπαραγωγή ενός γεγονότος που, σε κανονικές συνθήκες πολιτικής επικαιρότητας, μάλλον θα περνούσε στη δεύτερη σειρά του ενδιαφέροντος. Βέβαια, οι ενδοκομματικές κόντρες πάντα πουλάνε, τη ζήτηση όμως καθορίζουν τα πρόσωπα. Οπως και να ‘χει, στην ανάρτηση της Κατερίνας Παπακώστα (πολλοί χρήστες του Διαδικτύου επεσήμαναν ότι περισσότερο το ασύντακτο της διατύπωσης παρά η ουσία της θα έπρεπε να προκαλέσει τη μήνιν του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας) έγιναν χιλιάδες shares και επίσης χιλιάδες σχόλια. Με βασικό χαρακτηριστικό την υπερβολή. Από την κατάχρηση της λέξης «καρατόμηση» για την απομάκρυνσή της από ένα μη θεσμικό πόστο μέχρι την εμπλοκή του Παύλου Πολάκη που με τις ανορθόγραφες και, ως συνήθως, οργίλες διαδικτυακές παρεμβάσεις του βρέθηκε να υποστηρίζει τη νεοδημοκράτισσα βουλευτή. Οπως και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Συμβαίνουν αυτά στο θέατρο του παραλόγου της πολιτικής. Εξάλλου, πριν από λίγο καιρό είχε δώσει και πάλι δείγματα κομματικής απειθαρχίας όταν δημοσιοποίησε την αντίθεσή της με την επίσημη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητάει εκλογές.

Πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια, νομικός στο επάγγελμα, υπερδραστήρια κοινωνικά και πολιτικά, ιδιαίτερα δημοφιλής στις δυτικές συνοικίας της Β’ Αθήνας (το 1990 ήταν η νεότερη, πανελλαδικά, υποψήφια δήμαρχος στην Αγία Βαρβάρα) έχει εκλεγεί, από το 2000 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, πέντε φορές βουλευτής. Στην κυβέρνηση Σαμαρά (τον οποίο είχε υποστηρίξει το 2009 στην αναμέτρησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη για την αρχηγία του κόμματος) διετέλεσε υφυπουργός Υγείας. Ωστόσο, αυτό με το οποίο κυρίως έχει συνδεθεί και μάλιστα με τον άρρηκτο δεσμό της τηλεοπτικής δημοσιότητας είναι το επεισόδιο με τη Μαρία Δαμανάκη στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη το 2007. Ηταν τότε που η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να βρει ένα ρήγμα στον ακατάπαυστο και αμείλικτα οργανωμένο λόγο της Παπακώστα ώστε να μιλήσει κι αυτή, έπιασε το κεφάλι της με απελπισία και βαριαστέναξε την περίφημη πλέον ικεσία «Ω, Θε μου, Θε μου». «Στο δικό μου DNA», είπε πριν από λίγους μήνες σε τηλεοπτική της συνέντευξη αναφερόμενη στο περιστατικό που «πουλάει» ακόμη, «υπάρχει μια παροιμιώδης ψυχραιμία και αυτό την είχε εξοργίσει. (…) Η Μαρία Δαμανάκη έχασε την ψυχραιμία της ενώ δεν θα έπρεπε και δεν υπήρχε και λόγος να δημιουργηθεί αυτό το επεισόδιο. Δεν μαλώσαμε, η καθεμία υποστήριξε τις απόψεις της. Απλά εγώ τις υποστήριξα με τον δικό μου τρόπο κι εκείνη με τη δική της ιδιοσυγκρασία».

Μοιάζει όντως ακατόρθωτο να διακόψει κάποιος την Κατερίνα Παπακώστα όταν βρίσκεται σε τηλεοπτικό πάνελ. Με ρομποτική προσήλωση σε αυτό που θέλει να επικοινωνήσει, είναι σαν να αποκόπτεται από το περιβάλλον, σαν να απευθύνεται σε ένα συμπαντικό κοινό, σαν να μιλάει από τον θάλαμο διακυβέρνησης του «Εντερπράιζ». Αυτό το χαρακτηριστικό της που την έκανε δημοφιλή στις τηλεοπτικές εκπομπές (αν και σε κάποιες περιπτώσεις πασιονάρια χωρίς αιτία) σηματοδότησε μια κατηγορία γυναίκας πολιτικού που, αν ζούσε ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος, θα την αποκαλούσε «τσούγδω». Και που ακραίο παράδειγμα είναι η Ελένη Αυλωνίτου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαιτίας του ίδιου χαρακτηριστικού, όμως, έχει γίνει και κάποιες φορές θύμα αυτού που σήμερα ονομάζουμε, καθ’ υπερβολήν, «δολοφονία χαρακτήρα».

Σήμερα, στα 55 της χρόνια, διατηρεί τη γοητεία που εντυπωσίαζε στα πρώτα της πολιτικά βήματα και ένα καλογυμνασμένο σώμα, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος από φωτογραφία της καθώς κολυμπάει, την οποία ποστάρισε πέρυσι το καλοκαίρι, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια στα σόσιαλ μίντια. Με λεζάντα – παραπομπή στην πολιτική: «Ωρα για βουτιά, στα βαθιά, πάντα, από επιλογή». Αλλάζει συχνά κουπ κι απόχρωση στα μαλλιά της, παραμένει πάντα πιστή όμως στο ενδυματολογικό cocktail chic look και έχει μια κλασική γυναικεία αδυναμία. Τις καλές και ενίοτε ακριβές τσάντες που θεωρεί στυλιστική επένδυση. Παντρεμένη, από τότε που τέλειωνε το πανεπιστήμιο, με τον στρατηγό Θεόδωρο Σιδηρόπουλο, έχει δύο παιδιά. Η εντυπωσιακή κόρη της Αντζελα είναι ηθοποιός, απόφοιτος της σχολής του Γιώργου Αρμένη. Η Κατερίνα Παπακώστα όμως είναι, δικαιολογημένα, ιδιαίτερα υπερήφανη για τον γιο της που πέρυσι πήρε το διδακτορικό του στη Βιολογία. «Ο Κωνσταντίνος έχει κινητικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να έχει τη φυσική δραστηριότητα του έχει ένας μέσος νεαρός άντρας της ηλικίας του. Από την άλλη, έχει μια υπερβάλλουσα νοητική δραστηριότητα που πραγματικά τον κάνει ξεχωριστό» είχε πει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της.