Τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης απειλεί το θέμα ΔΕΗ, με ορατό τον κίνδυνο να προκαλέσει τριγμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όταν και εφόσον η συμφωνία έρθει στη Βουλή. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μετρά αντιδράσεις, επιχειρεί να συσπειρώσει τους βουλευτές της με άξονα τον «αγώνα» να μην πουληθούν καλές παρά μόνο γηρασμένες μονάδες της ΔΕΗ και έχει ήδη ξεκινήσει τα μασάζ.

Ούσα με το ένα χέρι πάνω από το χαρτί αποδοχής της συμφωνίας για τα ενεργειακά, η ηγεσία της κυβέρνησης ψάχνει εναγωνίως τρόπο να τη «σερβίρει» στο εσωτερικό τού ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτο μασάζ επιχείρησε χθες ο Γιώργος Σταθάκης στη συνδικαλιστική παράταξη της ΓΕΝΟΠ που μετά τη συνάντηση προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, αφού ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συζητά την πώληση λιγνιτικών μονάδων. Στη συνέχεια ο υπουργός είδε τους βουλευτές Φλώρινας (και της ΝΔ) λέγοντας «δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις, η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν θα παραδοθούμε άνευ όρων». Απομένει σήμερα ένα τρίτο μασάζ, πάλι από τον Σταθάκη στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Κοζάνης (Δημητριάδης, Μουμουλίδης, Θεοφύλακτος,Ντζιμάνης) και τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

«ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ». Ακόμη και αν όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν σε ρήξη για τη ΔΕΗ τελικά τα δεχθούν όλα, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι η πώληση μονάδων απειλεί με πολιτικές περιπέτειες την κυβέρνηση. Πρώτος εξέφρασε τη ρητή διαφωνία του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, καλώντας την κυβέρνηση με άρθρο του στην «ΕΦΣΥΝ» «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Το ερώτημα φυσικά είναι μέχρι πού θα φτάσει ο Σκουρλέτης για τη ΔΕΗ και αν θα προχωρήσει ακόμη και σε καταψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή. Το αυτό ισχύει και για τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη που σιγοντάρισε τον συνάδελφό του λέγοντας «καλά κάνει ο Σκουρλέτης και αντιδρά».

Σύμφωνα με μια ερμηνεία, τζαρτζάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ θα γίνει, και μάλιστα χοντρό, ωστόσο ο θόρυβος θα είναι περισσότερος από την ουσία και σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν θα διακυβευτεί θα είναι η συνοχή του κυβερνητικού μπλοκ. Στο κείμενο της συμφωνίας θα αναφέρεται η πώληση μονάδων, δίχως ωστόσο αυτή να εξειδικεύεται. Το πόσες και ποιες (λιγνίτες, νερά) θα καθοριστεί στην ουσία από το market test του Σεπτεμβρίου που θα κληθεί να διαπιστώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ανάμεσα στους δυνητικούς αγοραστές, με το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση να μεταφέρεται τον Δεκέμβριο, αφού τότε θα έρθει στη Βουλή η ρύθμιση με τον αριθμό και τη σύνθεση του πακέτου των μονάδων. Οσο για τη διαδικασία πώλησης, παραπέμπεται για τον Ιούνιο του 2018.