Τρία αγκάθια καλούνται να ξεπεράσουν οι συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθ’ οδόν προς το Συνέδριο του Ιουνίου για μια νέα Κεντροαριστερά. Στη Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη, επικαλούμενοι και τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τον αριθμό των συνέδρων, παρά τις αρχικές δυστοκίες.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού της ΔΗΣΥ, το ΠΑΣΟΚ αρχικά πρότεινε 5.000 συνέδρους, αριθμός που δεν βρήκε σύμφωνους τους λοιπούς. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί «ο Σουλτς να εκλέγεται με 600 συνέδρους» σε ανάλογη διαδικασία και η ελληνική Κεντροαριστερά να χρειάζεται οκταπλάσιο αριθμό. Τελικά ο αριθμός έπεσε στους 3.000 και χρειάστηκε διπλή διευκρίνιση για να ξεκαθαριστεί ότι οι 1.500 εκπρόσωποι της κοινωνίας οι οποίοι είναι εκλεγμένοι στη θέση τους (ως εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, πολιτικών και επιστημονικών φορέων) δεν θα περάσουν από διαδικασία εκλογής για να συμμετέχουν στο Συνέδριο του Ιουνίου. Αντίθετα, από τους υπολειπόμενους 1.500 συνέδρους, ο αριθμός που αντιστοιχεί σε κάθε κόμμα μπορεί να οριστεί από αυτό είτε θεσμικά είτε να τεθεί σε επίπεδο βάσης. Επομένως κάθε κόμμα, ανάλογα με το τι θα επιλέξει στις εσωτερικές του διαδικασίες, μπορεί να θέσει ζήτημα εκλογής συνέδρων –πάντοτε στο ποσοστό που του αναλογεί. Αυτή η μέση λύση είναι κάτι που ευχαριστεί όλους και επιτρέπει σχετική αυτονομία στις κινήσεις κάθε συνιστώσας, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της πολυκομματικής συμμαχίας που επιχειρείται.

Σε αυτό το θέμα διαφορετική γραμμή κράτησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος επέμεινε μέχρι το τέλος σε διαδικασίες πιο ανοιχτές στην κοινωνία, με άμεση εκλογή συνέδρων.

Ο επικεφαλής. Το θέμα του επικεφαλής δεν τέθηκε σχεδόν καθόλου στη συνεδρίαση και η Φώφη Γεννηματά είπε πως «αυτά έχουν συμφωνηθεί», επικυρώνοντας σχεδόν αυτομάτως τη θέση της στην ηγεσία της Συμπαράταξης. Οι υπόλοιποι συμφώνησαν και η συζήτηση δεν συνεχίστηκε περαιτέρω. Η παραμονή Γεννηματά ως επικεφαλής της ΔΗΣΥ και η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργούν, ωστόσο, ένα ζήτημα ίσης εκπροσώπησης. Στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές έρθουν, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της κίνησης εκλέγεται ανεξαρτήτως σταυρού, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον πρώην πρωθυπουργό. Σε περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί ο Θεοχαρόπουλος να επιδιώξει την εκλογή του σε περιφέρεια και δεν καταφέρει να εκλεγεί, τότε το μόνο οργανωμένο κόμμα από αυτά που συγκροτούν τη Συμπαράταξη, το οποίο δεν θα εκπροσωπείται από την ηγεσία του στη Βουλή θα είναι η ΔΗΜΑΡ. Στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν δείχνουν προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προεξοφλείται ότι θα γίνουν κινήσεις για να αποφευχθεί. Μέσα από αυτή τη συζήτηση, εξάλλου, δεν αποκλείεται να κριθεί προσεχώς και το θέμα της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Η συζήτηση για το σύμβολο του νέου φορέα έμεινε επίσης ανοιχτή. Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού τέθηκε το ζήτημα του νέου σήματος, αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Εκείνη που χαρακτηρίζεται προοδευτική θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για νέο σύμβολο, όπως και αυτονόητο ότι κάποια στιγμή αυτό θα αποφασιστεί –και θα έχει τη δική του ισχυρή συμβολή τόσο στο Συνέδριο όσο και στα επόμενα ψηφοδέλτια. Η πιο συντηρητική άποψη, η οποία προέρχεται κυρίως από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θέλει η απόφαση για νέο σήμα να εξετάζεται διεξοδικά από την ομάδα εργασίας που αναλαμβάνει τα διαδικαστικά του Συνεδρίου –εκεί η εκπροσώπηση είναι αναλογική της δύναμης της κάθε συνιστώσας, επομένως οι του ΠΑΣΟΚ έχουν τον πρώτο λόγο. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει επιτελικό στέλεχος της Συμπαράταξης, «μόνο η Γεννηματά με το όνομα και την ιστορία της θα μπορούσε να τολμήσει μια τέτοια δραστική αλλαγή». Στη συνεδρίαση δεν διαφάνηκε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί προτεραιότητα για τη Φώφη Γεννηματά και τη Χαριλάου Τρικούπη.