Μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας θα ανοίξει ο δρόμος και για τη συζήτηση σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων «ώστε να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα, και ει δυνατόν και εντός Απριλίου», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στόχος των εντατικών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές, ώστε στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου και με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Η ευθύνη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων», υπογράμμισε, «σε κάθε περίπτωση δεν ανήκει μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης συνολικής συμφωνίας, αλλά και στους δανειστές, που οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την Ελληνική Δημοκρατία και η οποία διέπεται αυτονόητα από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο».

Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ κατηγορώντας τη ότι «αντί να στηρίζει τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση υπονομεύοντας έτσι την πορεία της διαπραγμάτευσης». Της καταλόγισε αντιφάσεις που γίνονται εκρηκτικές «όταν δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα στηρίξει την συμφωνία, επιδιδόμενη σε μια εκ του ασφαλούς κριτική ή κατά το κοινώς λεγόμενο σε «τζάμπα μαγκιά»».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και επίσης ότι «επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές».

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το απόγευμα στην Αθήνα με τον γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο θα συζητήσει το σύνολο των διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 25 Μαρτίου στη Ρώμη.

Πρόοδος αλλά και διαφορές στις διαπραγματεύσεις

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πως, ωστόσο, καταγράφηκαν και οι γνωστές διαφορές κυρίως μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ στα ζητήματα των εργασιακών και του συνταξιοδοτικού.

«Καθώς οι διαφορές αυτές δεν είναι τεχνικού αλλά πολιτικού χαρακτήρα», είπε, «μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έγινε αποδεκτή, αποφασίστηκε να αντιστραφεί η συνήθης φορά των πραγμάτων και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες».

Υπογράμμισε ότι αναγνωρίστηκε με σαφήνεια στη συνεδρίαση του Eurogroup η βούληση και η προσήλωση της κυβέρνησης στην επίτευξη συμφωνίας.

Εντατικές συζητήσεις για εργασιακά, συνταξιοδοτικό και ενεργειακά

Κατόπιν αυτών, από προχτές βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες εντατικές συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, κυρίως τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, αλλά και από σήμερα τα ενεργειακά, καθώς ήδη μετέβη στις Βρυξέλλες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές με τη λήψη αποφάσεων, ώστε στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός ενός σαφώς καθορισμένου πλαισίου και με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Εξέφρασε δε την προσδοκία ότι «αυτή η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα τερματίσει την πρακτική της άσκοπης κωλυσιεργίας».

Συνολική συμφωνία ει δυνατόν και εντός Απριλίου

«Μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς και τους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα, και ει δυνατόν και εντός Απριλίου», υπογράμμισε.

Σημείωσε δε ότι «η ευθύνη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε κάθε περίπτωση δεν ανήκει μόνο στην ελληνική κυβέρνηση που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης συνολικής συμφωνίας, αλλά και στους δανειστές που οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την Ελληνική Δημοκρατία και η οποία διέπεται αυτονόητα από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο».

Η ΝΔ υπονομεύει την πορεία της διαπραγμάτευσης

Ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά η ΝΔ, «η οποία όμως αντί να στηρίζει τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση υπονομεύοντας έτσι την πορεία της διαπραγμάτευσης».

Την κατηγόρησε ότι στόχος της ΝΔ ήταν και είναι καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με τους δανειστές, η μη επίτευξη συμφωνίας, ώστε να δικαιωθούν τα κινδυνολογικά και καταστροφολογικά σενάρια που αποτελούν και το μοναδικό αντιπολιτευτικό της ρεπερτόριο. «Τούτο βέβαια μόνο όταν δεν ζητάει «τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση», φροντίζοντας ανά χρονικά διαστήματα να υπενθυμίζει στους ακραίους κύκλους των δανειστών ότι είναι πρόθυμη για όλα», σχολίασε.

«Η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Είπε ακόμη ότι οι αντιφάσεις της ΝΔ «είναι γνωστές και γίνονται ακόμα πιο εκρηκτικές όταν δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα στηρίξει την συμφωνία, επιδιδόμενη σε μια εκ του ασφαλούς κριτική ή κατά το κοινώς λεγόμενο σε «τζάμπα μαγκιά»».

Σχετικά με αυτό το θέμα που επανήλθε χτες στην επικαιρότητα, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε «μια και καλή» και επανέλαβε στην ΝΔ: «Η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές».

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα- Ζ. Γκάμπριελ το απόγευμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από την Ιερουσαλήμ θα συναντήσει σήμερα τον γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το σύνολο των διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 25 Μαρτίου στη Ρώμη.

Αναφορικά με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρώμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το απόγευμα για την ιταλική πρωτεύουσα. Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, το απόγευμα της Παρασκευής θα συμμετέχει σε ακρόαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, ενώ θα μιλήσει αύριο το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Transform Europe στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.