Με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε μια ώρα, συμμετείχε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς και η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η πορεία των διαπραγματεύσεων Μεγάλης Βρετανίας-ΕΕ μετά το Brexit, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η προσφυγική κρίση.

Τον Μπόρις Τζόνσον συνόδευσε στην έξοδο του Μαξίμου ο Νίκος Κοτζιάς, με τους δύο άνδρες να ανταλλάσσουν θερμή χειραψία.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε χωρίς δηλώσεις, καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση από συνεργάτιδά του, αναχωρεί άμεσα για τη Βρετανία.

Ο κ. Τζόνσον είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις στη μετά Brexit εποχή, το Κυπριακό, τη Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «θέλουμε η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. να γίνει συντεταγμένα και με σχέδιο, με τρόπο που να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Ε.Ε. και με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με κράτη όπως είναι η Ελλάδα». Οπως είπε, «θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που θα υπάρξουν από την αποχώρηση της Βρετανίας και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές μας».