Το ΔΝΤ επιμένει, ωστόσο στην Ευρώπη και ειδικά στο Βερολίνο σφυρίζουν αδιάφορα

Σε αναμμένα κάρβουνα για το χρέος

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2017 08:00 |
Σε αναμμένα κάρβουνα για το χρέος
Οι τοποθετήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ μαγνητίζουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Και το ελληνικό ζήτημα είναι από τα πιο καυτά στην ατζέντα της προέδρου του Ταμείου

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ μέσω μειώσεων στις συντάξεις και στο αφορολόγητο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Για να πάρει όμως μέτρα για το χρέος, όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να περιμένει πολύ περισσότερο.
Η Κριστίν Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εαρινή Σύνοδος του Ταμείου, φέρεται να συνέστησε στους παριστάμενους δημοσιογράφους κατά την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου να μην κρατούν την ανάσα τους σχετικά με το ελληνικό χρέος. Επανέλαβε δε το ίδιο μοτίβο απαιτήσεων: μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, αναδιάρθρωση χρέους και λογικά πρωτογενή πλεονάσματα από την ευρωζώνη.

Το Βερολίνο όμως δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως πρόθυμο ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ερωτηθείς αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο δήλωσε πως πρόκειται για «μία εύκολη ερώτηση στην οποία δεν υπάρχει εύκολη απάντηση». Αναλύοντας πόσο γενναιόδωρη και αλληλέγγυα έχει υπάρξει μέχρι σήμερα η ευρωζώνη έναντι της Ελλάδας με δάνεια η τελευταία δόση των οποίων πρέπει να πληρωθεί το 2060, με επιτόκια 1% και βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία «δωρίζουν 6 δισ. ευρώ τον χρόνο», σημείωσε ότι «κανένας υπουργός δεν θέλει να δώσει μεγάλη ελάφρυνση τώρα διότι κάτι τέτοιο δεν είναι δημοφιλές στο εσωτερικό της χώρας του». Από την άλλη, πρόσθεσε, πολύ μικρή ελάφρυνση δεν θα είναι καλή για την Ελλάδα. Κάπου εδώ εμφανίστηκε αρκετά διστακτικός για το εάν θα έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος, έως τις  22 Μαΐου.

Ο παραδοσιακά αισιόδοξος Πιερ Μοσκοβισί ανέδειξε επίσης  με τις τοποθετήσεις του τις δυσκολίες μετατροπής της πολιτικής συμφωνίας σε τεχνική. Στόχος, είπε, είναι να έχουμε μια συμφωνία έως τα τέλη Μαΐου. Εως τότε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα μέτρα θα έχουν ψηφιστεί. Οι αποφάσεις για το χρέος όμως ενδεχομένως ακόμα να αναζητούνται. Για άμεση εφαρμογή, ούτε λόγος.  «Αν χρειαστεί, θα εφαρμοστούν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος το 2018», επανέλαβε χθες ο επικεφαλής του ESM.
     
Οταν ο Σόιμπλε αγάπησε τον Τσίπρα
Στο τρίγωνο του διαβόλου Βερολίνο - Ουάσιγκτον - Αθήνα, ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα «πιο ρεαλιστικές» σε σχέση με αυτές του ΔΝΤ. Το Ταμείο απορρίπτει «παράλογα πλεονάσματα» πάνω από 1,5% του ΑΕΠ και προσγειώνει τις εκτιμήσεις του μεταξύ 1,5% και 2% για την περίοδο από το 2018 έως και το 2022. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 3,5% του ΑΕΠ το έχει στο τσεπάκι.

Σε αυτό το φόντο, ο Σόιμπλε έφτασε να παίρνει το μέρος του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να μην πει ναι στην άμεση διευθέτηση του χρέους. «Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η ερμηνεία για την ξαφνική επίθεση φιλίας του Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στην τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ που είχε προηγηθεί. «Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πιο λογικά διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται προκειμένου να καταστεί βιώσιμο», είχε τονίσει η επικεφαλής του ΔΝΤ. Ο Σόιμπλε όπως φαίνεται το 3,5% το θεωρεί εξαιρετικό μέγεθος στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία.
  
