Με μια διπλή κίνηση πολιτικής πυγμής, τόσο προς το εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης όσο και προς την κυβέρνηση, επέστρεψε χθες από την ανάπαυλα του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μετατρέψει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία σε σόου, αλλά και πως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να βάλει τέλος στα φαινόμενα εσωστρέφειας και να επικεντρωθεί στην αυστηρή κριτική των κυβερνητικών πεπραγμένων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να μη συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή οι πρώην υπουργοί Υγείας του κόμματος, αλλά αντίθετα βουλευτές που δεν έχουν εμπλακεί σε ακραίες αντιπαραθέσεις. Ταυτόχρονα, προχώρησε στην αντικατάσταση της αναπληρώτριας τομεάρχου Υγείας Κατερίνας Παπακώστα από τον Ιάσονα Φωτήλα –ως αντίτιμο για τα αιχμηρά σχόλιά της κατά του Αδωνη Γεωργιάδη.

Υψηλόβαθμα στελέχη της οδού Πειραιώς επισημαίνουν ότι η απόφαση της ΝΔ να συμμετάσχουν στην Εξεταστική οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Νότης Μηταράκης και Χρήστος Μπουκώρος και όχι οι πρώην υπουργοί Υγείας του κόμματος, ουσιαστικά ακολουθεί κατά γράμμα την αντιπολιτευτική γραμμή που είχε χαράξει την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στη Βουλή. Οπως εξηγούν, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε υπογραμμίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα υποκύψει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει τεχνητές εντάσεις και εντυπώσεις με την Εξεταστική για την Υγεία, έχοντας ως προφανή στόχο να αποφύγει την κριτική για τα μέτρα που έρχονται. Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους στήνει κάθε φορά μια θεατρική παράσταση. «Θέλετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, επειδή δεν μπορείτε να την κάνετε ένα μεγάλο εργοτάξιο για το αύριο» είχε σχολιάσει δηκτικά.

Συνακόλουθα –σημειώνεται από το γαλάζιο επιτελείο –επελέγησαν βουλευτές με ικανότητες και γνώσεις, οι οποίοι θα είναι σε θέση να δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει, όμως δεν θα αποτελέσουν «εύφλεκτο υλικό» που επιθυμεί η κυβέρνηση για πρόκληση εντάσεων. Κυρίαρχη εκτίμηση στην Πειραιώς είναι πως αν στην Εξεταστική συμμετείχαν ο Αδωνις Γεωργιάδης ή ο Μάκης Βορίδης, που συγκεντρώνουν τα κυβερνητικά πυρά, τότε το μόνο που θα πετύχαινε η ΝΔ θα ήταν να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του Μαξίμου. Αλλωστε, στρατηγικός στόχος της ΝΔ είναι να υποβιβάσει την αξία αυτής της Εξεταστικής, για την οποία άλλωστε είχε δηλώσει ανοιχτά τη διαφωνία της στη Βουλή, επειδή δεν περιλαμβάνει και την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να σταματήσει εν τη γενέσει τους και τα φαινόμενα εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Η απόφασή του να «ξηλώσει» την Κατερίνα Παπακώστα χαρακτηρίζεται από το γαλάζιο επιτελείο ως επίπληξη με στόχο το κόμμα να μείνει προσηλωμένο στη σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αφορμή για την απομάκρυνση της Κατερίνας Παπακώστα ήταν η φραστική επίθεση που είχε εξαπολύσει η βουλευτής της Β’ Αθήνας, ζητώντας από τον Αδωνη Γεωργιάδη να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος του κόμματος έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες της Εξεταστικής για την Υγεία. Η ενόχληση Μητσοτάκη, εξάλλου, ακολουθεί και άλλα «παραπτώματα» της βουλευτού, όπως η προηγούμενη παραίνεσή της να αφήσει η Πειραιώς στην άκρη το εκλογικό αίτημα εάν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπισθεί ως «γραφικότητα». Φαίνεται πάντως ότι η κίνηση Μητσοτάκη δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να ηρεμήσει τα γαλάζια νερά και τις συνεχείς επικρίσεις της τακτικής Γεωργιάδη από το σύστημα των καραμανλικών: ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάνος Αντώναρος φρόντισε χθες να διαμηνύσει ότι στήριξε εκλογικά την Κατερίνα Παπακώστα και θα την ψηφίσει και στις επόμενες εκλογές.