Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία έκτακτη κατάσταση «η οποία χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις εκλογές» εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό» εξήγησε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Σημίτης θεωρεί ότι υπάρχει πρόθεση τόσο από ευρωπαϊκής πλευράς, όσο και από ελληνικής πλευράς «αλλά οι μεν Ευρωπαίοι θέτουν ορισμένα θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα αυτή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, η δε κυβέρνηση για να μην αποδυναμώσει τη θέση της, δε θέλει να κάνει αναγκαίες υποχωρήσεις».

Ερωτηθείς εάν φοβάται έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει σχέδιο, προσθέτοντας όμως: «Φοβάμαι το ατύχημα».

«Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση»

«Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες. Οι αξιολογήσεις δεν γίνονται. Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ευρώπη που ασχολείται και στην Ελλάδα που να μη λέει ότι όσο καθυστερούν οι αξιολογήσεις τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα» ανέφερε.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του για το αίτημα που φέρεται να υπήρξε από την πλευρά των δανειστών να στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση τα μέτρα, ενώ χαρακτηρίζει παραπλανητικό τον ισχυρισμό ότι υπάρχει μία συνεχή διαπραγμάτευση για το χρέος.

«Λοιπόν, με συγχωρείτε, όλα σχετικά με το χρέος έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο. Η διαδικασία δηλαδή. Και η διαδικασία λέει: ένα, δύο, τρία. Το τέσσερα είναι το ’18. Και το 4 είναι αυτή η διαπραγμάτευση που θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Όταν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση λέει θέλω να διαπραγματευτώ πριν αυτά που έχω συμφωνήσει το ’18, ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πώς έχει η κατάσταση».

Σε ερώτηση τι απαντά στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη φράση του πρωθυπουργού ότι «αν οι υπουργοί μου εμπλέκονταν σε εξεταστικές, προανακριτικές, δεν θα γυρνούσα να κάνω το σοφό», ο κ. Σημίτης απαντά:

«Στον πρωθυπουργό θα απαντούσα ότι βλέπει τη διαφθορά όχι ως κοινωνικό φαινόμενο. Η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και για να ξεπεραστεί η διαφθορά χρειάζονται προσπάθειες όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία της Πολιτείας, την παρέμβαση στην κοινή γνώμη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες. Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία. Δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα».

«Δεν είδα διαφάνεια στο θέμα της τραπέζης Αττικής»

«Η διαφάνεια είναι απολύτως αναγκαία και κάθε τι πρέπει να ερευνάται. Αλλά εκείνο το οποίο δεν είναι χρήσιμο είναι χωρίς να υπάρχουν στοιχεία να εκτοξεύονται καταγγελίες ή να δημιουργούνται όπως φαίνεται ότι δημιουργούνται, ή δημιουργήθηκαν και φαίνεται να δημιουργούνται διαδικασίες για να αναδειχθεί η διαφθορά των άλλων χωρίς να υπάρχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Παραδείγματος χάριν, επειδή είπατε διαφάνεια δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια εγώ σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο, οι οποίες είναι χιλιάδες και γίνονται χωρίς ΑΣΕΠ. Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα της τραπέζης Αττικής. Δεν είδα να υπάρχει απαραίτητη διαφάνεια σε σχέση με αγορές εξοπλισμών» πρόσθεσε.

Ο κ. Σημίτης υπερασπίστηκε την ορθότητα των στοιχείων με τα οποία η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ. «Αυτό αμφισβητήθηκε από αυτούς που κάνανε μετά την απογραφή (…) Το 2006 συνήλθε η επιτροπή του Eurostat η οποία εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις και είπε ότι η κυβέρνησή μου έκανε σωστά τις εγγραφές στις στατιστικές της αγοράς των όπλων, η αγορά των όπλων δεν υπολογίζεται όπως λέει η κυβέρνηση Καραμανλή κατά την στιγμή της αγοράς, αλλά κατά την στιγμή της παράδοσης» είπε.

Υπερασπίστηκε επίσης την επιλογή να μπει στο κλαμπ των χωρών με το κοινό νόμισμα. «Η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα με όποιες δυσκολίες υπάρχουν ή ανισότητες ή κακές ρυθμίσεις στο σύστημα γιατί έξω από το σύστημα δεν θα έχει δυνατότητα ομαλής επιβίωσης. Αυτό πιστεύω εγώ και αυτό δείχνει η εμπειρία» τόνισε.

Επίσης, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή για την πορεία του χρέους, αναγνώρισε ευθύνες των ξένων για την κατάσταση στη μετά τα μνημόνια εποχή, ενώ χαρακτήρισε λανθασμένη υπερβολή την απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.

«Δεν αποκλείεται ατύχημα με την Τουρκία»

Για τα ελληνοτουρκικά δεν απέκλεισε «να γίνει κάποιο ατύχημα» και για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, είπε: «Η Τουρκία όπως είναι τώρα δεν πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Τώρα, εγώ είμαι ένας ιδιώτης, ο οποίος μπορώ να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου, η Ελλάδα είναι μία χώρα με ευθύνες και πρέπει να προσέχει τι λέει».

Τέλος, ο Κώστας Σημίτης είπε για την Κεντροαριστερά: «Εγώ συμφωνώ ότι αυτό που αποκαλείται στην Ελλάδα Κεντροαριστερά πρέπει να ενωθεί, να κάνει έναν ενιαίο χώρο και να έχει ένα ενιαίο πρόγραμμα (…) έχω πάρει μέρος σε αυτές τις συζητήσεις για πολύ καιρό και επειδή το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό, αποφάσισα να σταματήσω να συμμετέχω σε αυτό.

»Εχω πει επανειλημμένα τη γνώμη μου και σε συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ και σε άλλες συγκεντρώσεις, ότι χρειάζεται μία ενιαιοποίηση όλου του χώρου και χρειάζεται μία νέα ηγεσία, η οποία δεν αποκλείει τους παλιούς, αλλά έχει και πράγματι καινούργιους και υπάρχουν σε αυτόν τον χώρο και άνθρωποι οι οποίοι και γνώση έχουν και πείρα και νέο πρόσωπο».