Νέο ορόσημο η 22α Μαΐου
Οσο η διαμάχη για το χρέος συνεχίζεται, τα σκληρά μέτρα έρχονται ολοένα και πιο κοντά.
Από την ερχόμενη Τρίτη με την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα θα μπει στην τελική ευθεία η σύνταξη των νομοσχεδίων και των επικαιροποιημένων Μνημονίων. Ο σχεδιασμός ορίζει την κατάθεση πολυνομοσχεδίου με μέτρα και προαπαιτούμενα την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου στη Βουλή και την άμεση ψήφισή τους έως τις 15 του μήνα με τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Αν θα πάρουμε κάτι για το χρέος σε εκείνο του Eurogroup, έστω σε επίπεδο διαγραμμάτων, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει καμία απόφαση η οποία να μπορεί να μεταφραστεί σε συγκεκριμένη ωφέλεια για την Ελλάδα διότι κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε ούτε έξω από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στην Ουάσιγκτον έως την Κυριακή θα αναζητηθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και τις αρνήσεις του Βερολίνου, έστω και ατύπως. Επίσημες αποφάσεις, διευκρινίζεται αρμοδίως, δεν αναμένονται. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Παπαδημητρίου θα έχουν αλλεπάλληλα ραντεβού με όλους τους εμπλεκομένους, από τη Λαγκάρντ και τον Τόμσεν έως τον Ντεϊσελμπλούμ, τον Μοσκοβισί, τον Σαπέν και, βέβαια, τον Σόιμπλε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
10
Μ.Ρ. Αναρράχοβα
24/04/2017 08:33
Θα μπορούσε ενδεχομένως να ανασταλεί για όσο χρόνο απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα, το διπλό οικογενειακό επίδομα σε ζευγάρια συνταξιούχων ή σε συνταξιούχους με εργαζόμενο σύζυγο-η. Διαφορετικά η περικοπή 1,8 δις ΕΥΡΩ στα συνταξιοδοτικά κονδύλια του κρατικού προυπολογισμού θα φέρει τραγωδίες, κυρίως σ' αυτούς που από το 2010 είδαν μειώσεις 60%!
Vago
22/04/2017 01:35
Αλεξη μην ακους κανενα! Συνεχισε τον δρομο σου για να συνεχισω κι εγω, μαλακα να σε ανεβαζω, μαλακα να σε κατεβαζω.
Johnny Eternal Memorandum
21/04/2017 20:56
Πώς είναι δυνατόν το συριζότσιρκο να υπογράφει στάση τέσσερα ό,τι του ζητάνε χωρίς πολλές κουβέντες φορτώνοντας ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΠΙΠΛΈΟΝ ΣΤΗΝ ΠΛΆΤΗ ΤΩΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ, ΑΛΛΆ ΑΚΌΜΗ ΒΡΙΣΚΌΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΆΤΟ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΊΩΣΗΣ Κ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΆΣ ; ΠΏΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΌΝ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΤΌΣΕΣ ΘΥΣΊΕΣ Κ ΤΑΛΑΙΠΩΡΊΕΣ Ο ΚΟΣΜΆΚΗΣ ΑΚΌΜΗ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΌ;
ΔΓΚ
21/04/2017 15:19
..όταν ενδιαφέρεσαι για την πατρίδα και μάχεσαι γιαυτήν είναι λογικό να κάθεσαι σε αναμμένα κάρβουνα για το χρέος που δημιούργησαν άλλοι..οι άλλοι καθότανε στον ήλιο 50 χρόνια ..δανειζότανε και... λιαζότανε που λέει και το τραγούδι..και παρκάραν τα κλεμμένα στο εξωτερικό παριστάνοντας τους λόρδους..
Μονο καρβουνα ?
23/04/2017 15:52
