Αντιπερισπασμός με Εξεταστικές

Το Μαξίμου προσπαθεί να αποδράσει από το τέλμα της διαπραγμάτευσης παίζοντας για άλλη μια φορά το χαρτί της σκανδαλολογίας και του «ηθικού πλεονεκτήματος»

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2017 08:00 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19/03/2017 10:28 |
Αντιπερισπασμός με Εξεταστικές

Εγκλωβισμένο στη δική του πολιτική βρίσκεται το Μαξίμου, το οποίο αναζητεί τώρα μέσω των Εξεταστικών έναν αντιπερισπασμό στην αποτυχία του να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση.

Η προαναγγελία του Αλέξη Τσίπρα περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, σε συνδυασμό με την Προανακριτική για τα εξοπλιστικά επί υπουργίας Παπαντωνίου, επιχειρείται να αντικαταστήσει στην ατζέντα τις αναφορές στην πορεία της διαπραγμάτευσης ή τη διάψευση των φημών του Reuters για κάλπες. Πρόκειται για εκτίμηση στην οποία καταλήγει όλο το αντιπολιτευτικό τόξο, το οποίο προετοιμάζεται για ένα νέο σκηνικό άγριας πόλωσης.  

Με το ορόσημο της Δευτέρας να έχει χαθεί οριστικά για συμφωνία, όπως παραδέχθηκε επισήμως και ο υπουργός Οικονομικών, και το χρονοδιάγραμμα να μετατίθεται ακόμη και στον Μάιο, το Μαξίμου επανέρχεται στο πεδίο της διαφθοράς και της διαπλοκής, εξακολουθώντας να το θεωρεί προνομιακό. «Δεν θα αφήσουμε ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω. Υπάρχει πολιτική βούληση να διαλευκάνουμε όλες τις σκοτεινές υποθέσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει ενδεχομένως κατά νου και άλλα θέματα. Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα το σχόλιό του για τα εξοπλιστικά - «Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έκανε όλα;» -, το οποίο συνόδευσε με αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη.
  
«ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ». Η απουσία αναφοράς από τον Πρωθυπουργό στην πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές και στα σενάρια εκλογών δεν ξένισε πάντως το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Εκλογές δεν υπάρχουν, θα προχωρήσουμε ώς το τέλος» μεταδίδει σε όλους τους τόνους το Μαξίμου, ενώ για τις διαπραγματεύσεις το κυβερνητικό επιτελείο περιορίζεται να σχολιάζει πως «τα είπε όλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» στις συναντήσεις με τους βουλευτές. Η ερμηνεία, ωστόσο, ότι η σκανδαλολογία αποτελεί το «αντίμετρο» στο τέλμα της διαπραγμάτευσης δεν ανήκει μόνο στην αντιπολίτευση. Αντιθέτως, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί προσπάθεια συσπείρωσης του κυβερνητικού στρατοπέδου και αντεπίθεσής του, επαναφέροντας στο προσκήνιο το αφήγημα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς.

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι αν έχει η κυβέρνηση διαπραγματευτική τακτική απέναντι στους δανειστές και ποια είναι αυτή. Η ένταση που υποβόσκει ανάμεσα σε Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχει δημιουργήσει δύο πόλους, οι οποίοι δεν πορεύονται απαραίτητα αντίρροπα, αλλά οι ευθείες τους δεν είναι παράλληλες. Εξάλλου, η αγωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν έμεινε κρυφή στις συζητήσεις του με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, παρά τους αστεϊσμούς του για... ραντεβού με τη Σκάρλετ Τζοχάνσον, καθώς ο ίδιος επιμένει ότι η συμφωνία δεν θα φέρει το τέλος της λιτότητας, όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός.

ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ 2015. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση - και τη χώρα - είναι πως το «Μάιο και βλέπουμε» ξυπνά μνήμες από το 2015. Οταν ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε τον Ιανουάριο «δεν βιαζόμαστε», έστειλε πρακτικά την μπάλα στο ελληνικό γήπεδο. Έκτοτε, ωστόσο, η κυβέρνηση παίζει πάσες έξω από την περιοχή της για καθυστέρηση και δεν μπορεί να περάσει τη σέντρα, λόγω της πίεσης των δανειστών. «Δεν θέλουμε να υποκύψουμε στις απαιτήσεις τους, αγωνιζόμαστε για να φέρουμε μια καλύτερη συμφωνία» επαναλαμβάνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να ταυτίζονται σε ένα και μοναδικό σημείο: να συστήνουν αναμονή για «θετικές εκπλήξεις».

