Η σχετική θέση της κυβέρνησης έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ευμετάβλητη και αγγίζει τα άκρα. Συνήθως, με όχημα τις απαιτήσεις σκληρών μέτρων, το ΔΝΤ αποτελεί τον ιδανικό εξωτερικό εχθρό. Οταν οι προβολείς όμως στρέφονται στο μέτωπο του χρέους, το τροπάρι αλλάζει.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας το ΔΝΤ επιδιώκεται να αποτελέσει τον απόλυτο σύμμαχο στη μάχη για το χρέος. Στο τέλος της επόμενης τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι «παράλογες απαιτήσεις» του Ταμείου ενδέχεται να έρθουν και πάλι στο προσκήνιο όταν η κυβέρνηση θα κληθεί να μετουσιώσει το προσύμφωνο της Μάλτας σε νομοσχέδια και νέα επικαιροποιημένα Μνημόνια, τόσο με την Κομισιόν (SMOU) όσο και με το ΔΝΤ (MEFP).

Στις 21 Απριλίου όλοι οι ισχυροί παίκτες στη σκακιέρα του ελληνικού χρέους θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον. Νωρίτερα και συγκεκριμένα σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία στις οποίες θα ενσωματώνονται και οι προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εως το περασμένο φθινόπωρο το Ταμείο ήταν στην πλευρά των «ταύρων» όσον αφορά την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Είχε προσυπογράψει τις εκτιμήσεις για επέκταση του ΑΕΠ κατά 2,7% φέτος, ανεβάζοντας μάλιστα τον πήχη στο 2,8%. Η πρόβλεψη αυτή αναμένεται τώρα να αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η προσαρμογή δεν θα είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να ανατρέπονται τα συμφωνηθέντα ήδη μέτρα.

Το ΔΝΤ, κατά τις πληροφορίες, παραμένει στην πλευρά των αισιόδοξων στο μέτωπο της ανάπτυξης, συνεχίζοντας να προβλέπει επέκταση πάνω από 2% για φέτος παρά το γεγονός ότι στο εγχώριο οικονομικό σκηνικό ήδη ο πήχης έχει κατέβει ανεπισήμως από την Τράπεζα της Ελλάδος κοντά στο 1,8% και από το ΙΟΒΕ κοντά στο 1,5%.

Οι κρίσιμες προβλέψεις αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών από την πλευρά του ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο στο πλαίσιο μιας ακόμα έκθεσής του για την παγκόσμια οικονομία (Fiscal Monitor) και είναι αυτές οι οποίες θα αποκαλύπτουν τις πιθανότητες ενεργοποίησης του συνόλου των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ το 2019. Στο μέτωπο των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι προβλέψεις του Ταμείου –όπως έχουν καταστήσει επανειλημμένα απολύτως σαφές Τόμσεν και Βελκουλέσκου –τελούν υπό τον αστερίσκο της επιβεβαίωσης των στοιχείων για το 2016 από τη Eurostat στις 24 Απριλίου. Ο Πρωθυπουργός έχει αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις του ότι ήδη από το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ ο οποίος έχει τεθεί για το 2018, αλλά πριν σφραγιστούν τα μεγέθη από τη Eurostat το ΔΝΤ συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις.

Το χρέος. Πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων εκτιμά ότι στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (21-23 Απριλίου) το Ταμείο και το Βερολίνο θα δοκιμάσουν ο ένας τις αντοχές και τις ανοχές του άλλου. Το Ταμείο θα διεκδικήσει έναν όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρο οδικό χάρτη μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος ικανών να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του καλύπτοντας το ΔΝΤ ώστε να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Το Βερολίνο από την πλευρά του θα συνεχίσει να επιδιώκει οι όποιες αποφάσεις τεθούν προς έγκριση στο Eurogroup του Μαΐου (σύμφωνα με το ιδανικό χρονοδιάγραμμα σε μια έκτακτη συνεδρίαση πριν τις 22 του μήνα) να μην μπορούν να ποσοτικοποιηθούν σε δισεκατομμύρια ευρώ για ευνόητους πολιτικούς λόγους. Τα δε μέτρα για το χρέος είναι ξεκάθαρο ότι θα υλοποιηθούν μόνο υπό την αίρεση πλήρους εφαρμογής όχι μόνο των υφιστάμενων προβλέψεων του τρίτου Μνημονίου αλλά και των προαπαιτούμενων που θα ενσωματωθούν σε αυτό για μετά το 2018.

Ετσι το επόμενο διάστημα, μετά και την επιστροφή της τρόικας (από τις 24 του μήνα και μετά), όλα δείχνουν ότι στο προσκήνιο θα υπάρχουν μόνο τα μέτρα και οι υποσχέσεις για το μέλλον στο μέτωπο του χρέους και των αντιμέτρων.

Το δάνειο. Στο σκέλος των αντιμέτρων, μάλιστα, το κυβερνητικό αφήγημα για ένα δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα το οποίο θα συνέβαλλε στη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας τσάκισε μετά τις δηλώσεις του προέδρου του διεθνούς οργανισμού Jim Yong Kim. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Telegraph», ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για μια περαιτέρω εμπλοκή σε χρηματοδότηση προς την Ελλάδα τονίζοντας πως «οι όποιες επίσημες συζητήσεις για δάνειο είναι απίθανο να λάβουν χώρα μέχρι η Αθήνα να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση των ευρωπαίων πιστωτών της ώστε να αποφύγει μια χρεοκοπία το καλοκαίρι». Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, ένα δάνειο προς τη χώρα δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, είπε, συμπληρώνοντας πως αυτό θα απαιτούσε τη στήριξη των μελών του ΔΣ από κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ αλλά και η Ζιμπάμπουε.