Σε αναμενα καρβουνα καθεται ο Τσιπρας για να μη χασει το πρωθυπουργιλικι, η κυβερνηση για να μη πεσει, τα κομματοσκυλα για να μην χασουν τους μισθους τους, ολο το Συριζαιικο εκτρωμα γιατι 80% των Ελληνων θελει να φυγουν, και οι Ευρωπαιοι που κουραστηκαν πλεον με τη συνεχιζομενη διαπραγματευση. Οταν ενδιαφερεσαι για την πατριδα, δεν την φορτωνεις 85 δισεκατομμυρια ευρω χρεος, ουτε εκχωρεις τη δημοσια περιουσια για 99 χρονια. Αντιθετως διωχνεις τους μισους δημοσιους υπαλληλους και κοβεις τα εξοδα του κρατους στο μισο μεχρι να ορθοποδησει λιγο η χωρα, μειωνεις τους βουλευτες σε 100, ιδιωτικοποιεις τα παντα, κλεινεις τις ζημιογονες δημοσιες επιχειρησεις, μειωνεις τους φορους σε επιπεδο κατωτερο των γειτονικων χωρων ετσι ωστε οι δικες τους επιχειρησεις να μεταφερουν την εδρα τους στην Ελλαδα αντι να φευγουν οι δικες σου εξω, κρατας ανοιχτες τις τραπεζες αποκαθιστωντας την εμπιστοσυνη στο κρατος - κι αυτο γινεται οταν στησεις ενα κρατος που στηριζει τον πολιτη αντι να τον κυνηγαει σε καθε του βημα, κοβεις ολες τις συνταξεις 15ετιας, σταματας τη συνταξιοδοτηση πριν απο τα 67 ασχετως του ποσα χρονια εχει δουλεψει ο καθενας, σταματας τη λαθρομεταναστευση οχι μονο για να μη μπαινουν κατακαθια αλλων χωρων μεσα αλλα και για να δειξεις στους ξενους οτι εχεις τον απολυτο ελεγχο των συνορων σου και οτι εισαι κρατος με κυριαρχια και αξιο μελος της ΕΕ. Εαν το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να επιτιθεσαι στην αντιπολιτευση για ολα αυτα που εγιναν τα τελευταια 50 χρονια τοτε εισα για κλαματα. Τον Τσιπρα τον βγαλαμε γιατι πιστεψαμε οτι θα ηταν διαφορετικος απο τους αλλους αλλα μας βγηκε τρισχειροτερος.
ΔΓΚ
24/04/2017 09:28
..να φύγουν για να γυρίσουν ποιοί? αυτοί που 50 χρόνια έκαναν ότι δούλευαν και δανείζονταν ασύστολα και λήστευαν τον ιδρώτα του έλληνα πολίτη τον οποίο τελικά φτωχοποίησαν? μην είσαι τόσο αφελής να πιστεύεις ότι τα 2 χρόνια του Τσίπρα φταίνε για την κατάντια..τα 50 προηγούμενα είναι αποκλειστικά υπεύθυνα με τους κλέφτες τα λαμόγια τους εκδότες που έπαιρναν αεράτα λεφτά και τους..πολιτικούς-λαμόγια που διόριζαν κομματόσκυλα και είχαν κομματικούς στρατούς για να κρατάνε την καρέκλα τους..με δανεικά..δες τα πραγματα αντικειμενικά..προσωπικά δεν πολιτικολογώ..αλλά εγώ και χιλιάδες άλλοι ..ίσως και σύ χάσαμε τη ζωή μας σε μιά χώρα της πλάκας όπου η λαμογιά και η κλεψιά είχαν ανακυρηχθεί σε υπέρτατα..αγαθά..φίλε πρόσεχε στο μέλλον τι θα ψηφίσεουμε...
Οχι Τσιπρα παντως
25/04/2017 14:44
Δεν ξερω ποιον θα ψηφισω, ξερω ομως ποιον δεν θα ψηφισω - τον Τσιπρα. Και για να μην παρεξηγηθω λεω οτι ενδεχομενως μια κυβερνηση αριστερας να μην ειναι και τοσο ασχημη, ομως οποιαδηποτε κυβερνηση με τον Τσιπρα αρχηγο ειναι κολαση για την πατριδα. Ευχαριστω
σειζης
21/04/2017 22:46
πασοκ και νεα δημοκρατια ηταν το 90%των ψηφων αρα δεν ειναι οι αλλοι ειμαστε εμεις
ΔΓΚ
22/04/2017 10:20
..αποδέχομαι πλήρως την σωστή ..παρατήρησή σου και εξηγούμαι ότι εγώ πλέον δεν ανήκω στο εμείς που οθά τοποθέτησες.
σειζης
24/04/2017 02:02
τωρα ειναι πολυ αργα για δακρυα μαρθα βουρτση