Στη χθεσινή Ωρα του Πρωθυπουργού, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε το ενδεχόμενο τα αντίμετρα να μην περιλαμβάνουν φορολογικές παρεμβάσεις, αλλά να αποτελούνται αποκλειστικά από μέτρα κοινωνικής πρόνοιας. «Μην τα υποτιμάτε», ήταν η χαρακτηριστική φράση του, καθώς στο συγκεκριμένο πεδίο ποντάρουν πολλά στο Μαξίμου, προκειμένου να ξεδιπλώσουν το συνολικό σχέδιό τους για την ανάκαμψη. Μόνο που για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση και στη συνέχεια να έχει επιτευχθεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - προτεραιότητα που ήταν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά αιφνιδίως διολισθαίνει, αφού και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ενώπιον των βουλευτών ότι «αυτό μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών ουδέποτε έκρυψε επίσης ότι οι δανειστές ζητούν αίμα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, ιδιαίτερα στα εργασιακά. Ετσι, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απευθύνουν ανοικτά πλέον το αγωνιώδες ερώτημα στο Μαξίμου και στους αρμόδιους για τη διαπραγμάτευση υπουργούς «τι θα πούμε στους ψηφοφόρους μας». Την ίδια στιγμή, τα σενάρια ψήφισης των μέτρων από αυξημένη πλειοψηφία, τα οποία άνοιξαν υπουργοί και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσαν να τους βγάλουν από τη δύσκολη θέση, «κάηκαν».

ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΣΗ. Εκτός λοιπόν από τη σκανδαλολογία, η κυβέρνηση θα εντείνει την πόλωση, με στόχο να πετάξει το μπαλάκι των μέτρων στη ΝΔ. Κλιμακώνοντας δηλαδή την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα επιχειρήσει να καταδείξει «ανίερη συμμαχία» της, όπως λέει, με τους δανειστές και να την καταστήσει υπεύθυνη.
Διόλου αδιάφορο είναι και το ζήτημα του εκλογικού κύκλου που άνοιξε στην Ευρώπη από την Ολλανδία. Το αποτέλεσμα έφερε μεν χαμόγελα, αφού - σε συνδυασμό με τις γαλλικές εκλογές - χαμηλώνει τις ευρωσκεπτικιστικές φωνές και άρα τις φωνές για Grexit. Στο Μαξίμου δεν είναι μυστικό ότι έχουν στραμμένο το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές και ποντάρουν στην επικράτηση Σουλτς, ο οποίος υπόσχεται να τερματίσει τη λιτότητα. Μολαταύτα, οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας δεν επιτρέπουν παράταση της διαπραγμάτευσης έως τον Σεπτέμβριο και απώτατο όριο είναι ο Ιούλιος, όταν από το δημόσιο ταμείο πρέπει να βγουν 7 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
18
Αλεξία
20/03/2017 02:56
Τι πάθος βυθίζει σε πέλαγα το νου βραδιάζει κι αλλάζει το χρώμα τ’ ουρανού Καλέ τι κορμοστασιά καλέ .Εμείς πάντως στο LGBTQ πολύ το θαυμάζουμε το τεκνό .
συνβασιλεουσα
20/03/2017 02:52
Τετιου ειδοθς τεχνασματα δεν θα μπορεσουν να ανατρεψουν την κατηφορα που πηρε ο συριζα με τα ποσοστα του..στην ουσια ειναι μια χαμενη μαχη πριν καν αρχισει
Αει σιχτίρ
20/03/2017 01:32
Φύγετε πια, Καραγκιόζηδες! Φύγετε!
Κάμω άραγες δια σκηνοθέτης;
20/03/2017 00:29
Κύριε Ελεγκτά των σχολίων, άι χεβ ε ντρήμ. Να είναι Λαμπρή και ο Βαγγελάκης ο Αβέρωφ να ετοιμάζεται δια το αγαπημένο του σπορ: τσούγκρισμα αυγών στα στρατόπεδα με τα στρατευμένα νιάτα αναφωνώντας "αχ, με έσπασες!".
Στο ρόλο του στρατευμένου νιάτου, ποίος άλλος φυσικά; Ο Αλέξης.
Ευκλειδία
20/03/2017 00:24
Στη συγκεκριμένη φωτογραφία ο Αλέξης μου είναι καταπληκτικός! Σκίζει!
Αντωνία Σαμαρά
20/03/2017 00:15
Ωραίο αγόρι ο πρωθυπουργός μας! Είναι πολύ κολακευτικό το ανωτέρω ενσταντανέ! Υγράνθηκα!
Cool!
19/03/2017 18:01
Πολυ μου αρεσει η φωτογραφια! Ένταξυ ρε παιδια τα σκατωσα μη βαρατε. Η Παγωνα φταιει΄ φαινεται να λεει.
Μια Φωτο 1000 λεξεις
19/03/2017 17:10
Μου ελεγαν οτι η υπεροψια ειναι στενα συνδεδεμενη με την ΒΛΑΚΙΑ ,ΝΑΡΚΙΣΙΣΜΟ και την εντονη ταση ΑΝΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ ανεξαρτητως αν εισαι ασχημος, κοντος ,αγραμματος ...Ορα Κατρουλιαρη.Δεν μπορω να καταλαβω ομως γιατι η Τσιτσιφιογκου μου τα θυμισε αυτη του η Φωτογραφια.ΛΕΤΕ να ειμαι εκτος θεματος?
Πάνος / Αννόβερο
19/03/2017 13:28
Ο Αλέξης οδηγεί την χώρα σαν νέος οδηγός . Άναψε αριστερό φλας και έστριψε δεξιά.
Πάνος / Αννόβερο
19/03/2017 13:19
8 χρόνια εξεταστικές , ούτε ένας στην φυλακή , ούτε ένα Ευρώ στα δημόσια ταμεία του κράτους. ..κατά τ άλλα μας φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου !!
Κκ
19/03/2017 18:49
Άσε ρε φιλαρα...... Ο πρώτος που θα έπρεπε να παει μέσα για πολλά χρόνια...
Πονηρο!
19/03/2017 18:08
Αμαν ρε ανθρωπε με τον Γιωργακη! Νουνος σου ειναι; Προσωπολατρεια για νεα που ειχε τοσο καλα κυβερνητικα προγραμματα οπως ολοι οι αλλοι;
Χοντρος Λιγνος
19/03/2017 18:06
Ψηλος, λυγερος, ανικανος! Ενας σωστος Εληνας. Να παει μαζι με τη Φωφω να παιξουν 'Χοντρη και Λιγνο'... Αυτη τον τζετζερη, αυτος το καπακι.
ΓΑΠ
19/03/2017 17:52
Ψήφισες ΚΙΔΗΣΟ στις τελευταίες εκλογές ή μόνο θεωρείες είσαι;
Ηλίας
19/03/2017 12:26
Οι διαπραγματεύσεις δεν κλείνουν, ο Ερντογάν διεκδικεί ακόμη και την Αίγινα, ο κόσμος είναι στα όριά του και ο.......Αλέκος χτενίζεται!!!
tt
19/03/2017 11:09
Καραγκιόζη εάν θα φέρεις πίσω αυτούς που έβγαλες στο Δημόσιο στα 50 στη σύνταξη και τους βάλεις να δουλέψουν σε θέσεις εργασίας όπως είναι η αστυνομία τα νοσοκομεία γιατί από κει τους έβγαλες τη σύνταξη Καραγκιόζη εάν θα φέρεις πίσω αυτούς που έβγαλες στο Δημόσιο στα 50 στη σύνταξη και τους βάλεις να δουλέψουν σε θέσεις εργασίας όπως είναι η αστυνομία τα νοσοκομεία γιατί από κει τους έβγαλε στη σύνταξη Τότε είναι φυσικό ότι δεν θα υπάρχει έλλειμμα προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες και αν επίσης κόψεις μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου οι οποίοι είναι η αποκλειστικά υπεύθυνοι για την μεγάλη αυτή η καταστροφή που περνάει πατρίδα μας Εάν επίσης Κυνηγήσεις όλη αυτήν η διαφορά με τους τραπεζικούς δηλαδή να ελέγξεις τους λογαριασμούς των τραπεζικών από την δικιάετια του 90 Και αν επίσης όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα τους δικάσεις και κάνεις κατασχέσεις ακόμα και των περιουσιακών του στοιχείων του ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση αυτά ζήτησε ο λαός όταν σε ψήφισε και όχι να τιμωρήσεις αυτά Είναι η δικαιοσύνη είναι το δίκιο του έλληνα γι' αυτό σε ψήφισαν οι ηλίθιοι οι έλληνες και όχι να συνεχίζεις την πολιτική αυτουνού που έφτασαν την Ελλάδα ως εδώ αυτοί οι φόροι και αυτή η λαίλαπα γίνονται μόνο και μόνο για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου τα κλεψιμαίικα των τραπεζικών που έδιναν δάνεια Σε πολίτες που δεν είχαν μία στην τσέπη ενώ το γνώριζαν αυτή και αυτά όλα πρέπει να ληφθούν αυτό που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα είναι μία έκτακτη ανάγκη ένας πολιτικός σοβαρός θα είχε κάνει στρατιωτικό νόμο για να μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα την Κρειση Αυτή χρειάζεται μόνο ένας στρατιωτικός νόμος με τα παρακάτω που εξήγησα και τίποτα αν ούζο αυτοί οι άλλοι είναι ελεύθερη δημόσιοι πάλι συνταξιούχοι του δημοσίου και τραπεζική και πολεμάς εσύ σαν πρωθυπουργός να στήριξης του μιστό και τη σύνταξη αυτωνών η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση Αυτό είναι η αιμοραγία της Ελλάδος ηλίθιο κατασκεύασμα στις επόμενες εκλογές θα παρις τα Αρρρρρρρχι. .......ου Όλοι εσείς μέσα στη Βουλή του είναι των ελλήνων είστε για εκτελεστικό απόσπασμα έχετε φέρει τον λαό στα όρια του με τα ψεύδη σας και την αλητεία σας είστε ένας φασισμός όποιος δεν έχει όρια με δημοκρατικι μάσκα Διότι πολύ απλά αν γίνουν αυτά που λέω το Δημόσιο θα εξοικονομήσει δισεκατομμύρια και αυτά που λέω είναι τόσο απλά που μπορεί να γίνουν σε χρονικό διάστημα ρεκόρ Όσο για τον ιδιωτικό τομέα θα ήθελα να πω τον πρόεδρο του ιδιωτικού τομέα ότι είναι ο μεγαλύτερος αλήτης διότι επιτρέπει το κράτος να κατάσχει μισθούς και συντάξεις πολιτών που δούλεψαν σκληρά στη ζωή τους και να συνεχίζουν αυτοί οι πολίτες να πληρώνουν ένα κράτος αίσχος και δημόσιους υπαλλήλους Τέρατα οι οποίοι θα έπρεπε από μόνοι τους να παραδώσουν τους μιστούς και του συντάξεις τους ένα μέρος αυτής ενώ γνωρίζουν ότι αυτή είναι υπεύθυνη για την λαίλαπα αυτού του κράτους να είναι όμως ήσυχη διότι την λαίλαπα αυτή θα την πληρώσουν και τα παιδιά τους που δεν θα έχουν καμία θέση εργασίας σε αυτό το κράτος
Ι.Κάλφας Σουηδία
19/03/2017 10:49
Αντιπερισπασμός με Εξεταστικές «Ξέχασαν» να εντάξουν στα θύματα του «κόφτη» για τις συντάξεις τους βουλευτές. Γράφουν τα ΜΜΕ τις Ελλάδος σήμερα. Συντάξεις των Ελλήνων Βουλευτών. Τέσσερα χρονιά θητεία στην βουλή . 1404,35 /μηνά. 10 χρόνια 3510,83/μήνα 15 χρόνια 4212,83/μήνα. 17 χρόνια 4493,63/μήνα . Κανένας από αυτούς δεν πλήρωσε συντάξιμα τέλει και εισπράττει σύνταξη με 70% αφορολόγητη. Όπως γράφει η Εφημερίδα ξέχασαν να ενεργοποιήσουν και τον κόφτει στους μισθούς και συντάξεις βουλευτών . Βρε βρομόσκυλα του κερατά μηδενός εξαιρουμένου δεν πάτε στον διάολο όλοι σας να γλιτώσει ο Έλληνας από εσάς τα καθίκια , συγχρόνως και οι Ευρωπαίοι που σας ανέχονται ακόμα.
ΒΒ
19/03/2017 13:53
Δε μας παρατας κε δικαστα Αλεξη.