«Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τους εταίρους στις Βρυξέλλες. Διαπραγματεύεται εσωτερικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ και ταυτοχρόνως παραποιεί την πραγματικότητα και δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην ημερίδα του Κύκλου Ιδεών, «60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης: Η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ξανά σε δοκιμασία», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «η χώρα υποβαθμίζεται, η χώρα ηττάται. Κάθε ημέρα που περνά, τα πράγματα γίνονται χειρότερα και αποδυναμωνόμαστε μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς που είναι ακόμη ρευστοί και αδιαμόρφωτοι».

Ο πρώην υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Αν δεν παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εάν τεθεί ξανά σε αμφισβήτηση αυτό, φυσικά δεν θα είναι στην πρώτη ταχύτητα, θα βρεθεί λόγω περιδίνησης, όχι έξω από την ευρωζώνη, έξω από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συνολικά. Αρα, ο στόχος της παραμονής στην πρώτη ταχύτητα, δεν είναι ρητορικός, ούτε βολονταριστικός, είναι διαβολεμένα πρακτικός, επείγων, συγκεκριμένος και εθνικός, και αυτό έχουμε να κάνουμε».

Επίσης, χαρακτήρισε ως «φενάκη» την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να περιμένει να αλλάξουν οι συσχετισμοί στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία για να λύσει τα προβλήματα που γεννιούνται «μέσα σε όλο αυτό το τοπίο το οποίο είναι ρευστό και δύσκολο, με ειδικούς καταναγκασμούς γιατί είναι δανειζόμενη, γιατί παρακαλά να δει τι θα γίνει με την αξιολόγηση, με ένα τέταρτο δάνειο, με τη διασφαλισμένη επάνοδό της στις αγορές υπό όρους και προϋποθέσεις, με τις πρόσφατες παραμετρικές αλλαγές του χρέους, με τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, τις διαρθρωτικές αλλαγές».