Τσίπρας σε ΕΕ και ΔΝΤ: Μην καθυστερείτε την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2017 08:37 |
Τσίπρας σε ΕΕ και ΔΝΤ: Μην καθυστερείτε την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη

Μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στέλνει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στην διαδικτυακή έκδοση της Wall Street Journal, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο Πρωθυπουργός ωστόσο επισημαίνει ότι η σύγκρουση ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Καλεί, έτσι, όλες τις πλευρές, να σταματήσουν τις τιμωρητικές προσεγγίσεις και να δώσουν στην Ελλάδα «χώρο να αναπτυχθεί». Είναι χαρακτηριστικός άλλωστε ως προς αυτό ο ξένος τίτλος του άρθρου, «It’s Time to Give Greece Room to Grow».

Αναλυτικά το άρθρο του Πρωθυπουργού στα ελληνικά


Η πρόσφατη οικονομική κρίση έπεισε την διεθνή κοινότητα ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη μόνο μέσω συντονισμένων ενεργειών ενάντια στις προκλήσεις που η δημογραφική κατάσταση, οι τροχιές του χρέους, οι εμπορικές ανισορροπίες και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων θέτουν στην ανάπτυξη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη άποψη ότι τέτοιοι παράγοντες ήταν απλώς θέματα μακροοικονομικής απόδοσης.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση αποτελούν τυπικά παραδείγματα από την άποψη αυτή. Ως προηγμένη οικονομία και μέλος ενός ισχυρού νομισματικού κλαμπ, που έχει επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια πορεία ανάπτυξης.

Επτά χρόνια μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα ανέλαβε την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση και τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος τριών διαδοχικών πακέτων προσαρμογής.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα υπερέβη τις επιδόσεις της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε πρόσφατα αυτό το γεγονός, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% από το 0,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% από 0,7% του ΑΕΠ το 2017.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των προοδευτικών φορολογικών πολιτικών που έχουν εκσυγχρονίσει το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας και έχουν αντιμετωπίσει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το 2015.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός δίκαιου και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και κινήτρων για επενδύσεις. Συνολικά, έχουμε θέσει τα θεμέλια για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που επικεντρώνεται στην καινοτομία και τις εξαγωγές.

Είμαστε τώρα έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό σύστημα κοινωνικής προστασίας που μπορεί να καταπολεμήσει την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον κίνδυνο παγίδευσης στη μακροχρόνια ανεργία. Ο συνδυασμός μιας ισχυρής οικονομίας και ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας εγγυάται την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τον μετριασμό των αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων.

Η Ελλάδα γυρίζει επιτέλους την σελίδα. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε σε αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, με τρόπο που να μην δημιουργείται οικονομικό κόστος -ούτε καν μια δεκάρα- στους φορολογουμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τεχνικές λύσεις, που καθιστούν αυτή την πολιτική βιώσιμη, υπάρχουν.

Η έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα δημιουργούσε ομαλότερες δημοσιονομικές οδούς και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό θα επέτρεπε την ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και θα σηματοδοτούσε στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ομαλότητα.

Η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί πολύτιμο χρόνο από την οικονομία μας, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των πιστωτών μας, παρά το πολιτικό κόστος που αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Όμως, ο ασφαλέστερος δρόμος προς αυτόν τον στόχο είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη και να τερματιστούν οι τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.

Η Ελλάδα δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση -είναι η σκηνή, όπου όλα τα υποβόσκοντα προβλήματα της Ευρώπης έχουν βγει στην επιφάνεια.

Το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται σε κατάσταση αβεβαιότητας. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, μαζί με νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική κρίση. Αυτές οι προκλήσεις τροφοδότησαν έναν αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και δημιούργησαν υπαρξιακούς κινδύνους για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, σε μια εποχή που η απάντηση πρέπει να είναι η καλύτερη και η περισσότερη Ευρώπη.

Οι πατερναλιστικές, τεχνοκρατικές και ελιτίστικες προσεγγίσεις δεν μπορούν να είναι η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς. Μόνο εάν εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και αγκαλιάσουμε την αλληλεγγύη, μπορούμε να προσφέρουμε ελπίδα στο ευρωπαϊκό όραμα σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.

Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και μπορούμε να το κάνουμε και πάλι.

