«Πρώτα μας ψέκασαν με υποσχέσεις. Τώρα μας ψεκάζουν με χημικά. Τα ΜΑΤ μάς χτύπησαν ύπουλα». Με μάτια κόκκινα από τα χημικά ο αγρότης Γιάννης Κουτσάκης προσπαθεί να περιγράψει το άγριο σκηνικό των χθεσινών συγκρούσεων μεταξύ ΜΑΤ και αγροτών από περιοχές της Κρήτης στην Πλατεία Βάθη. Τα επεισόδια ξέσπασαν το πρωί, κατά τη διάρκεια αγροτικού συλλαλητηρίου για τα φορολογικά και ασφαλιστικά.

Οι καμένοι κάδοι απορριμμάτων που κάπνιζαν, οι κλούβες των ΜΑΤ με τα σπασμένα τζάμια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πέτρες, τα πλαστικά μπουκάλια που έφθαναν μέχρι την Αριστοτέλους και η αποπνικτική μυρωδιά των χημικών μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης την Πλατεία Βάθη.

Αναρτημένα πανό ανέγραφαν το κεντρικό σύνθημα «Οχι στον αφανισμό των αγροτών», ενώ αρκετοί αγρότες με παραδοσιακές φορεσιές κρατούσαν μαύρες σημαίες. Οργισμένος ένας από τους διαδηλωτές έδειχνε το ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ: «Να πάνε να τα πάρουν από αυτούς που έχουν, εμείς είμαστε βιοπαλαιστές, προσπαθούμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, δεν έχουμε να πληρώσουμε αυτά τα χρήματα».

Η χθεσινή εικόνα των βίαιων συγκρούσεων, το συμβολικό κάψιμο της σημαίας του ΣΥΡΙΖΑ και το οργισμένο σύνθημα «ψεύτες» έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το σκηνικό της θριαμβευτικής προεκλογικής περιοδείας του Πρωθυπουργού στην Κρήτη το 2015. Στους σταθμούς της περιοδείας του ο Αλέξης Τσίπρας είχε γνωρίσει την παραδοσιακή υποδοχή, με ρακές, δώρα και ενθουσιώδεις εκδηλώσεις πολιτών. «Ξεκίνησα την περιοδεία μου από τα Χανιά, από όπου τελείωσα την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Γούρικη είναι η πόλη για τον ΣΥΡΙΖΑ και για μένα προσωπικά» είχε δηλώσει τότε. Οταν μάλιστα τον πλησίασε ένας πολίτης, ο Τσίπρας τού είχε πει: «Εμείς θα σας βλέπουμε στα μάτια, η καθαρότητα είναι εγγύηση». Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, άλλαξαν πολλά και χθες οι selfies με τον Πρωθυπουργό μετατράπηκαν σε φωτογραφίες οργισμένων αγροτών μπροστά από κλούβες των ΜΑΤ.

ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ. Περισσότεροι από 1.000 αγρότες από περιοχές της Κρήτης έκαναν νωρίς το πρωί απόβαση στον Πειραιά, αποφασισμένοι να λάβουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για την ελάφρυνση των ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων που τους έχουν επιβληθεί.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και τις κλούβες που είχαν φράξει την είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η έντονη παρουσία των αστυνομικών και ο φραγμός εξόργισαν τους διαδηλωτές, που όρμησαν πάνω στις κλούβες. Με τις κατσούνες –τις παραδοσιακές μαγκούρες –επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις και έσπασαν τζάμια από τις κλούβες. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών. Οι διαδηλωτές εξαγριώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν απαγορεύθηκε να μπει στο υπουργείο αντιπροσωπεία περίπου 40 αγροτών για να επιδώσει ψήφισμα. Εγινε άλλη μία πρόταση να περάσουν οκτώ αντιπρόσωποι, αλλά δεν έγινε αποδεκτή, καθώς οι διαδηλωτές έθεσαν όρο να καλυφθεί η συνάντηση από την ΕΡΤ και το Creta ΤV. Οι εξελίξεις δυναμίτισαν την κατάσταση και ξέσπασαν νέα, πιο βίαια επεισόδια. Αστυνομικοί των ΜΑΤ και αγρότες από την Κρήτη διασταύρωσαν κλομπ και κατσούνες σε συγκρούσεις σώμα με σώμα.

ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ. Το μεσημέρι, διαδηλωτές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες σχημάτισαν κλοιό, αποκλείοντας κάθε πρόσβαση. Οι αγρότες, αφού παρέμειναν για λίγη ώρα στην Πειραιώς τραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», επέστρεψαν στην Πλατεία Βάθη. Με άδεια χέρια, χωρίς να πετύχουν καμία συνάντηση, πήραν στη συνέχεια τον δρόμο της επιστροφής για την Κρήτη.

Για τα επεισόδια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε σκληρές δηλώσεις: «Αλλο ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν» είπε.