Ολοι προσπαθούν να δουν την επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία, όλοι μιλούν για την εποχή μετά τα Μνημόνια και όλοι τρέμουν στην ιδέα τι μπορεί να μεσολαβήσει πριν φτάσουμε εκεί.

Το στίγμα αυτής της ανησυχίας ήταν διάχυτο στα πηγαδάκια αλλά και στις επίσημες τοποθετήσεις ελλήνων και ξένων παραγόντων που συμμετείχαν στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, με κοινό παρονομαστή ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «να πιει ώς το τέλος το πικρό ποτήρι των μέτρων», εφόσον θέλει να κερδίσει χαμηλότερα πλεονάσματα.

Το είπαν όλοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Από τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, που ζήτησε επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζοντας «απογοητευτικό ότι βρισκόμαστε στη μέση της δεύτερης αξιολόγησης», έως τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη που εμμέσως παραδέχτηκε ότι η συμφωνία θα είναι πολιτικά δύσκολα διαχειρίσιμη, λέγοντας ότι «ιδιοκτησία προγράμματος μπορεί να υπάρξει μόνο όταν υφίστανται ισότιμες σχέσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών».

Περί Grexit. Ηταν όλοι εκεί ή τουλάχιστον πέρασαν όλοι κάποια στιγμή από τους Δελφούς στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που διήρκησε το φόρουμ, από την Πέμπτη ώς την Κυριακή. Από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς που ξόρκισε για μια ακόμη φορά τα σενάρια Grexit, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι εκείνη επαναφέρει συνεχώς το θέμα δίχως να υφίσταται, έως τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που προειδοποίησε ότι «δυστυχώς το Grexit πλανάται ακόμη».

Και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη μιας επανάστασης φιλελευθερισμού στην Ελλάδα έως τον Αδωνη Γεωργιάδη που, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις Μεϊμαράκη πως «είναι τζάμπα μαγκιά η καταψήφιση των μέτρων», έκλεισε το θέμα λέγοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αξίζει ούτε δικαιούται συναίνεσης».

Ηταν όμως κυρίως στους Δελφούς άνθρωποι που γνωρίζουν από μέσα την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις διαφορές που χωρίζουν ακόμη κυβέρνηση και δανειστές, όπως ο διοικητής της Τραπ[έζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το μεγάλο ερώτημα. Ηταν λογικό λοιπόν το συνέδριο που γίνεται για 2η συνεχή χρονιά στον χώρο δίπλα από τον διεθνούς φήμης αρχαιολογικό χώρο να επισκιαστεί από τις κρίσιμες εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στη διαπραγμάτευση, με κοινό παρονομαστή στα πηγαδάκια το εξής ερώτημα: Αν θέλει και μπορεί η κυβέρνηση να χωνέψει μια τόσο δυσκολοχώνευτη συμφωνία ή παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, θα τραβήξει το σχοινί ώς τα άκρα. Αν δηλαδή θα ποντάρει σε ενδεχόμενη αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών στη Γερμανία, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γιάννης Δραγασάκης.