13
πολλες συνοδοι, πολλα ναι σε ολα
22/04/2017 00:10
παμε και σε καμια συνοδο να πουμε καμια ανοησια να περασει η ωρα μας,να μας πουνε και τι θα θα κανομε.
σειζης
21/04/2017 23:25
μιλαμε για το θεατρο του παραλογου ..δηλαδη ποσο μαπας πρεπει να εισαι για να πιστευεις στα παραμυθια του τσιπρα ?
Μαριος Α.
21/04/2017 17:14
Μαπας, φασιστακι, καραγκιοζακος, ξεβρακωτος επαναστατης, ... νομιζω Αλεξη οτι σε καταλαβαν ολοι. Παρε τους ομοιδεατες σου και φυγε, φυγε μακρια καθαρμα δημαγωγε.
ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΑΧΑΛΟΣ
21/04/2017 15:33
Εσύ και το τσίρκο σου όχι μόνο καθυστερείτε την ανάπτυξη αλλά βουλιάζετε την χώρα όλο και πιο βαθειά!!
IRENE
21/04/2017 13:39
Βούλωσε το στόμα σου φασιστάκι, σε έχουμε καταλάβει. Αυτό θα είναι το μότο σου για να πας σε εκλογές, θα τα ρίχνεις όλα στους θεσμούς και στους δανειστές, αυτούς τους αθλίους που μας δανείζουν με τα δισεκατομμύρια για μην γίνουμε Βενεζουέλα που ονειρεύεσαι. Ευτυχώς που ολίγοι ακόμα λίγο παλιότεροι από σένα γνωρίζουν Ιστορία και ξέρουν πως οι εχθροί της χώρας μας είναι εσωτερικοί και μόνο και όχι οι έξω που ανέκαθεν μας βοηθούσαν και ηθικά και υλικά. Φύγε σήμερα γιατί όσο μένεις καταστρέφονται τα πάντα.
Κολοκοτρώνης
21/04/2017 12:35
Ανάπτυξη;;;; Ξέρεις άραγε χαμογελαστέ (ο μόνος στη χώρα.. όλοι οι άλλοι κλαίνε...), ξεγραβάτωτε επαναστάτη την έννοια αυτή;; Α ναι!!! Όταν σπάσατε το Σύνταγμα για τα τότε μνημόνια αυξήθηκαν οι πωλήσεις μαρμάρου .. που τα πληρώσαμε εμείς !! Και μην ξεχνάμε τον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού Καρανίκα... Όλα είναι στρατηγικά σχεδιασμένα... Καληνύχτα Τσιπρα και βιάσου να διορίσεις όσους περισσότερους άχρηστους προλάβεις.. Ούφ !! τουλάχιστον πρόλαβες τη γυναίκα σου.
Γιώργος
21/04/2017 13:58
Να πληρώσεις του φόρους σου και να αφήσεις τα πολλά λόγια φίλε Ουγκ.
ΒοΛή
21/04/2017 16:40
Προφανώς ανησυχείς διότι μάλλον ζεις από την φορολόγηση των άλλων...
ΒοΛή 2
21/04/2017 11:52
Όταν τις ευθύνες για την αρνητική "ανάπτυξη" στη χώρα μας, τις ρίχνουν στο ΔΝΤ και ΕΕ, ένα πράγμα αποδεικνύουν, ότι η πολιτική σχιζοφρένεια τους είναι τόσο προχωρημένη, που έχουν αφήσει πίσω τους κάθε όριο πολιτικής λογικής...και όπως συμβαίνει συνήθως σ' αυτές τις περιπτώσεις, προχωρούν αδίστακτα προς καταστροφικές εξελίξεις, αφού κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η άγνοια κινδύνου! Απλά οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν στα χέρια τους τις τύχες μας, κάθε άλλο παρά καλά είναι στα μυαλά...
J.P.
21/04/2017 11:31
Μην λες αηδίες καραγκιοζάκο.
Σια
21/04/2017 10:38
Σοβαρα στο λεω Αλεξη: Εισαι μαπας, αλλα προ παντων εισαι δημαγωγος σαν τον Ανδρεα Παπανδρεου και πολ, πολυ επικινδυνος για το λαο μας.
ΒοΛή
21/04/2017 10:14
Αυτοί που είναι, κατά ιδεολογική αγκύλωση, αρνητές της ανάπτυξης, διώκτες των επενδυτών, εχθρικοί προς την επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό τομέα. που θέλουν να κλείσουν την "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική, να ξεχαστεί η επένδυση στο Ελληνικό, που έθαψαν την Οικοδομική δραστηριότητα, και που υπάρχουν στην εξουσία χάρη στις διάφορες περιθωριακές ομάδες, στους συνδικαλιστές της αλληλοστήριξης και κρατικοδίαιτης καλοπέρασης, είναι αυτοί οι ίδιοι, που για όλα αυτά, ρίχνουν τις ευθύνες στην ΕΕ και στο ΔΝΤ!...
Περασαν 50 χρονια και ειμαστε στο ιδιο και χειροτερο σημειο.
21/04/2017 09:39
Παλι οι αλλοι φταινε ΒΛΗ(ΜΑΤΑ)ΤΑ? Κυττα μια φορα εστω Μ(ΠΟΥΛΙ) τον εαυτο σου στο καθρεφτι (μονος )σου.Θα δεις εναν ψευτη,αγυρτη, βλακα,τιποτενιο,...ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟ αγραμματο. αχρηστο πραγματικο . Τσιτσιφιογκο. Εξα-ΑΠΑΤΗΣΕΣ ακομα και τον ΜΙΚΙ του . Τον χρησιμοποιησες οσο κανεις αλλος (γλυφωντας) τον. Με το Πουσ...χαμογελο σου..Και ο Πατακος ακομα (που τελευταια ) τον μιμησε.. ειχε ορχεις ...εσυ μαλλον εχεις απολα και απο κατω και στο συννεφιασμενο σου μυαλο. Ελληνα σκεψου το προφητικο τραγουδι του ΜΙΚΙ και σιγομουρμουρισετο..¨ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ ,ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΛΕΦΑΡΙΣΕΙ....Μας εκαναν ραγιαδες ενα ματσο τσογλανια που εφτιαξαν και εταιρεια κυβερνητικη την ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με σκοπο και μυστικο ορκο (μαφιοζικο) το αρπαξε να φας και κλεψε ναχεις. Τσιτσιφιογκε ,στειλε παλι με αεροπλανο ΙΧ (χρησης) τον αλλο Παππα-τζη σου στην Βενεζουελα να παρει εντολες απο τον ΜΑΔΟΥΡΟ ΣΑΣ τι θα κανετε αφου ακολουθητε παραλληλες τροχιες κομητων? Ειστε ολοι σας ΑΧΡΗΣΤΟΙ , ΑΙΣΧΡΟΙ και ερχεται το τελος σας.Αυτη την φορα θα πει ο λαος ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΙΣΟΒΙΑ ! ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΙΣΟΒΙΑ.(ΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΙΛΙΑΝΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ)